Merkelova kritikovala Rusiju i Kinu

Merkelova kritikovala Rusiju i Kinu

31 avgusta 2013

German Chancellor Angela Merkel-1375377Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Rusiju i Kinu zbog stava u vezi sa sirijskom krizom ocenivši da su te zemlje svojim delovanjem oslabile UN.

Ona je, u intervjuu nemačkom dnevniku „Augsburger Algemajne“, kazala da je žalosno što su Rusija i Kina odbacivale pronalaženje zajedničkog stava u vezi sa Sirijom.

Prema njenim rečima, to je značajno oslabilo ulogu UN, preneo je AFP. Rusija i Kina su vetom blokirale tri rezolucije koje bi povećale pritisak na sirijskog predsednika Bašar al Asada od početka konflikta marta 2011.godine, a kako podseća francuska agencija, ove dve zemlje su, takodje, protiv zahteva zapadnih članica Saveta bezbednosti UN za vojnu intervenciju.

U intervjuu za „Velt am Zontag“, koji će sutra biti objavljen, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, kako prenosi AFP, apelovao je na Rusiju da razmotri svoj stav.

„Oni koji gledaju u stranu i pored korišćenja hemijskog naoružanja podstiču njegovo korišćenje. Zato pozivamo Rusiju da uputi signal saglasnosti sa medjunarodnom zajednicom“, kazao je on.

Merkel je podsetila da je korišćenjem hemijskog naoružanja u Siriji „prekršen tabu“, što, kako je dodala, ne može ostati bez posledica. Istovremeno je isključila učešće Nemačke u bilo kojoj vojnoj akciji koja ne bi imala podršku medjunarodne zajednice.

„Nemačka ne može učestvovati u bilo kakvoj vojnoj intervenciji bez mandata UN, NATO ilI EU“, poručila je Merkel. Istrazivanje javnog mnjenja u Nemačkoj pokazalo je da gradjani ne podržavaju intervenciju u Siriji.

Šest od deset Nemaca se protivi mogućjoj intervencji, a samo je jedna trećina za vojnu akciju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *