MEKALISTER: NATO i EU se ne sviđa što Putina pozdravlja 4.500 srpskih vojnika

MEKALISTER: NATO i EU se ne sviđa što Putina pozdravlja 4.500 srpskih vojnika

16 oktobra 2014

6303Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da EU i NATO ne gledaju blagonaklono na to što ruskog predsednika Vladimira Putina u Beogradu pozdravlja 4.500 srpskih vojnika i da Brisel očekuje da Srbija sačuva svoju proevropsku orijentaciju i posle Putinove posete.

„Poseta predsednika Putina Beogradu sa istorijskog stanovišta je razumljiva. Obeležava se Dan oslobođenja kao uspomena na 20. oktobar 1944. godine kada su nemački nacisti pred jugoslovenskim partizanima i Crvenom armijom napustili Beograd“, rekao je Mekalister u intervjuu radiju Dojče vele, prvom otkad je stupio na novu funkciju.

Prema njegovim rečima, potpuno je razumljivo da je to važan datum za ljude u Srbiji.

„Istovremeno, zvaničnici, ne samo ovde u Briselu, nego i u Vašingtonu, naglašavaju da ideja po kojoj predsednika Putina i njegovog vojnog zapovednika pozdravlja 4.500 srpskih vojnika nije nešto na šta NATO i EU blagonaklono gledaju“, kazao je on.

Uprkos tome izrazio je očekivanje da će Srbija da sačuva svoju proevropsku orijentaciju i posle posete Putina, kao i da će mirno rešenje ukrajinske krize ostati prioritet za EU.

Mekalister je, takođe, izrazio žaljenje zbog incidenta na utakmici Srbija-Albanija i ocenio da to jasno pokazuje da proces pomirenja u regionu mora da obuhvati ne samo vlasti, već i civilno društvo i ceo narod.

Komentarišući najave Brisela da u narednih pet godina neće biti proširenja, on je poručio da Srbija može da se priključi EU kada za to bude spremna, mada je, kako je primetio, jasno da nijedna zemlja kandidat još nije spremna za takav korak.

„Zemlja je na dobrom putu, ali ima još mnogo da pređe“, rekao je evropski poslanik iz redova vladajućih nemačkih demohrišćana kancelarke Angele Merkel.

Da li će Srbija i kada postati deo EU zavisi najviše od reformi koje je spremna da sprovede tokom sledećih godina, dodao je i tu u prvom redu misli na normalizaciju odnosa s Prištinom i vladavinu prava.

Mekalister je rekao da se prijavio za poziciju izvestioca EP za Srbiju zato što veruje da EU nije zatvorila vrata i da nezavisne evropske zemlje koje dele evropske vrednosti i uverenja moraju da dobiju šansu za članstvo u EU.

„Srbija je napravila svoj izbor u pravcu EU, a EU mora da ostane predana politici proširenja“, istakao je on i naglasio da se taj proces zasniva na napretku, a ne na datumima.

Mekalister je, takođe, najavio da će, u svojstvu izvestioca, posetiti Srbiju u novembru kako bi na licu mesta stekao utiske, a da će prvi izveštaj podneti najverovatnije u februaru ili martu.

„Očekuje me posao na ne baš lakim pitanjima, a svi znamo da neće biti nijednog poglavlja u pregovorima o članstvu koje neće biti komplikovano“, rekao je on i dodao da će, u zavisnosti od napretka, poglavlja biti otvarana kada budu spremna za otvaranje.

On je podsetio da Izveštaj o napretku Srbije naglašava važnost daljeg jačanja vladavine prava i neophodnost mera za ekonomski oporavak Srbije, poboljšanje standarda u oblasti pravosuđa i suzbijanja korupcije.

„Upravo je insistiranje na nezavisnom i efikasnom sudstvu kao preduslovu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala vrlo važno za nas“, istakao je Mekalister.

Srbija, prema njegovim rečima, mora da sprovede i strukturne reforme, prvenstveno u oblasti javnih preduzeća.

U Izveštaju ima i „kritika na račun medijskog okruženja, odnosno slobode izražavanja. Uočeno je slabljenje slobode i nezavisnosti medija“, primetio je on.

Govoreći o usklađivanju spoljne politike Srbije, Mekalister je ocenio da je Beograd ove godine usporio tu harmonizaciju i da na duže staze to mora da učini.

„Za sada nema naznaka da bi Srbija mogla da se pridruži merama koje je EU uvela protiv Rusije, a koje se odnose na krizu u Ukrajini. Shvatam da Srbija sa Rusijom ima posebne, ne samo političke, već i ekonomske i, posebno, energetske odnose“, rekao je on.

Dejvid Mekalister (43) škotskog je porekla i poseduje i britanski pasoš.

Od 2010. do 2013. bio je premijer nemačke pokrajine Donje Saksonije, a pre toga šef poslaničke grupe u pokrajinskom parlamentu i šef pokrajinskog ogranka CDU.

Na funkciji izaslanika EP za Srbiju nasledio je slovenačkog evroparlamentarca Jelka Kacina.

KOMENTARI14 komentara

 1. milica says:

  koga briga sta vi mislite nama je vazno sta mi mislimo najzad ce neko da vam stane na rep

 2. s@Ša says:

  E da je sreće ko što nije da Srbi imaju političara koji bi ove majmune poslao u pm i kratko im odbrusio da ni nama ne sviđa to što su nas bombardovali gdje su god stigli i što su finansirali i podržavali progon našeg stanovništva od Hrvatske do KiM!

 3. Rade Bukarar says:

  imate gresku u inerpretaciji pa kazete da su nemci napustili beograd nisu napustili vec su isterani a to je velika razlika pa me cudi vi kao ucen covek da to neznate

 4. Pingback: MEKALISTER – NATO i EU se ne sviđa što Putina pozdravlja 4 500 srpskih vojnika. Pred Srbijom je dug put ka EU | SRBski FBReporter

 5. ARTILJERAC says:

  KAKAV JE OVO IMBECIL .

 6. icolos says:

  Nije nego. Pozdravićemo Obamu ili nekog švabu,nedaj bože Engleza. A Albancima,Hrvatima, Bugarima i ostalima treba da oprostimo? Da oprostimo NATO agresiju nad nama? Da zaboravimo sve što su nam pedofili i materoubice uradili tokom istorije?

 7. gojko says:

  Stvarno je je krajnje licemerno spominjati odvratni NATO kada je reč o Srbiji. Zar oni misle da su Srbi glupi ko ameri i da sve brzo zaboravljaju. To kako su nas životinjski i sa uživanjem rasturili se ne zaboravlja i ne prašta!

 8. Zoran Petrovic says:

  NARAVNO MI EVROPI TREBAMO SAMO DA NAS ZAJEBAVAJU I POROBE ,OCE MALO MORGEN DA NAS PRIME ZA PET GODINA,,,, NI ZA STO GODINA NEMAMO SANSE

 9. Dragana says:

  VAS CEMO DA PITAMO ? MALO MORGEN

 10. Četnik says:

  ŽGADIJA

 11. vitez says:

  najveći zlotvori posle hitlera iliti fašista prema Srbiji i Srbima po redosledu EVROPSKA UNIJA .NATO. TITO. pa po redu ostale nam drage komšije hr.al.madj.bih.rum.cg.bug. pa gde su tu prijatelji....naravno nema ih.osim RUSIJE svi ostali su jednostavno receno neprijatelji....

 12. Dragan says:

  Na ovoj paradi ne mogu biti fašisti iz eu ni amerikanci jer su bili u istom stroju i svi su prognani zajedno sa balkana,pa im to ko sada nejasno.Vrijeme ucjena je prošlo a i diktata.

 13. tsunami says:

  Spominjes BiH, ne zaboravi da je tamo pola drzave Srpsko i da smo svi.mi uz Srbiju i dijelimo misljene Srba i mrzimo iste nacije i organizacije kao i Srbija, mozda ih mrzimo i vise.nego vi. Vasi politicari il nemaju muda ili su zapadni placenici, trece nema.

 14. miki says:

  Dis iz Spartaaa...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *