МЕРКЕЛОВА ОДГОВОРИЛА ТРАМПУ: Светски поредак се распада

MERKELOVA ODGOVORILA TRAMPU: Svetski poredak se raspada

16 februara 2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se trenutni svetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti.

Kako prenosi Hina, ona je kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

„Moramo se boriti za Evropu i multilateralizam i protiv onih koji misle da sve mogu sami“, rekla je Merkelova na 55. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.Retko kad je u istoriji bilo toliko mnogo neslaganja između SAD i Nemačke, a te dve države se trenutno spore zbog Irana, budžeta za odbranu i gasovoda „Severni tok 2“ kojim bi trebalo da se isporučuje ruski gas u Nemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu saradnju nakon povlačenja SAD iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariski klimatski sporazum i Iranski nuklearni sporazum, koji su potpisani 2015. godine.

„Ko će pokupiti komadiće raspadajućeg svetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno“, poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan aplauz učesnika konferencije.

Njen dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trampovu politiku „Amerika na prvom mestu“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Milan says:

  Koliko ratova i velikih pljački je prourokovao u svetu ovaj svetski poredak za koji Merkelova kaže da se trenutno raspada? Kako Merkelova misli da će sakupljati samo parčiće raspadajućeg svetskog poretka? Raspadajući svetski poredak nije uvažavao ceo svet, podelili su ga na gospodare i neokolonije. Da li će u tom sakupljanju najpre spašavati države kao što su Avganistan-Irak-Sirija-Libija-Jemen-itd i to ove iste države-gospodari svetskog poretka koje su doprinele uništavanju tih zemalja?

 2. rajko says:

  Uvek kad totalno zabrljaju, kad preteraju, kad pobiju previše ljudi i ojade previše zemalja i nacija, oni se "raspadnu". Onda se ponovo sastave i nastave. I tako putuju kroz istoriju već milenijumima. Njihova zlodela se zaboravljaju, oni kao novi novcati izlaze na sveže okrečenu političku scenu i sa nevinim izrazom lica uveravaju čovečanstvo kako su oni oduvek bili protiv zločina i kako će odsad sve biti drugačije. Nema opraštanja ratne odštete, ako si na to mislila, merkelova, srce! Bar sa naše strane.

  • Velika Metla says:

   Rajko,nažalost to im je omogućio ostatak sveta! I oni se shodno tim mogućnostima i ponašaju!

   • rajko says:

    Možda im je pre ne znajući, živeći u zabludi i obmani dozvolio. Ali to njih ne oslobadja odgovornosti. I meni niko ne brani mnoge stvari, recimo da se uneredjujem po ulicama, pa to ne činim. Zna se šta je šta, šta se može, a šta ne.

 3. Milan says:

  Merkelova se suprotstavila Trampu i po pitanju napuštanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa rekavši da je to ne samo veoma loša stvar, nego i primer kako o evropskoj bezbednosti odlučuju druge zemlje. Ali zatim da li zbog straha za sopstvenu kožu napravila je lažnu ravnotežu rekavši da je postojalo "višegodišnje rusko kršenje tog sporazuma". Precizirala je "Taj sporazum o razoružanju je najvažniji za evropsku bezbednost, a ukinule su ga SAD i Rusija." ... Merkelova se suprotstavila Trampu dajući podršku NATO-u : "Današnji izazovi traže da reformišemo postojeće strukture, ali ne možemo ih uništiti. NATO je potreban Evropi kao garant bezbednosti, ali i kao stub zajedničkih vrednosti koje člancie dele". - Ovo će još više razbesneti Trampa jer ni Nemačka kao i većina članica EU ne plaća uredno obaveze prema NATO-u." SVE OVE NESUGLASICE DA LI ĆE DOPRINETI RASPADU NATO-a? SAD neproporcionalno najviše plaća NATO-u, a može i on kao evropske članice da smanji svoja izdvajanja za tu alijansu. Time bi NATO kasica bila sve praznija, zaposleni u toj alijansi ne bi primali uredno plate, itd. itd. Sad skoro i američkoj vojsci su kasnile plate pa što bi NATO bio u privilegovanijem položaju? Tramp hoće da izgradi zid prema Meksiku i kad mu pofali novaca hvaliće i on NATO, ali će ga manje plaćati. ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *