МЕРКЕЛОВА ОТКРИЛА зашто Немачка није напала Сирију

MERKELOVA OTKRILA zašto Nemačka nije napala Siriju

22 aprila 2018

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je „nesavršen sporazum sa Iranom“ bolji od nikakvog sporazuma, kao i da će njena zemlja pažljivo pratiti da li se ispunjava.

Ona je to rekla za izraelsku televiziju Kanal 10 i dodala da razume zabrinutost Izraela povodom onoga što radi Iran, ali da ima drugačije mišljenje o tome koji je najbolji način da se ta pretnja otkloni, prenosi „Jerusalim post“.

„Premijer Benjamin Netanijahu veruje da sporazum između Zapada i Irana ne pruža bezbednost koju bi voleo. Smatramo da postojeći okvir, iako nije savršen, bolje je imati nego nemati nikakav dogovor. Nastavićemo o tome da raspravljamo“, rekla je Merkelova.

Upitana o odluci Berlina da ne učestvuje u prošlonedeljnom bombardovanju Sirije, ona je kazala da, iako je prepoznala značaj održavanja Konvencije o hemijskom oružju, koja je uspostavljena nakon Prvog svetskog rata, Nemačka je imala i druge uloge u delu onoga što je nazvala „zapadnim sindikatom“.„Imamo podelu poslova. Postoje stvari koje rade zemlje poput Francuske, Velike Britanije i SAD, kao u ovom slučaju. Postoje druge stvari u kojima se SAD i druge zemlje oslanjaju na nas, na primer, stvari poput ostanka u Avganistanu, ili preuzimanja odgovornosti u Maliju… Rekli smo da je ova operacija bila neophodna i proporcionalna“, izjavila je Merkelova.

Upitana da prokomentariše rastući antisemitizam u Evropi, a posebno u Nemačkoj, Merkelova je kazala da je opterećena činjenicom da njena država još nije potpuno uništila antisemitizam i upozorila da je ta pojava povećana sa masivnim prilivom imigranata u Nemačku, od kojih su mnogi sa Bliskog istoka.

„Imamo nove fenomene, poput izbeglica, ili ljudi poreklom iz arapskih zemalja koji sa sobom donose različite oblike antisemitizma. Nažalost, antisemitizam je ovde vladao i ranije. Tužni smo zbog činjenice da decenijama nakon osnivanja Savezne Republike ne postoje jevrejska obdaništa, škola i sinagoga koje nemaju policijsku zaštitu“, rekla je Merkelova.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će Nemačka prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, rekla da treba ići ka dvodržavnom rešenju, uprkos velikim razlikama.

„Status Jerusalima može biti određen jedino u ovom kontekstu. Zato nećemo preseliti ambasadu u Jerusalim. Želimo jevrejski i demokratski Izrael, ali i održivu državu za Palestince“, rekla je Merkelova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *