МЕКАЛИСТЕР ПОРУЧИО СРБИЈИ: Ево када ћете ући у ЕУ и шта треба да урадите са Косовом

MEKALISTER PORUČIO SRBIJI: Evo kada ćete ući u EU i šta treba da uradite sa Kosovom

28 novembra 2018

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je danas kosovske vlasti da opozovu odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH, a Srbiji poručio da uprkos trenutne teške faze u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom debate i usvajanja rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja napredovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.„Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije, a ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja, iako razumem da nije lak trenutak u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strane Prištine“, poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju kaže da je svestan da i Beograd i Priština imaju svoje zabrinutosti, ali da je briselski dijalog mesto i format gde se te stvari moraju rešavati.

„Jasno je jedno, a to je da je odluka Kosova da uvede 100 odsto takse na robu iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA i jasan signal protiv duha dobrosusedske saradnje između Beograda i Prištine“, kaže Mekalister.

On je naveo i očekivanje da će Srbija u decembru otvoriti tri nova poglavlja, ali i dodao da će konačnu odluku o tome doneti zemlje članice EU.

U svakom slučaju, to će biti još jedno priznanje o napretku Srbije u poslednjih šest meseci“, ocenjuje Mekalister.

Dejvid Mekalister je podsetio da je Srbija od 2014. godine otvorila 14 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, od čega su dva privremeno i zatvorena.

Izvestilac za Srbiju je pred finalno glasanje o Rezoluciji o Srbiji u Evropskom parlamentu kao prvu od tri ključne tačke svog izveštaja naveo jačanje vladavine prava i implementaciju nezavisnog pravosuđa u Srbiji.

„Kao drugo, želim da pohvalim ekonomski napredak Srbije. Mislim da su Vlada i Parlament u Srbiji napravili važne ekonomske reforme u cilju dobrobiti građana i kompanija“, izjavio je Mekalister, preneo je Tanjug.

Kao treću ključnu tačku za Srbiju Dejvid Mekalister je izdvojio nastavak politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. trikornjanin says:

  Ovi su totalno prolupali, otkuda njima pomisao da mi zelimo da budemo deo ovakve evrope. Kakvo je ponasanje te evrope recimo od '99 pa do danas. neka nam ukazu na bar jednu stvar koju su casno uradili za srbiju. mars bre kreteni.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Nećemo ući nikada jer nas NATO i EU ne zanimaju a KiM nećemo priznati nego ćemo ga osloboditi skupa sa Rusima iz ruske baze u Srbiji ili još brutalnije.

 3. Ivan Grozni says:

  Ovaj izvestac je ili korumpiran ili glup. Vladavina vucicevog prava; Sava Mala,Pancicev vrh, Borko Stefanovic... Oslobadjanje,Sarica,Karica,Miskovica... Koje pravo imamo mi Srbi. Vucicevo ekskluzivno nedodirljivo, sa crnim dzipovima i obrijanim glavama. To je pravo u Srbiji.

 4. Tomson says:

  Nikad nećete u EU, a Kosovo je davno otišlo samo što još niste svjesni tog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *