МЕДВЕДЕВ У СРБИЈУ ДОНОСИ РУСКЕ МИЛИЈАРДЕ, али постоји само један услов!

MEDVEDEV U SRBIJU DONOSI RUSKE MILIJARDE, ali postoji samo jedan uslov!

20 avgusta 2016

medvedev 34Datum kada će premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetiti Srbiju još nije konačno dogovoren, ali se spekuliše se da bi ta poseta mogla da se dogodi već 25. septembra ili najkasnije u oktobru ove godine.

Ekonomske poruke će biti ono što će Mevedev doneti Srbiji, što naravno ne znači da neće biti reči o odnosu Srbije sa EU, opredeljenju između Zapada i Rusije, a jedna od nezaobilaznih i za Rusiju veoma važnih tema biće i NATO.

– Suština te posete će biti na ekonomiji. Medvedev je ispred ruske vlade zadužen pre svega za ekonomsku politiku. To će biti prilika da se zaključe ugovori koji će imati konkretnu materijalnu dimenziju, a ne protokoli i memorandumi. Koliko znam, ruska strana se za to ozbiljno sprema, a nadam se i naša – kaže Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose

On navodi da Srbija sa Rusijom nikada nije napravila proboj u ekonomskim odnosima, i da to što je ove godine povećan izvoz na rusko tržište “varijabilna kategorija”.

Poseta će, dodaje, imati i političke poruke, a opredeljenje Srbije u kontekstu Zapad-Rusija verovatno će biti predmet razgovora.

– Srbija je još uvek u prilici da balansira između dve strane, ali bi to što radi trebalo i da materijalizuje. Međutim, nisam siguran koliko će to sve moći, jer će pritisci biti sve jači. Kod nas je uvek prisutna priča Rusija Kosovo i sa druge strane EU i NATO. Mi se krećemo ka tom raskršću – objašnjava on, istakavši da razgovor o članstvu Srbije u NATO sasvim sigurno neće biti preskočen.

Đukić kaže da posetu Dmitrija Medvedeva ne treba dovoditi u tesnu vezu sa posetom potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, jer je ona najavljivana još pre nekoliko meseci, odnosno još pre aprilskih izbora u Srbiji.

Slično razmišlja i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji kaže da dve posete najviših državnika SAD i Rusije nisu u tesnoj vezi.

– Rusija i SAD imaju stratešku saradnju i njihove interesne zone su veoma jasne, a to nije Srbija. Verujem da Rusiju zanima kako ćemo mi ispuniti sve one sporazume koje smo potpisali, poput onoga o vojno-tehničkoj saradnji. Sa druge strane, SAD zanima kako će Srbija vojno sarađivati kada ne želi u NATO – priča Janjić.

On ističe i da je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin javno rekao da je deo ljudi koji je sada u vladi po ukusu Rusije.

– Deo je po ukusu Amerike, tako da je ova vlada, praktično, kompromis između ove dve države. U suštini i od jednih i od drugih stiže ista poruka: Braćo Srbi opredelite se, mi ćemo to prihvatiti i videti šta ćemo sa vama nakon toga – objašnjava Janjić.

KOMENTARI5 komentara

 1. sokolica says:

  stace srbiji oruzije kad ima rusija i amerika.komunisti su titini vec u .uniji a srbi cekaju oceli se pridruziti komunistima ili rusiji putinu

  • ANA says:

   Pravi komunista prezire i EU i NATO!!!! Ne lupajte više, mislite da ste veći Srbi od onih Srba koji ne mrze komuniste ni njihovu pravu ideologiju. Grdno se varate i neprestano miješate "komunjare = politički podobne" sa komunistima. Mnogi od ovih "komunjara" su sad ili SPO, ili Radikali ili DS ili DSS ili SNS...., opet "politički podobni". 90-tih, kad je počeo rat, za mudlimane i Hrvate samo su Srbi bili komunisti i prvo su nam psovali komunustičku majku, pa onda srpsku. Ovakvim komentarima me podsjećate na našu "bivšu braću"

 2. rade says:

  nato niposto ne a ostalo tako da nedozivimo bratsku ruku koja moze i da davi

 3. mane says:

  putinu ytrba crna gora i srbija radi grcke putin ce sve tuci ko mu me dozvoli u srbiju i crnu goru pa bili i komunisti srbije xza balkan su uvek ratovale evropa i rusija a sad i amerika

 4. test says:

  Ova vlada uopste nije nikakav "kompromis' pa cak ne radi ni za Srpske interese koliko su 'neutralni'! Nemojte da se zavaravate, Srbija je trenutno US kolonija koja se i dalje pljacka, unistava i rasparcava uz pomoc domacih petokolonasa koji su dovedeni na celo drzave da bi radili za zapadne interese. Ova vlada spominje Ruse samo zato sto mora zbog naroda koji je protiv NATO dok ulazak u trulu EU koja ce se raspasti istovremeno znaci i ulazak u NATO na mala vrata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *