Мерчепу повећана затворска казна због злочина над српским цивилима

Merčepu povećana zatvorska kazna zbog zločina nad srpskim civilima

13 februara 2017

mercep1_720 556

Vrhovni sud Hrvatske povisio je zatvorsku kaznu ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Tomislavu Merčepu zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991, javili su danas hrvatski mediji.Merčep je na Županijskom sudu u Zagrebu u maju prošle godine prvostepeno bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je, kako je prenela agencija Hina, Vrhovni sud delimično prihvatio argumente tužilaštva i Merčepa osudio na sedam godina zatvora. Odluka suda danas je dostavljena strankama u postupku.

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova osuđen je zbog toga što kao faktički komandant rezervne jedinice MUP-a nije sprečio pripadnike te jedinice da čine zločine, već im je dao prećutno odobrenje i za vreme dok nije bio na terenu.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao „merčepovci“ i smeštene u Pakračkoj poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti. Tada su ubijene najmanje 43 osobe, među kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba. Tri osobe se smatraju nestalim, dok je šestoro preživelo mučenje.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je u međuvremenu taj deo optužbe izmenjen i ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Na suđenju Merčepu ispitani su brojni svedoci, od pripadnika tadašnjeg političkog i vojnog vrha do pripadnika jedinice. Svedočile su i preživele žrtve zločina koje su opisivali zlostavljanja, među ostalim, i mučenja zarobljenih strujom i likvidacije drugih zatvorenika.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a suđenje mu je počelo početkom 2012. Na početku suđenja odbacio je krivicu za ratni zločin, a od početka je negirao da je bio nadređen jedinici koja se nazivala njegovim imenom. U pritvoru je ponovo završio po izricanja prvostene presude u maju prošle godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milo Djukanovic says:

    a nase rodoljube osudjujemo na po 40 godina, e koje smo mi budale. a sad kad krene novi rat, ko, ko, ko ce se usuditi da se bori kao oficir kad dobro zna da ce ga nasi izdati?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *