MENJAJU ISTORIJU: U Ukrajini izbacuju „Veliki otadžbinski rat (1941-1945)“ iz udžbenika zato što su bili fašisti

MENJAJU ISTORIJU: U Ukrajini izbacuju „Veliki otadžbinski rat (1941-1945)“ iz udžbenika zato što su bili fašisti

26 novembra 2014

Drugi-svetski-rat-ukrajina-620x330Pojam “Veliki otadžbinski rat (1941-1945)”, kako su se u Sovjetskom Savezu nazivali oružani sukobi sa nacističkom Nemačkom i njenim saveznicima, biće uklonjen iz udžbenika istorije u Ukrajini, rekao je direktor Nacionalnog instituta sećanja Volodimir Vjatovič ukrajinskim medijima.

„Za nas je Drugi svetski rat počeo 1. septembra 1939. godine i mi nemamo pravo da ga sužavamo samo na Veliki otadžbinski rat, jer je on bio mnogo strašniji i tragičniji“, rekao je Vjatovič.

Takođe je izjavio da sve posledice sovjetske propagande i prevashodno mit o Velikom otadžbinskom ratu treba izbaciti iz obrazovnog materijala i udžbenika. Ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i nauke nije komentarisalo izjavu Vjatoviča.

U vreme mandata predsednika Viktora Juščenka termin Veliki otadžbinski rat već je bio uklonjen iz udžbenika istorije, ali je kasnije vraćen, kada je predsednik bio Viktor Janukovič.

Kijev je ranije odbacio i traku Svetog Đorđa koja je u poslednje vreme počela široko da se koristi među proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, ne samo kao memorijalni simbol Dana pobede SSSR-a nad nacistima, već i kao oznaka autonomnog opredeljenja ukrajinskog dela stanovništva koje govori ruski i sebe smatra Rusima.

Na dan Velike pobede na zvaničnim događajima u Kijevu istaknut je britanski simbol crvenog maka u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata. Kasnije je taj simbol počeo da se koristi u znak sećanja na žrtve svih bitaka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. niki says:

    koliko vidim ako ovako nastavimo hitler ce biti rehabilitovan i mozda ce posthumno dobiti nobelovu nagradu za mir ili ce mozda evropski Gandi postati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *