Mehmedović, Dudaković, Orić…

Mehmedović, Dudaković, Orić…

20 jula 2013

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Pravosudno-političke kreature zvane Sud i Tužilaštvo BiH ostale su, u samo dva dana, potpuno ošamućene nakon dva šamara koja su pretrpeli, prvo iz Strazbura, a zatim i iz sedišta Agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu. Iako je odluka Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Maktoufa i Damjanovića, verovatno sasvim namerno, napisana tako da je sve zainteresovane strane mogu tumačiti kako im odgovara, bahato saopštenje iz Suda BiH koje je medijima poslato, nakon što je objavljena, najbolji je primer da je privatna institucija Meddžide Kreso i njoj odanih kadrova uzdrmana iz temelja. Najveća kazna predsednici Suda BiH je to što su Milorad Dodik i cela ekipa koja je deset godina trubila o tome kako Sud i Tužilaštvo ne treba da rade, došla na svoje.

Ipak, za ovu priču, mnogo je važnije ono što je juče uradila SIPA, odnosno šef te agencije Goran Zubac. Hapšenjem Šemsudina Mehmedovića, dokazanog obožavaoca glavoseča iz Sirije, Saudijske Arabije i Jemena, Zubac je načinio mali korak za sebe, ali veliki za posao koji tek treba da usledi, a podrazumeva isterivanje na čistinu svih aidovaca i drugih obaveštajaca, raznih hohštaplera i njihovih poltrona i nudiguza kojima su pravosudne institucije ove zemlje samo sredstvo za nakaradno utvrđivanje karaktera rata. Zatvaranje Mehmedovića na bar 24 časa, bez naloga tužilaštva, pokazna je vežba kako na najbolji način raskrinkati antisrpski karakter tih nametnutih i neustavnih institucija.

Goran Zubac je tako, na najbolji mogući način, juče postao najbolji predstavnik Republike Srpske u zajedničkim institucijama. Tu titulu je zaslužio, jer je na najbolji mogući način pokazao Srbima u BiH da se nijedan politički ili pravosudni problem koji ih muči u ovoj zemlji neće rešiti sve dok sami ne preuzmu stvari u svoje ruke. Osim što je zveknuo šamar Tužilaštvu BiH, Zubac je, nešto nežnije, ali sasvim dovoljno jako, pljusnuo i sve one u Srpskoj koji svoje karijere grade na kritici Sarajeva iz Banjaluke, Prijedora, Bijeljine ili Trebinja. Hapšenje Mehmedovića je poruka i njima da prestanu sa kuknjavom sa bezbedne udaljenosti, već da odu u Sarajevo i prihvate se posla.

Jer, očigledno je da ne postoji drugi način. Nije dovoljno godinama kukati kako tužilaštvo i sud štite Mehmedovića, Dudakovića, Orića i slične likove, i uz medijsku podršku, glumiti borca za srpske interese. Nije dovoljno saginjati glavu pred strancima i federalnim političarima i bez borbe prepuštati im ključne pozicije u najvažnijim resorima, pre svega, onima koji su instrumenti sile i pravosuđa. U suprotnom, i dalje će za zločine nad Srbima odgovarati samo pijuni, dok će se krupne ribe i dalje nesmetano šetati na slobodi. Na kraju krajeva, ne mora značiti da će Zupčeva egzibicija sa Mehmedovićem biti uspešna, ali taj njegov potez ostaće zabeležen kao važan eksperiment na početku staze kojom treba da se krene. Sve drugo je samo obična demagogija.

(pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *