МЕДВЕДЕВ: Треба да се угледамо на Америку

MEDVEDEV: Treba da se ugledamo na Ameriku

17 aprila 2024

Američki uticaj je vidljiv iza protesta u Gruziji, koji se odvijaju protiv usvajanja zakona o stranim agentima, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, komentarišući proteste opozicije koja se protivi usvajanju tog zakona.

„Iza svih tih skupova stoji iskusna i poznata ruka Holivuda. Ono što se „demonstrantima” ne sviđa kod zakona „o transparentnosti stranog uticaja”, koji pokušava da usvoji gruzijski parlament, jeste da je to „ruska ideja”, a ne zapadna inicijativa. Za razliku od gruzijskog, kirgijskog ili potpuno lojalnog ruskog zakona, koji dozvoljava delovanje stranih agenata, ali iz opravdanih razloga, od njih se zahteva transparentnost i sprečava skriveno nezakonito strano mešanje u unutrašnje stvari države, u njenu ekonomiju i politički život”, napisao je Medvedev na Telegramu.Kako dodaje, zakoni o stranim agentima postoje u brojnim zemljama kao što su Izrael, Mađarska ili Australija, ali da su u tim slučajevima, Vašington i Brisel prilično zadovoljni, nemaju pritužbe i osude.

Medvedev ukazuje da i one zemlje, koje su do sada bile potpuno potčinjene Anglosaksoncima, sve manje ih vole, a da je očigledno da su njihovo strpljenje i pokornost do danas dostigli neizbežnu granicu.

„Rusija takođe treba da promeni zakon, uzimajući za osnovu neka američka pravila! Na primer, trebalo bi ustanoviti krivičnu odgovornost za strane agente, kao u SAD. I postepeno povećati broj stranih agenata na hiljade, kao što je to kod njih. Uostalom, ima dostojnih kandidata”, zaključio je Medvedev.

Gruzijski parlament razmatra predlog zakona o ograničavanju stranog uticaja i lobiranja. Dokument je žestoko kritikovan na Zapadu, gde je upoređen sa sličnim ruskim pravilom, ali se pritom ne pominje američki zakon o stranim agentima koji je na snazi još od 30-tih godina 20. veka, dakle gotovo sto godina, prenosi Sputnjik.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Znaci da je Rusija do sada tetosila strane agente kao svoje prijatelje. Toliko glupi mogu biti samo Srbi, a sada im konkurisu Rusi.

  • Kosovac says:

   @ persida, …..Šuti, persida, šuti. Čim počneš da pričaš tako loše o Srbima, odmah nas asociraš na to kakva si ti, koja umesto „ćuti“ - kažeš „šuti“. Ostavi se malo glupih Srba, počni da gledaš sebe i svoje Pametne budale.

  • Predrag says:

   Persida, sa one stvari se ne skida... ali u snovima pa serucka

 2. milorad5 says:

  američki zakon o stranim agentima je jako opasan,malo sam proučio to,oni mogu SVAKOGA po skoro SVAKOM osnovu da strapju u zatvor na mnogo godina kazne su zastrašujuće,to je prava policijska država ali oni taj zako selektivno primenjuju da ne talasaju..medjutim kakop stvari idu uamerici trebaće njiam konc logori uskor za nezadovoljnike koje će proglasiti "stranim agentima"...ne bigh se uopšte začudio konc. logorima za par god.u americi...

 3. Nikola says:

  Pa što ste čekali do sad. Rešiti po hitnom postupku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *