Merkelova iznenadila Putina

Merkelova iznenadila Putina

19 avgusta 2014

Bosko JaksicPiše: Boško Jakšić

Otkako je Vladimir Putin 2012. ponovo preuzeo predsedničku funkciju, kancelarka Angela Merkel nije se preterano trudila da prikrije zabrinutost zbog njegovog autoritarnog stila, ali je pragmatski pažljivo sledila velike privredne interese Nemačke na ruskom tržištu.

Poznata po tome da se ne zaleće i da pažljivo sluša pre nego što odluči, kancelarka je mesecima predvodila diplomatske inicijative za izlazak iz ukrajinske krize i stoički trpela kritike Vašingtona i Kijeva da je proruski orijentisana, da sebično brani koristi Nemačke ne obazirući se na „Putinovu pretnju slobodnom svetu”.

U najmanje 30 telefonskih razgovora sa šefom Kremlja od izbijanja krize, Merkelova je strpljivo slušala demantije ruske umešanosti, slanja vojne pomoći separatistima i uveravanja o spremnosti Kremlja da obuzda proruske pobunjenike.

Aneksija Krima ozbiljno je načela kancelarkino poverenje. Raskorak između retorike i razvoja situacije na terenu tanjio je pokušaje Moskve da igra na kartu podela unutar EU oko sankcija i na bilateralne biznis kontakte. Obaranje malezijskog putničkog aviona, šta god o njemu mislili, istrošilo je Putinove kredite. Nemačka je, iako nevoljno, u julu prihvatila oštre kaznene mere Rusiji.

Bio je to udar koji Putin nije očekivao, ali je šef ruske države – tvrdeći da dobro poznaje Nemce još od vremena kada je u DDR bio agent KGB-a – mada je morao da kalkuliše i sa ovakvim scenarijom: da pretpostavi da Merkelova nije osoba koja će dopustiti da je lažu. Danas u njenom okruženju tvrde upravo to: ona smatra da je Putin lagao. „Putin je u pravu da misli da Berlin nije spreman da vojno interveniše u Ukrajini”, piše „Fajnenšel tajms”, „ali on greši ako misli da to znači ne preduzimati ništa.”

Merkelova, moguće je, žrtvuje jedan odsto nemačkog rasta (što je procenjena cena ekonomskog zaoštravanja, gubitka investicija i izvoznog tržišta) zarad očuvanja evropskog jedinstva. Moskva je u neuporedivo težoj situaciji nego što je bila. Ruska privreda dospela je na nulti rast, a upadanje u recesiju do kraja 2014. je izvesno. Više od 75 milijardi dolara stranih investicija povuklo se od početka godine.

Posle liderstva tokom finansijske krize evrozone, Nemačka preuzima vodeću ulogu u evropskoj spoljnoj politici. Svakako obazrivo, jer Merkelova je svesna da su Nemci masovno protiv liderstva svoje zemlje u rešavanju međunarodnih kriza, a čak 60 odsto podržava politiku neisticanja.

Merkelova je ipak dala uputstva. Oni koji žele jedinstvenu Evropu, bez obzira da li su u EU ili ne, moraju pažljivo da analiziraju poteze nemačke kancelarke koja jasno daje do znanja, ne prvi put, da nema te cene koju neće platiti za opstanak i širenje kontinentalne stabilnosti i integracije.

Oni koji ne ispune obećanja data Merkelovoj – loše prolaze. Vladimir Putin je mogao da pita Borisa Tadića.

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. star says:

  MISLIM DA BIT LEŽI U DESTABILIZACIJI RUSIJE I TU SU JEDINSTVENI EU I AMERIKA.1000 000 PLAČENIKA BILO AL KAIDA POLJACI EU AMERIČKI NEBITNO ČE IČI U UKRAIJNU OVE HORDE U TALASIMA ĆE NAPRAVITI NAJVEĆI IZBEGLIČKI VAL U EUROPŠI POSLE 2 SV RATA NATAVNO OVE SE PRIPREMA PLANSKI.RUSI GUBE VREME NA BESKORISNE PREGOVORE NE SHVAČAJUČI DA IM KAO 1941 NEPRIJATELJA PRIPREMA TROJANSKOG KONJA ZA KONAČNO CEPANJE RUSIJE U 4 DRŽAVE.KAD MASA CIVILA OD 3 MILIONA KRENE PREMA UKRAJINI OVE HORDE ČE UČI U ČEČENIJU I UNIŠTAVATI DILJEM RUSIJE NAFTOVODE I GASOVODE OVO DOVODI DO PADA VLADE U RUSIJI HTELI TO RUSI ONDA ILI NE JER PRIVREDA SE ONDA RASPADA. A STVARAJU SE ZONE NEKAKVOG NOVOG SFORA 2 NARAVNO MASA BIRA DRUGOG PRESEDNIKA ALI OSTAJU ZONE POD OPSADOM DA TOBOŽE SMIRE RAT DOLAZI TOBOŽE NEKI UN ALI NATO KONTROLIRAONO ŠTO JE BITNO KASPIJSKO MORE I DEO KAVKAZA .OVA TAKTIKA ČE IČI BEZ OBZIRA NA PLAČENIKE KOJI BUDU UMIRALIU 100 000 ONI SU PRODUKT RATA MEĐUTIM RUSIJA NIJE SVESNA DA BI NETKO POKRENUO VELIKI RAT PROTIV NJE JER TOBOŽE PRETI NUKLEARNIM ORUŽJEM KOME U TOM SLUČAJU RUSKIM DRŽAVLJANIMA KOJE BI UBILA ILI NUKLERANOM BOMBOM U SVOM TERITORIJU KOJE NE BIH SMELA BACITI RADI UBIJANJA IZBEGLICA I SVOG NARODA.OVE JE NEMOGUĆE IZBEČI PITANJEJE SAMO KAD I KAKO ČE OVO LUKAVO ODIGRATI NATO.BOJIM SE DAPOSLE OVOG RUSIJA JE TRAJNO RASPADA JER I MALE DELOVE NE BIH VRATILI .NAORUŽAVANJE NATO NA ISTOČNIM GRANICMA ČITAJ TO ZNAČI U PRENESENOM ZNAČENJU KAD IMAŠ NA NEKOLIK OSVOJIH GRANICA 10 000 I 100 000 VOJNIKA ONDE ULAZE I MILION PLAČENIKA SAD IH VEČ IMA 50 000 U UKRAJINI.OVO JE PRELOMNI RAT .NARAVNO OVDE IZNOSIM MOJE MIŠLJENJE KAO POJEDINAC KAKO ČE PLAČENICI MRVITI KAD UĐU RUSIJU U 100 000 I UNIŠTAVATI NAFTOVOE I GASOVODE TIME PADA RUSIJA.AKO RUSIJA NEMA DOVOLJAN BROJ PARAVOJNIH POSTROJBA POMOĆ OD KINE INDIJE ILI ODKB JER ZAJEDNO SU JAČI BIT ČE JOJ OVA OSKUDNA BITKA PORAZ.

 2. star says:

  IAKO ŽELI MIR PLANERI NE ŽELE TO AMERIKAJE POKAZALA JASNO NEDOLAZEĆI ŠTO PLANIRA EUROPAOVDE IGRA ULOGU TROJANSKOG KONJA AMERIKE RAZVLAČEČI RUSIMA VREME U IME NEKOG MIRA I PAŽNJU A CILJ JE JASAN RAT P O SVAKU CENU KADSEPLAN PRIPREMI OBIMNIJI

 3. Svetislav says:

  Bosko Jaksic uporno i nametljivo gura interese eu pristalica, i jedan je od najvecih pristalica ulaska Srbije u eu i nato cak i na potpunu stetu Srbije. Sto se tice Merkel i nemacke politike, ove sankcije vise stete nemackoj privredi (i to daleko vise od 1 procenat), ali daleko vise onome sta Nemacka zeli vise od ekonomskog rasta, a to je politicka nezavisnost od nato.

 4. Toma says:

  Bosko,natovac i europejac,a bio je i komunjara(ne komunista)kad su ga slali po svetu u vreme SFRJ.Zna se ko je mogao tada da ide za dopisnika.Pa i on je bio agent kao i Putin,samo sto je Putin bio profesionalac,a Bosku je to bio dodatni obavezni rad.Ko ne vidi da je Evropa zajedno sa Nemackom u velikim problemima i to u ekonomskim pre svega,taj ne razume sta se stvarno desava.Bankarski sitem i osiguravajuca drustva koji je stvorila svetska finansijska oligarhija vise ne funkcionise i na njemu se vise ne moze lagodno ziveti.Treba nesto i proizvoditi.A sve je preneto u Kinu.Sta sad?

 5. Vasilije says:

  Svetislave potpuno si u pravu,covek je placen za prozapadnu propagandu.Star sto se tice tvog komentara ima jedna srpska izreka zapamti je "snila baba sta bi bila rada"

 6. Mare says:

  Kakav tupson ovaj Jaksic to je neverovatno. Prvo da podsetim glupavo pseto da je kriza u Ukrajini zapocela Majdaom. Kad je ta ista Merkelova slagala ceo svet i Putina licno.Putin je intervenisao kod Janukovic da ne koristi silu i znamo sta se desilo. Medjutim to nije bit komentara vec hronologija dogadjaja koje se glupavi Jaksic ne seca. Sve je pocelo sa Krimom. Tek nakon pripajanja Krima Rusiji, poceo je ustanak u NovoRusiji. Gde je tu glupavi Jaksicu Merkelova pre toga dobijala uveravanja od Putina da ne kontrolise ustanike pa se razocarala? Gde mrcino senilna fasisticka?

 7. milan says:

  nema smisla čitati nesuvisla buncanja natovca i eurogejca...nato apologeta. iliti po srpski - đubre!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *