Meksiko: U sukobu policije i narkokartela, 22 poginulo

Meksiko: U sukobu policije i narkokartela, 22 poginulo

24 јула 2013

MeksikoU sukobima naoružanih napadača i federalne policije u šest gradova meksičke države Mićoakan poginulo je 22 ljudi, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Do sada su poginula dva pripadnika federalne policije, ubijeno je 20 napadača, a još 15 ljudi je uhapšeno“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Meksička vlada je u maju obećala da će u toj državi na zapadu zemlje biti raspoređene hiljade vojnika sve dok ne bude uspostavljen mir u regionu koji potresaju sukobi među narkokartelima.

Ministar unutrašnjih poslova Migel Anhel Osorio Čong održao je sastanak nacionalnog tima za bezbednost u glavnom gradu Mićoakana, Moreliji, na kome su lokalni zvaničnici razgovarali o talasu kriminala zbog koga su u nekim gradovima formirane lokalne straže.

Zvaničnici kažu da se u Mićoakanu nalazi 4.000 vojnika i 1.000 policajaca. Osorio Čong, takođe, kaže da te snage neće otići sve dok se ne poboljšaju bezbednosni uslovi i vlada države Mićoakan ne bude mogla sama da se izbori sa ovim problemom.

Mićoakan je prva država u koju je poslata vojska kada je bivši predsednik Meksika Felipe Kalderon 2006. odlučio da rasporedi više desetina hiljada vojnika širom zemlje u okviru borbe protiv narkokartela.

Međutim sukobi među narkokartelima proširili su se na čitav Meksiko i u njemu je do decembra, kada se završio Kalderonov mandat, poginulo 70.000 ljudi, a u Mićoakanu se pojavio novi moćni kartel Vitezovi templari.

Osorio Čong tvrdi da će strategija aktuelnog predsednika Enrikea Penje Nijeta biti drguačija od strategije njegovog prethodnika -postojaće jedinstvena komanda, tesna saradnje među različitim nivoima vlasti, veća upotreba obaveštajnih kapaciteta i razvojni program.

Penja Nijeto je postao predsedsednik u decembru kada je obećao da će se fokusirati na smanjenje nasilja.

On je pokrenuo program sprečavanja nasilja, ali kaže da će vojnici ostati raspoređeni sve dok se stopa ubistava ne smanji.

Poslednjih meseci su se pojavile lokalne straže koje su se sukobile sa kartelom Vitezovi templari, naročito u provinciji Ognjena zemlja koja je žarište sukoba u Mićoakanu gde živi 4,3 miliona stanovnika.

Narkokarteli postoje već decenijama u ovoj državi na zapadu Meksika, gde gaje marihuanu i mak i proizvode sintetičke droge u improvizovanim laboratorijama.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u