МЕГА ПРОЈЕКАТ: Русија ће основати архив Другог светског рата – са свим документима

MEGA PROJEKAT: Rusija će osnovati arhiv Drugog svetskog rata – sa svim dokumentima

17 januara 2020

ZVANIČNA Varšava pokušava da optuži SSSR da je zajedno sa Nemačkom krivac za otpočinjanje Drugog svetskog rata. Da izjednači Staljina sa Hitlerom i da Sovjetski Savez označi kao sukrivca za krah i komadanje Poljske na početku tog rata.

Ne samo zato, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je niz dosad tajnih dokumenata iz fondova Centralnog vojnog arhiva RF. Naglasivši da to čini primarno „u čast 75-godišnjice oslobađanja Varšave od nemačko-fašističkih osvajača“.A glavni grad Poljske je 17. januara 1945. oslobodila Crvena armija.

Dokumenta su dostupna na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane RF, a svedoče, pored ostalog, da je poljska Armija Krajova, koja je bila povezana sa vladom te zemlje u emigraciji u Londonu, uništila Ukrajince i Jevreje koji su ostali u Varšavi, a zarobljavala i uzimala za taoce sovjetske oficire koji su uspeli da se spasu od Nemaca.

Armija Krajona je izvodila diverzantske akcije u pozadini Crvene armije na teritorijama Poljske, Belorusije i Litvanije tokom poslednjih godinu i po rata.

Pre dva dana je nemački evroposlanik Manfred Veber, kojeg je Angela Merkel prvobitno planirala da postavi na čelo Evropske komisije, optužio Vladimira Putina da nastoji da „prekroji istoriju“ (Drugog svetskog rata). A Sandra Kalniete je Staljina nazvala „Hitlerovim saveznikom“.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je tim povodom upozorio da neke evropske zemlje pokušavaju da anuliraju odluke Nirnberškog tribunala.

Još dalje je otišao Putin i najavio projekat koji neće biti važan samo za Rusiju:

„Dužni smo da zaštitimo istinu o Pobedi (u Drugom svetskom ratu/Velikom Otadžbinskom ratu). jer, šta ćemo pričati svojoj deci ako se laž – poput zaraze – raširi po celom svetu?! Draskom laganju, pokušajima da se prekroji istorija moramo suprotstaviti fakte. Rusija će zato stvoriti najveći i najpotpuniji kompleks arhivskih dokumenata, filmskih i foto-materijala o Drugom svetskom ratu. Biće dostupan i našim građanima i celom svetu. Ovaj zadatak je obaveza Rusije kao zemlje-pobednice i naša odgovornost pred budućim pokoljenjima“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *