Menjaćemo Ustav zbog EU

Menjaćemo Ustav zbog EU

3 jula 2013

Ustav SrbijeUstav mora biti promenjen najkasnije do zaključenja Sporazuma o pristupanju Evropskoj uniji, ali bi početak pregovora sa EU mogao da bude povod za ozbiljne razgovore. Postojeći akt u mnogome je manjkav, saglasni su sagovornici “Danasa“. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, za “Danas“ kaže da u Ustavu, nezavisno od procesa pregovora s EU, treba menjati preambulu i odredbu koja govori o tome da će položaj Kosova biti uređen posebnim zakonom, kao i zakletvu predsednika Republike.

„Zatim deo u kojem se Srbija definiše kao država srpskog naroda i građana koji u njoj žive. Srbija treba da bude država svih građana koji u njoj žive. Odredbe izbornog prava moraju da pretrpe ozbiljne promene. Ustav mora da pruži garancije za nezavisno pravosuđe, što će tokom pregovora sa EU direktno biti tema 23. poglavlja. Srbija je veoma centralizovana država, te i položaj Vojvodine i lokalnih samouprava treba bolje urediti“, navodi Rakić Vodinelić.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava objašnjava za Danas da Srbija ne bi mogla da pristupi EU sa ovakvim Ustavom, jer nema evrointegrativnu klauzulu. Prema njegovim rečima, promena Ustava nije neophodna sada na početku pregovora, ali će sigurno „brzo doći na dnevni red“.

„Mora da se uredi prednost međunarodnog prava nad domaćim, odredbe koje se tiču pravosudnog sistema, ali i ljudskih prava koja su neadekvatno regulisana, a neka su i preskočena. Slično je s diskriminacijom i rodnom ravnopravnošću. I nezavisne institucije treba da budu adekvatno prepoznate, kako bi mogle i da predlažu zakone, naročito sada kada će morati mnogo propisa da se menja“, ukazuje Antonijević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *