МЕКЕЈН УДАРИО ПО СРБИМА: За њега ми смо убице које не заслужују слободу!

MEKEJN UDARIO PO SRBIMA: Za njega mi smo ubice koje ne zaslužuju slobodu!

1 maja 2017

Američki senator iz republikanske partije Džon Mekejn, koji je poznat po svojoj srbofobiji i rusofobiji, izneo je niz spornih tvrdnji. Po njegovom mišljenju, Balkan ne može bez pomoći SAD da se odbrani od ekspanzije „Ruske imperije”, koju navodno, želi da obnovi Vladimir Putin.

Mekejn tvrdi da Rusija navodno „pojačava napore kako bi proširila svoj poguban uticaj na region i sprečila zemlje jugoistočne Evrope da same izaberu svoju budućnost.

Prenosimo deo njegovog teksta objavljenog u Vašington postu:

„Ovog meseca sam putovao kroz sedam zemalja jugoistočne Evrope i zaustavio sam se u Sarajevu. Stajao sam kod Latinske ćuprije (nekada most Gavrila Pincipa), na uglu koji je promenio svet, gde je metak ubice usmrtio nadvojvodu Franca Ferdinanda i izazvao ciklus nasilja i rata koji su obeležili prvu polovinu 20. veka, region koji sedi na raskrsnici istorije i koji se još jednom suočava sa izazovima.

To je bio podsetnik na staru poslovicu da, iako se istorija ne ponavlja, ona se rimuje. Jugoistočna Evropa, regija koja se nalazi na raskršću istorije, još jednom se suočava sa rastućim izazovima i Sjedinjene Države treba da obrate veliku pažnju.

Neizvesnost se oteže o budućnosti ujedinjene Bosne i Hercegovine. Nedavne provokacije su pogoršale tenzije između Kosova i Srbije, ugrozile napredak u pravcu normalizacije odnosa između dve zemlje.

Možda najviše uznemiravajuće od svega je što Rusija intenzivira napore da potvrdi svoj maligni uticaj u regionu i da spreči narode jugoistočne Evrope da biraju svoju budućnost. Najdramatičniji primer za to je rusko podržavanje puča u Crnoj Gori u oktobru prošle godine. Da bi se zaustavio ulazak Crne Gore u NATO, ruski obaveštajci su planirali da zbace vladu i izvrše atentat na premijera zemlje na dan izbora. Verujem da kada se u potpunosti shvati obim ovog nečuvenog napada na Crnu Goru, to će pokazati da će Putin učiniti sve što je potrebno da ostvari svoju ambiciju, da obnovi rusku imperiju.

S obzirom na ove izazove, ne čudi da sam u svakom mestu gde sam bio, čuo istu molbu za reafirmaciju američkog vođstva. Narodi ovog regiona su spremni i voljni da se suoče sa svojim izazovima. Ali oni ne mogu sami. I njihov izbor partnera su Sjedinjene Države. Dakle, šta možemo da uradimo?

Prvo, Sjedinjene Države treba da budu prisutne. Kao što mi je premijer jedne jugoistočne evropske zemlje rekao, u ni jednom drugom regionu sveta reči američkog lidera ne nose toliku težinu. To je razlog zašto su toliko važni angažmani i posete regionu od strane visokih zvaničnika SAD.

Drugo, Sjedinjene Države treba da pruže podršku narodima jugoistočne Evrope na njihovom putu integracija u evroatlantsku zajednicu kroz institucije NATO-a i EU. To je proces integracije koji pruža najveću nadu za mir i prosperitet u regionu. To znači da Sjedinjene Države treba da pruže snažnu podršku programima koji pomažu da se ojača vladavina prava i borba protiv korupcije, bitnim koracima na putu ka evroatlantskim integracijama.

Konačno, Sjedinjene Države moraju da stanu iza prava svakog naroda u jugoistočnoj Evropi da izabere svoju budućnost bez spoljnog mešanja, bilo da je iz agresivne Rusije koja želi da prekraja granice Evrope nasiljem ili terorista koji žele da unište našu zajedničku civilizaciju. Proširivanje i produbljivanje bezbednosne saradnje sa našim regionalnim saveznicima i partnerima je od suštinskog značaja.

Nakon dva svetska rata, Sjedinjene Države su se posvetile Evropi koja je sada cela, slobodna i mirna. Mi smo to uradili jer su generacije državnika priznale da je američko rukovodstvo od suštinske važnosti za postizanje mira i prosperiteta u Evropi, a koja je bila i još uvek je u interesu nacionalne bezbednosti SAD. Tokom proteklih sedam decenija, napravili smo izbore i žrtve da bi podržali tu obavezu: širom Evrope tokom hladnog rata, u Bosni i na Kosovu u 90-tih, i danas narodima na istočnom krilu NATO-a. Moramo biti spremni da ponovo podržimo ovu obavezu u jugoistočnoj Evropi, jer su jasne lekcije iz istorije: Mi ignorišemo ovaj region na našu opasnost“, rekao je Mekejn.

Podsetimo se Mekejnovih reči za „podršku miru i stabilnosti“:

“SAD rizikuju da izgube rat sa srpskom vojskom i njihovom zastarelom opremom. Rizikujemo ukoliko ne sprovedemo masovni, strateški i održivi vazdušni napad. Nijedan infrastrukturna meta ne bi trebalo da bude izuzetak – fabrike, vodovodne mreže, škole, bolnice, prodavnice, bilo šta. Da, svi mi žalimo zbog civilnih žrtava kao i naših gubitaka, ali one su neizbežne”, govorio je Mekejn tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.

(vostok.rs)

KOMENTARI28 komentara

 1. pirus says:

  Zasto smarate Vase citaoce sa ovom genetski poremetenom osobom.

  • Đuro says:

   Pa to je veliki prijatelj AV ,ne poštujete takvog svetskog lidera ,isto kao ni njegovog davetnika Tony Blera kao ni frau Angelu!!!

  • ana says:

   E brate svaka cast sto me briga sta ovo govno od coveka misli I prica . ....

 2. kuka says:

  Nije on sasvim čist.

 3. Ribac says:

  Ovaj treba da ide u KOVIN!!??!

 4. deda mraz says:

  Ma njemu samo zelim da rak mozga dobije.

  • MickoNY says:

   ...Dobio je....sad pozeli meni da dobijem na loto-u

 5. Batina says:

  Dajte ljudi ne prenosite vise sta ovaj govnar misli.On je prosao kroz vijetnamske logore I ostao ziv, zar to ne govori dovoljno. Nisu Srbi bacili nuklearne bombe, nisu Srbi ratovali u Koreji, Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji... lista je oreko stotine nego pravi svjetski zlikovci I zlocinci najveci od kada je ove planete.

 6. dusko says:

  DJUBRE ONI OSLOBODILI EVROPU , A SSSR !!! TOLIKO LAZI ISTORIJSKIH I MRZNJE KRETEN !!!

 7. Trifun says:

  Da covjek povrati! Ako on to prica svjestan da su to bljuvotine kakve no degeni ne bi mogli progutat, onda svaka mu cast za drskost. Ali ako je on ubijeden u to sto prica, onda molim americki narod da zaustave tog covjeka. Prije nego sto bude kasno.

 8. Ovde za pamet više mesta nema says:

  Dete mi opazi ovu sliku i briznu u plač.Gledam na šta mi liči i zaključih: na vanzemaljca i na pit bula, koji mu je izgleda je.o mater, pa je ispao ovakav. "Nijedan infrastrukturna meta ne bi trebalo da bude izuzetak – fabrike, vodovodne mreže, škole, bolnice, prodavnice, bilo šta." Zamislite koliko bolesti leži u ovoj pit bul glavi. A naš premijer se prije kratkog vremena grlio s njim.

  • ljuba says:

   Kao što mi je premijer jedne jugoistočne evropske zemlje rekao, u ni jednom drugom regionu sveta reči američkog lidera ne nose toliku težinu. AV

 9. SLIP says:

  srbi mrze srbe i satiru zivot, a to nije krivica mekejna. on samo prdi bzvz za novac, a sta vi radite srbi, gadovi truli

  • kuka says:

   I ovoga da pravi društvo Mekejnu!

  • hrvoljubre says:

   Pogledaj se u ogledalo ili zrcalo ili serogled ili... i zapitaj, sta u stvari vidis... Naravno, srbina veceg od srba, jer to ti je genetika, pa onda biraj reci Srbendo.

 10. goran says:

  Ovaj covek je pacov, ako se pojavi na granici, hapsiti ga i staviti u stenaru.

 11. Dragan says:

  Svjetska bolesna budaletina. Takvog čovjeka Vučić grli u Srbiji. Ni jedan vođa u Srtbiji nema u sebi ponosa . Nsprotiv rade suprotno sa svakim idiotima se grle, ljube i govore naši prijatelji. Vučić grli tu budaletinu, Izetbegovića, Đukanovića, Barbiku iz hrvatske, Pahora, a oni Srbiji zabiju gdje god mogu.Ponavljam ove vođe nemaju u sebi ni malo poštovanja prema narodu srbije.

 12. rastko says:

  AQKO SAM GA DOBRO PREPOZNAO JE TO JEDAN OD PIJATELJA NASEG BUDUCEG PREDSEDNIKA?

 13. goran says:

  Vucko takvima daje so i leba. A potom im daje sta god hoce, rudnike, malu decu za zabavu. Mnogo gostoprimljiv Vucko. Prava slika srpskog mazohizma.

 14. neko says:

  Ova nakaradna izjava, kretensko ponasanje, i njegove reci, govore da nijesav svoj. Zar mi moramo da placamo to? Zar ne bi bilo bolje da ide da se leci? Sto mu njegov prijatelj to, ako sme, ne preporuci?

 15. hristina says:

  Koprca se jastreb rata i ratni huskac, bos americkog politickog podzemlja, koga je Tramp "okitio" rekavsi da je zbog takvih kao Mekejn Amerika "zaglibila u sukobe", a konzervativac Rand Pol "prisio" jastrebu da je "odlepio"! Sad, mi cemo komentarisati rusofoba? Dobro je sto se boji i puni gace! I nek' crkne dusmwnin: Ne moze u Srbiji spreciti sirenje ruske imperije! Ruska imperija je odavno ovde! Vekovima unazad!

 16. jovo says:

  Ovaj pobegao iz ludnice.

 17. jovo says:

  Ovaj pobegao iz ludnice, i popio tudje lekove, Potrebno lecenje u bolnici zatvorenog tipa.

 18. Miljan says:

  Bolje vi da objavite, a znate i sami ko je izvrsio i kako atetna Kenedija. jedinog miroljubivog predsednika kojeg je Amerika imala i zato je bankarima zasmetao i nazalost dobio metak u glavu tako da nemojte nama da drzite predavanje o demokratiji, jer ste jedinog pravednog coveka koji je bio na vlasti mucki ubili metkom kroz lobanju i prozreni ste odavno, blizi vam se kraj...RIP USA...

 19. Vojislav says:

  Amerika je ozbiljno mentalno retardirana zemlja koja je unistila tolike zemlje Evrope Azije Afrike. Oni se lijece kupujuci organe od Albanaca zato ih i podrzavaju naoruzabaju o stite. Razorili ste gde god ste dosli. Mars u svoju zemlju pa prpopvedaj demokratiju . Ubijete crnce iskorijenili ste domace i vi pricate o bilo kome bolesnici jedni. Opet vam je zafalilo organa pa donosite rat na Balkan.

 20. Dadi says:

  biutno je da smo samom Isusu dragi a sta mekejn kaze nije bitno. I on ce jednog dana pred njim.

 21. rade says:

  Taj ga vise nece udarati majci. Sveti Petar pozvao ga u posetu

 22. Way says:

  Šta radi klasičan sadista? Traži slaboga da ga zgazi malo jače.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *