МЕКСИКО ЗАДАО ПРВИ ТЕЖАК УДАРАЦ ТРАМПУ!

MEKSIKO ZADAO PRVI TEŽAK UDARAC TRAMPU!

9 marta 2017

trump mexico 456

Dok Trampova administracija poslednjih dana pokušava da bezbolno „spusti loptu“ u trgovinsko-diplomatskom ratu sa južnim susedom koji je sama izazvala, iz Meksika stižu zabrinjavajuće vesti za vlast i privredu SAD-a.

Naime, prema pismu u koje je agencija Rojters imala uvid, vlada Meksika povukla je izvozne dozvole za fabrike šećera koje svoju robu šalju u Sjedinjene Države, što bi moglo da ostavi posledice po američku prehrambenu industriju koja u velikoj meri zavisi od meksičkog šećera.

Kako navodi Rojters, u pismu koje je Komora šećerne industrije Meksika poslala fabrikama, iskorišćeni su legislativni propusti za koje se već duže vreme zna da postoje i trebalo je da budu rešeni, ali dozvoljavaju Meksiku ovakav kontraudar Trampovoj administraciji.

Naime, u pitanju su ograničenja na uvoz šećera koje su uvele same Sjedinjene Države, a koja se nisu poštovala od uvođenja takve uredbe, koja je u datom trenutku imala funkciju blagog pritiska na Meksiko Obamine administracije. Sada je Meksiko iskoristio ovakav ukaz Bele Kuće, a u pismu se navodi da će kvote na uvoz šećera biti dostignute 31. marta, nakon čega će, od 1. aprila, do daljnjeg biti obustavljen izvoz za SAD.

Američki ekonomski eksperti ovakav potez posmatraju i kao pritisak na Vašingon da poveća otkupne cene šećera, što Meksiko pokušava da učini već godinama u nazad, koliko dugo i opada profit tamošnjih šećerana.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ojde seee says:

    Ne bojte se, biche karamela...

  2. micky says:

    Rusija Puna secera. Al i Miskovic i Kostic. Sace vuckovi podrepasi da udare na izvoz. Dpbro je poskupece secer i kod srbalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *