МЕКАЛИСТЕР ПРЕТИ СРБИЈИ: Заборавите на Русију!

MEKALISTER PRETI SRBIJI: Zaboravite na Rusiju!

29 avgusta 2019

Ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o izlasku iz ovog saveza, nakon što pristupi Evropskoj uniji, izjavio je Dejvid Mekalister, predsednik spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu i donedavni izvestilac za Srbiju u toj instituciji.

Mekalister naglašava da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije i Srbije trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno mora da uključi i “izlaznu klauzulu”, koja garantuje da Srbija može da otkaže sporazum do dana pristupanja Uniji, prenosi Radio Slobodna Evropa na svom sajtu.“Srbija treba da obezbedi kompatibilnost svih svojih sporazuma o trgovini, investiranju i ekonomskoj saradnji, i druge relevantne sporazume, sa pravnom tekovinom EU”, rekao je Mekalister.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je prošle nedelje da će 25. oktobar Srbija potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU).

Reč je o ekonomskom savezu Rusije, Belorusije, Jermenije, Kazahstana i Kirgistana.

Evropska Unija (EU) je upozorila Srbiju da u trenutku prijema u evropski blok, ona neće moći da zadrži trgovinske odnose sa Rusijom.

Sagovornici RSE u Evropskoj uniji su naveli da se u kontekstu pristupnih pregovora sa Unijom Srbija obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan svog pristupanja EU.

Briselski zvaničnici znaju da postoji sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije iz Rusije još od 2000. godine i da bi trebalo da se proširi na Evroazijsku ekonomsku uniju.EU zvaničnici poručuju da Srbija može da sklopi sporazume sa drugim zemljama ili organizacijama “pre pristupanja u EU”, ali da taj trend ne može da postoji u trenutku kada zemlja postane punopravna članica EU.

Odnosi sa Rusijom će biti predmet pregovora nakon što Srbija otvori poglavlje 31 koje se tiče zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, navodi RSE i ukazuje da EU institucije konstantno pozivaju Srbiju da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU.

(Beta)

KOMENTARI5 komentara

  1. Ivana says:

    Preti se samo koloniji kao Srbija šta niko ne preti državi Hrvatskoj i pored divljanja fašista i ustaša, svoje čedo ne diraju

  2. Kosovac says:

    Šta bi se desilo kada bi na primer sutra, Srbija zvanično raskinula pregovore sa EU?. Ili recimo samo ih zamrzla. …..Postoji čitava lepeza odgovora, računajući i iskustvo koje imamo iz sličnog slučaja u Ukrajini. Interesuje me koliko bi evroljuba izišlo na demonstracije?. Da li bi članovi SNS protestvovali?. Da li bi nam EU uvela sankcije?. Da li bi nas opet bombardovali?. Da li bi nas Putin podržao?. ……….Bilo bi mnogo interesantno za analitičare, jer bi reakcija komitetlija iz Evropske Unije dala istinit odgovor na mnoga pitanja koja su sada samo u domenu teorije i pretpostavki.

  3. persida says:

    Ovom olosu i birokrati mogu samo da kazem: Mars!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *