Meningu zbog otkrivanja američkog prljavog veša preti više od 100 godina robije

Meningu zbog otkrivanja američkog prljavog veša preti više od 100 godina robije

31 jula 2013

bradley-manning-blues-570x402Nakon što ga je vojni sud proglasio krivim, vojniku Bredliju Meningu (25) preti više od 100 godina zatvora. Međutim, stručnjaci smatraju da je presuda očekivana. Ipak odluka suda je podelila Ameriku.

Presuda sudije Deniz Lind u jednom vrlo složenom procesu i nakon 16 sati zasedanja, malo koga je iznenadila. Bredli Mening osuđen je po 19 od 21 tačke optužnice, jedino nije osuđen za „podršku neprijatelju“, na čemu je vojni tužilac do kraja insistirao. 25-godišnji Mening je tokom svog boravka u Iraku internet platformi Vikiliks (WikiLeaks) od novembra 2009. do maja 2010. prosledio oko 700.000 tajnih dokumenata, a među njima i jedan video zapis na kojem se vidi napad američkog helikoptera u Bagdadu u kojem su poginuli i nenaoružani civili.

Lari Korb, koji je savetovao Reganovu administraciju u pitanjima bezbednosti, u razgovoru za Dojče vele kaže da je ova presuda značajna i fer. „Jer, nema nikakve sumnje da je Mening tajne dokumente prosleđivao. Pravo je pitanje da li se objavljivanjem dokumenata zaista podržavao neprijatelj i minirali američki napori u borbi protiv terorizma. Ja u to nikad nisam verovao. Da pripadnici Al Kaide nisu znali da ih mi lovimo, pa to je smešno. Naravno da su to znali.“

Onako kako je slučaj podelio Ameriku, tako isto i eksperti u Vašingtonu imaju različite poglede na proces protiv Bredlija Meninga. Mark Jakobsen iz Nemačkog maršalovog fonda u onome što je Mening radio, vidi i podršku neprijatelju za razliku od Larija Korba. „Mislim da bi bilo dobro da je Mening osuđen i po najtežoj tački optužnice, ‘za pomoć neprijatelju’. Ali, sud se dugo savetovao i došao je do drugačijeg rezultata“, kaže Jakobsen i dodaje da je najvažnija poruka to što je Mening osuđen po ostalim tačkama optužnice.

„To je jasna poruka svima onima koji bi se usudili da objave strogo poverljive dokumente, da se izlažu ogromnom riziku“, dodaje Jakobsen. U procesu koji je počeo u junu ove godine sam Bredli Mening izjasnio se krivim u deset od 21 tačke optužnice, između ostalog za špijunažu i „kompjutersku proneveru“. Ali,optužbu za „pomaganje neprijatelju“ je odbacio.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *