МЕДВЕДЕВ УПУТИО ХИТАН ЗАХТЕВ ТУРСКОЈ; СВЕТСКИ ЛИДЕРИ: „Стајемо уз Русију!“

MEDVEDEV UPUTIO HITAN ZAHTEV TURSKOJ; SVETSKI LIDERI: „Stajemo uz Rusiju!“

20 decembra 2016

russian-prime-minister-dmitry-medvedev-34-vt45

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je Vladu Turske da preduzme hitne mere kako bi pronašla i kaznila sve organizatore, sponzore i naručioce ubistva ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova.

Medvedev je u telefonskom razgovoru sa turskim premijerom Binalijem Jildirimom ocenio da „smrtonosni teroristički napad“ predstavlja vanrednu situaciju u medjunarodnim odnosima, saopšteno je iz ruske vlade, prenosi agencija Tass.

Jildirim je obećao da će lično kontrolisati stragu o ubistvu ambasadora.

Ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov preminuo nakon što je večeras teško ranjen u napadu iz vatrenog oružja, na otvaranju ruske izložbe fotografija u Ankari.

SVETSKI LIDERI DIGLI GLAS: „Stajemo uz Rusiju!“

Reakcije na ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari pristižu iz celog sveta, a visoki zvaničnici složni su u jednom – da je u pitanju kukavički čin varvarstva.

Karlov je upucan tokom govora na otvaranju izložbe „Rusija u očima Turske“ u prestoničkoj galeriji, a na njega je pucao bivši turski policajac otpušten iz službe nakon neuspelog državnog udara.

Jedna od prvih oglasila se šefica diplomatije EU Federika Mogerini koja je istakla da je duboko šokirana ubistvom ruskog diplomate.

„Duboko sam šokirana nezamislivim napadom na ruskog ambasadora u Ankari. Naše najdublje empatije su sa njegovom porodicom, prijateljima, kao i ruskim vlastima“, rekla je Mogerinijeva u porucu Turskom ministratvu spoljnih poslova i nastavila:

„Evropska unija najsnažnije osuđuje ovakav čin protiv vaše države. Želimo da izrazimo našu solidarnost sa Rusijom u svetlu tog čina nasilja“, dodala je visoka predstavnica za spoljnu politiku EU.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je takođe izrazio žaljenje.

„Šokiran sam ovim gnusnim ubistvom ruskog ambasadora u Turskoj. Moje misli su sa njegovom porodicom. Osuđujem takav kukavički čin“, napisao je Džonson na Tviteru.

Ubrzo se oglasila i Bela kuća iz koje je stiglo saučešće porodici ubijenog ambasadora i celom ruskom narodu.

„Ovaj gnusan napad na člana diplomatskog korpusa je neprihvatljv i ostajemo ujedinjeni sa Rusijom i Turskom u nameri da se suprotstavimo svakom obliku terorizma“, rekao je Ned Prajs, portparol američke Nacionalne bezbednosti.

Američki ambasador u Anakri Džon Bas je takođe osudio „varvarski napad“ na ambsadora i još nekoliko ljudi u Ankari.

Osudama se priključio i španski premjer Mariano Rahoj.

„Snažno osuđujem atentat na ruskog amabasdora u Turskoj. Terorizmu nije mesto u demokratskim društvima“, napsao je Rahoj na Tviteru.

I bivši turski premijer Ahmet Davutoglu je izrazio saučešće na toj društvenoj mreži.

„Osuđujem napad na ruskog amasadora. U pitanju je ujedno i napad na tursku stabilnost i međunarodni ugled“, dodao je Davutoglu.

Šef NATO Jens Stoltenberg je na svom Tviter profilu naglaso da se radi o „gnusnom aktu“.

„Osuđujem duboko ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj. Moje saučešće njegovoj porodici i ruskom narodu. Nema opravdanja za takav varvarski zločin“, napisao je Stoltenberg.

KOMENTARI4 komentara

 1. Bubamara says:

  Turci uvek isti nema kod njih dalje od otomanskog primitivizma

 2. milos says:

  Pre mesec dva , Erdogan bi ubicu odlikovao .

 3. ksenija says:

  OSMANLIJE, BILE I OSTALE

 4. Pastrovic says:

  Zao mi je porodice ubijenog ambasadora jer, ima li ista grdje no kad ovejanoj fukari moras da kazes HVALA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *