МЕРКЕЛ – ВУЧИЋ: Србија је кључ стабилизације у региону!

MERKEL – VUČIĆ: Srbija je ključ stabilizacije u regionu!

8 jula 2015

01-merkel_620x0 686787Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je prilikom susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem da njena zemlja podržava reforme u Srbiji, koje su pokazale prve pozitivne rezultate.

Merkel je, takođe, zahvalila Vučiću na više inicijativa u pravsu pomirenja u regionu, kao i za spremnost da se dostigne kompromis u dijalogu sa Prištinom.

Kad je reč o otvaranju poglavlja, Merkel je napomenula da će se u obzir uzeti konstruktivnost premijera Vučića u dijalogu sa Prištinom.

Vučić je, pozdravljajući nemačku kancelarku Angelu Merkel, rekao je da je ona uvek jedan od najznačajnijih gostijhu, te da posebno zeli da jkoj zahvali što je veoima doprinela politici mira i dobrih odnosa na Balkanu.

Zahvalivši Merkelovoj što je u Beogradu, između ostalog i kao ženi koja je „ključni igrač u stabilizaciji prilika na Balkanu“, Vučić je podsetio da su odnosi dve zemlje, i politicki i ekonomski, sve bolji, a da se mi na Nemačku oslanjamo pre svega tako što od nje očekuje pomoć u reformama, u znanju…

„Mi od Nemačke ne tražimo milostinju nego pomoć u znanju i da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomji budemo još uspešniji“, rekao je Vučić i dodao da samo u njegovom kabinetu ima dvoje savetnika koji su iz Nemačke.

Dolazak Merkelove je velika čast, veliki i važan dan za Srbiju, dodao je a zatim primetio da je za njega lično jedan od najvažnijih dana u dosadašnjoj političkoj karijeri.

„Želim da zahvalim gospođi Merkel što je nu neku ruku bila stub stabilnosti za sve nas i što je kad smo imali probleme nalazila način da pomogne.. I nije me sramota da to kažem, pa i danas Nemačka vodi brigu o Srbiji i mi smo na tome zahvalni“, rekao je Vučić.

Merkel stigla je 19.00 u Beograd, a ispred Palate Srbija, uz najviše državne i vojne počasti dočekao je premijer Vučić. Nemačkoj kancelarki priređen je svečani doček uz počasnu gardu, crveni tepih i intoniranje himni dve zemlje.

Vučić i Merkelova izvršili su smotru počasnog voda i pozdravili zastave, a nemačka kancelarka rukovala se s članovima srpske delegacije. Planirano je da Merkelova i Vučić održe tet-a-tet sastanak, posle čega će se obratiti medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Posetu nemačke kancelarke prati veliki broj novinarskih ekipa.

Merkelova će u četvrtak razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva.

Nemačka kancelarka u Beograd dolazi iz Tirane, gde se sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Bujarom NIšanijem, a sutra putuje u Sarajevo, gde će razgovarati s članovima Predsedništva BiH.

Poseta Merkelove biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova.

Prema Vučićevim rečima, tokom posete Merkelove ona će insistirati na onome što je „agenda Nemačke“, a to podrazumeva dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanja sporazuma o pitanjima koja je Nemačka već postavila.

Srpski premijer je ranije izjavio da je uveren da će Merkelova izraziti zadovoljstvo ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi, da će možda biti primedbi po nekim drugim temama i pitanjima, ali da je nesporno da će ekonomski i potezi biti pohvaljeni.

Merkelova je uoči puta u Beograd izjavila da je otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju u tesnoj vezi s napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je istovremeno primetila napredak su ostvarile balkanske zemlje.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Nacistička fukara došla da nam deli lekcije i cepa teritoriju. Oni se ujedinili, a nas cepaju. A ovaj vampir, neće još dugo da pije krv srbskom narodu.

  2. Apis says:

    I tako je picousti Vucic cele noci lizao staru smrdljivu vaginu svabskoj krmaci a nama ce pricati o istorijskom uspehu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *