Merkel: Izrael ima podršku Nemačke

Merkel: Izrael ima podršku Nemačke

10 avgusta 2013

Angela-Merkel--007Nemačka neće nikada biti neutralna kada se radi o Izraelu, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel za jedan jevrejski list.

Gnusan zločin koji je Nemačka počinila protiv Jevreja, izdaja civilizovanih vrednosti, što je bila šoa (holokaust) biće uvek prisutna i možemo oblikovati budućnost čiji će rezultat biti specijalni odnosi između Nemačke i Izraela i svesnost o tome, rekla je Merkelova u intervjuu objavljenom u Jevrejskom glasu iz Nemačke.

„To znači da mi nikada nećemo biti neutralni i da Izrael može biti siguran u podršku kada se radi o osiguranju bezbednosti“, dodala je ona, istakavši: „Zato takođe kažem da je podrška Nemačke izraelskoj bezbednosti deo našeg nacionalnog etosa, naš „raison d etre““.

U intervjuu je Merkelova, za koju se veruje da će treći put postati kancelar posle predstojećih izbora, ponovila kritike zbog politike širenja jevrejskih naselja, ali je i osudila anticionizam, preneli su izraelski mediji.

Nemačka je godinama bila glavni pristalica Izraela u Evropskoj uniji. U poslednjih nekoliko nedelja EU i Izrael ne mogu da se sporazumeju oko nove politike tog bloka zemalja o donacijma i nagradama za izraelske kompanije na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Golanskoj visoravni.

EU ne želi da se sporazum o partnerstvu s Izraelom odnosi ni na ta okupirana i anektirana područja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *