MENJAJU PLOČU: Abot se slikao sa Putinom i koalama, Oland ruskog lidera nazivao „dragim Vladimirom“

MENJAJU PLOČU: Abot se slikao sa Putinom i koalama, Oland ruskog lidera nazivao „dragim Vladimirom“

16 novembra 2014

3894802Dvodnevni samit G-20 u australijskom gradu Brizbejnu već na startu je „izmerio“ temperaturu velike međunarodne politike.

Američki predsednik Barak Obama ponovo je postavio Rusiju pored virusa Ebola i nazvao je pretnjom miru u svetu, ali se suočio sa frontom zemalja BRIKS koje su zapadnim učesnicima – bezmalo horski – ukazale da su sankcije protiv Rusije nezakonite.

Kako se i moglo očekivati, Dejvid kameron je tribinu G-20 iskoristio i da prodemonstrira solidarnost sa SAD i da Rusiji pripreti novim sankcijama. Britanski premijer je ori tom rekao: „Ako i dalje ruske trupe budemo gledali u Ukrajini – imaćemo između Evrope i Rusije sasvim druge odnose“.

Prethodno je Kameron BBC rekao da su u Ukrajini „i ruske trupe i ruski tenkovi“. Pa naglasio: „Ako se to ne promeni, to će biti razlog za nove sankcije“.

Ovu pretnju je u Brizbejnu konkretizovala Angela Merkel. Nemačka kancelarka je na samitu rekla i ovo: „EU razmatra uvođenje dodatnih individualnih sankcija u finansijskom sektoru. Spisak novih lica je več na dnevnom redu“.

Agencija Bloomberg je javila iz Brizbejna da je susret kanadskog premijera Stivena Harpera i Vladimira Putina izgledao ovako.

Kanađanin je ruskom lideru rekao: „Pružam Vam ruku, ali Vam mogu reći samo jedno: Vi se morate pokupiti iz Ukrajine“. Pres-sekretar predsednika RF, Dmitrij Peskov, otkrio je da je Putin na ovo Harperu uzvratio: „To je, na žalost, nemoguće. Zato što nas nema u Ukrajini!“

On je istovremeno demantovao „informacije“ da je Putin napustio samit.

Obama, inače, nije samo u Brizbejnu Rusiju nazvao pretnjom miru, nego i SAD – „svetskim liderom“.

„Mi smo lideri u borbi protiv Ebole, a i u suprotstavljanju agresiji Rusije prema Ukrajini jer je to pretnja miru, kao što smo mogli da vidimo i kada je oboren malezijski Boing“.

Još se ne zna kako je Putin na ovo odgovorio, ali je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov – kada je nedavno Obama rekao to isto – ocenio da tvrdnje američkog predsednika liče na izveštaje Orvelovog „ministarstva istine“.

Na samitu je, kao što se vidi, atmosfera hladnija i zategnutija nego na prethodnim okupljanjima lidera G-20. Uprkos tome, pa čak i svojoj najavi da će sa Putinom „žestoko razgovarati o katastrofi malezijskog Boinga, australijski premijer Toni Abot se, u ulozi domaćina, fotografisao zajedno sa Putinom, Pri tom su obojica u rukama držali koale.

Putin je na Abotov prijem stigao istim automobilom sa Fransoa Olandom. Francuski predsednik se malo potom ruskom lideru u prisustvu novinara obraćao na „ti“ i nazivao ga „dragim Vladimirom“.

Prema rečima peskova, njih dvojica su uglavnom razgovarala o Ukrajini.

Isto se dogodilo i prilikom prilično dugog susreta udvoje Putina i Kamerona.

Putin je obojicu, kao i učesnike samita, pozvao da na događaje u Ukrajini ne gledaju jednostrano. Ukazao im je da Kijev na istoku zemlje koristi regularnu armiju, čak i rakete i da to na Zapadu niko i ne pominje.

Izgleda da je nekima svejedno šta se tamo događa. Izgleda da neki nemaju ništa protiv da Kijev pobije sve koji se na istoku sa njim ne slažu, ali Rusiji nije i ona to – neće dopustiti, upozorio je Putin.

On se u Brizbejnu već sreo sa liderima BRIKS i dogovorio da Nova razvojna banka, koja treba da bude alternativa MMF, treba da dobije rukovodstvo i organizacionu strukturu početkom jula naredne godine.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rade Bukarar says:

    bravo putine ako te ne vole moraju te postovati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *