Amerika osudila Meninga na 35 godina zatvora

Amerika osudila Meninga na 35 godina zatvora

21 avgusta 2013

Bredli MeningAmerički vojnik Bredli Mening osuđen je na 35 godina zatvora uz mogućnost izlaska na uslovnu slobodu, zbog odavanja poverljivih informacija sajtu Vikiliks.

Mening je prošlog meseca proglašen krivim po 20 tačaka optužnice, uključujući i špijunažu, tužilac je tražio 60 godina zatvora, a Meningov branilac 25 godina.

Meningu će od kazne biti oduzeto oko tri i po godine, zbog toga što je proveo 1.294 dana u pritovru, moraće da se odrekne svih primanja u tom periodu, a i biće ražalovan iz službe.

Zahtev za uslovnu slobodu će moći da podnese nakon jedne trećine kazne.

Inače, Meningov branilac je svoj zahtev za trajanje kazne objasnio da za 25 godina ističe vreme u kome će oznaku poverljivosti izgubiti neki od dokumenata koje je Mening otkrio. Tužilaštvo je prethodno zatražilo kaznu od 60 godina zatvora.

Mening je 30. jula proglašen krivim za više krivičnih dela, uključujući i špijunažu, ali ne i za pomaganje neprijatelju, za šta je zaprećena doživotna robija.

On je pred sudom priznao krivicu, istakavši ipak da u vreme kada je dostavio podatke Vikiliksu nije mislio da radi bilo šta loše.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *