Mening osuđen za špijunažu Amerike

Mening osuđen za špijunažu Amerike

30 jula 2013

mening_3j90Bivši američki vojni analitičar Bredli Mening (25) koji je Wikileaks-u predao mnoštvo tajnih dokumenata, proglašen je krivim za sve što mu je vojni tužilac stavio na dušu. Izbegao je, međutim, osudu za pomaganje neprijatelju, čime je izbegao i doživotnu robiju.

Osuđen je po pet tačaka optužnice za špijunažu, po pet tačaka za krađu državnih dokumenata, kao i za kompjutersku prevaru i druge vojne prekršaje. Mening (25) priznao je da je prosledio Vikiliksu poverljive vojne izveštaje iz Iraka i i Avganistana, ali je negirao da je time želeo da naškodi SAD, kako tvrdi optužba, dodajući da je hteo da podstakne javnu debatu o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Tužilac major Ešeden Fejn, čija je završna reč potrajala pet sati, naglasio je da je Mening predavao tajne informacije grupi anarhista iako je znao da ti dokumenti mogu doći i u ruke terorista.

„Vikiliks je bio platforma koju je Mening iskoristio da podatke učini dostupnim celom svetu, uključujući i neprijateljima SAD” – naglasio je Fejn.

Američki zakoni za ovu vrstu krivičnog dela prediviđaju dugogodišnju zatvorsku kaznu. Meningu je suđeno u bazi Fort Mid (država Merilend, a presudu je izrekla pukovnik Deniz Lind. Ona je odbacila najtežu optužbu koja je Meningu za „pružanje pomoći neprijatelju Sjedinjenih Država” koja predviđa doživotnu zatvorsku kaznu bez prevremenog izlaska na slobodu. Ona je presudila da je okrivljeni kriv za špijunažu i krađu državne imovine.

Mening je 2010. godine WikiLeaks predao više od 700 hiljada tajnih američkih dokumenata i bio optužen po 21 tački optužnice. Najozbiljnija tačka bila je „pružanje pomoći neprijatelju Sjedinjenih Država”.

Mening je, međutim, tvrdio i tvrdi da nije imao nameru da nanese štetu državnim i vojnim interesima svoje zemlje. Naglašavao je da je samo želeo da objavi podatke koji svedoče, smatra on, o „krvoločnosti” američkih vojnika i njegovom omalovažavanju značaj života civila u Iraku i Avganistanu.

Među dokumentima i materijalima koje je objavio Vikiliks bilo je i javnih materijala, na primer video bombardovanja u Bagdadu na kojem se vidi kako helikopter ubija grupu Iračana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *