МЕКАЛИСТЕР ПОРУЧИО СРБИЈИ: Ево када ћете ући у ЕУ и шта треба да урадите са Косовом

МЕКАЛИСТЕР ПОРУЧИО СРБИЈИ: Ево када ћете ући у ЕУ и шта треба да урадите са Косовом

28 новембра 2018

Известилац за Србију Дејвид Мекалистер позвао је данас косовске власти да опозову одлуку о таксама на производе из Србије и БиХ, а Србији поручио да упркос тренутне тешке фазе у односима са Приштином настави путем реформи и добросуседских односа.

Известилац за Србију Дејвид Мекалистер је поводом дебате и усвајaња резолуције о Србији поручио да је земља напредовала на свом европском путу и да постоји широка подршка међу европским парламентарним групама за пут Србије ка чланству у Унији.„Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре него касније, а та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења, иако разумем да није лак тренутак у односима Београда и Приштине због одлука донетих од стрaне Приштине“, поручио је Мекалистер.

Известилац за Србију каже да је свестан да и Београд и Приштина имају своје забринутoсти, али да је бриселски дијалог место и формат где се те ствари морају решавати.

„Јасно је једно, а то је да је одлука Косова да уведе 100 одсто таксе на робу из Србије и БиХ јасно кршење ЦЕФТА и јасан сигнал против духа добросуседске сарадње између Београда и Приштине“, каже Мекалистер.

Он је навео и очекивање да ће Србија у децембру отворити три нова поглавља, али и додао да ће коначну одлуку о томе донети земље чланице ЕУ.

У сваком случају, то ће бити још једно признање о напретку Србије у последњих шест месеци“, оцењује Мекалистер.

Дејвид Мекалистер је подсетио да је Србија од 2014. године отворила 14 поглавља у приступним преговорима са ЕУ, од чега су два привремено и затворена.

Известилац за Србију је пред финално гласање о Резолуцији о Србији у Европском парламенту као прву од три кључне тачке свог извештаја навео јачање владавине права и имплементацију независног правосуђа у Србији.

„Као друго, желим да похвалим економски напредак Србије. Мислим да су Влада и Парламент у Србији направили важне економске реформе у циљу добробити грађана и компанија“, изјавио је Мекалистер, пренео је Танјуг.

Као трећу кључну тачку за Србију Дејвид Мекалистер је издвојио наставак политике добросуседских односа и помирења у региону Западног Балкана.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. trikornjanin says:

  Ovi su totalno prolupali, otkuda njima pomisao da mi zelimo da budemo deo ovakve evrope. Kakvo je ponasanje te evrope recimo od '99 pa do danas. neka nam ukazu na bar jednu stvar koju su casno uradili za srbiju. mars bre kreteni.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Nećemo ući nikada jer nas NATO i EU ne zanimaju a KiM nećemo priznati nego ćemo ga osloboditi skupa sa Rusima iz ruske baze u Srbiji ili još brutalnije.

 3. Ivan Grozni says:

  Ovaj izvestac je ili korumpiran ili glup. Vladavina vucicevog prava; Sava Mala,Pancicev vrh, Borko Stefanovic... Oslobadjanje,Sarica,Karica,Miskovica... Koje pravo imamo mi Srbi. Vucicevo ekskluzivno nedodirljivo, sa crnim dzipovima i obrijanim glavama. To je pravo u Srbiji.

 4. Tomson says:

  Nikad nećete u EU, a Kosovo je davno otišlo samo što još niste svjesni tog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u