МЕДВЕДЕВ ЖЕСТОКО ОПТУЖИО АМЕРИКУ: Криви сте за успон Исламске државе!

MEDVEDEV ŽESTOKO OPTUŽIO AMERIKU: Krivi ste za uspon Islamske države!

22 novembra 2015

t3abz25wv Medvedev 45Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je neodgovorna politika SAD doprinela jačanju Islamske države i da su za borbu protiv terorističkih pretnji nephodni konsolidovani napori svih saveznika.

On je tako prokomentarisao izjavu američkog predsednika Baraka Obame o ulozi Rusije u sirijskom konfliktu, prenosi Tas.

Iako je Rusija pojačala svoje vazdušne udare u Siriji, Obama je juče primetio da je Moskva fokusirala svoju pažnju na umerene pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Insistirajući da nasilje u Siriji ne može da bude zaustavljeno sve dok je Asad na vlasti, Obama je pozvao Rusiju na „strateško prilagođavanje“ uz okončanje podrške sirijskom predsedniku.

– Islamska država je toliko ojačala zbog neodgovorne politike Sjedinjenih Američkih Država. Umesto da se fokusiraju na zajedničke napore u suzbijanju terorizma, SAD i njihovi saveznici su ušli u borbu protiv legitimnog sirijskog predsednika Bašara al Asada – rekao je Medvedev novinarima u Kuala Lumpuru.

On je istakao da bi razumna politika u zemljama Bliskog istoka, bila to Sirija, Egipat ili Irak, za sve zemlje, uključući SAD, trebalo da bude podrška legitimnim vlastima, koja bi omogućila poštovanje integriteta tih država, a ne pogoršanje situacije.

Prema njegovim rečima, postoje žalosni primeri takve neodgovorne politike.

– SAD su svojevremeno stajale iza uspona Al Kaide koji je doveo do tragedije 11. septembra. Ove pouke samo dokazuju da su konsolidovani napori neophodni u borbi protiv terorizma, bez deljenja saveznika na svoje i tuđe – naglasio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *