MERKELOVA PORUČILA PUTINU: Zabrinuta sam

MERKELOVA PORUČILA PUTINU: Zabrinuta sam

16 oktobra 2013

Angela-Merkel--007Nemačka kancelarka Angela Merkel prenela je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu svoju zabrinutost zbog hapšenja aktivista „Grinpisa“, nakon njihovog protesta u blizini ruske naftne platforme na Arktiku, i izrazila nadu da će ovaj slučaj biti uskoro rešen.

Ruske vlasti uhapsile su 30 aktivista pod optužbom za piratstvo, nakon pokušaja penjanja na naftnu platformu „Prirazlomnaja“ 18. septembra.

„Kancelarka je izrazila zabrinutost Putinu zbog hapšenja posade broda ‘Grinpisa’, zaplenjenog u Rusiji i izrazila nadu da će slučaj uskoro biti okončan“, naveo je predstavnik Merkelove u saopštenju.

Nemačka je, navodi Rojters, postala sve žešći verbalni kritičar Moskve po pitanju ljudskih prava, iako je Rusija značajan izvoznik energije.

U saopštenju Kremlja o telefonskom razgovoru dvoje lidera, nije bilo ni spomena da se razgovaralo o aktivistima „Grinpisa“, prenela je britanska agencija.

Tim aktivistima, koji su iz skoro 20 zemalja, ruske vlasti su odredile pritvor do kraja novembra, zbog dalje istrage.

Sud je odbio polaganje kaucije za njih prošle sedmice, kao i za američkog kapetana grinpisovog broda „Arktik Sanrajz“.

Putin je, podseća Rojters, kazao da aktivisti nisu pirati, ali da su narušili međunarodni zakon. Savetodavno telo Kremlja za ljudska prava saopštilo je da će od ruskog tužilaštva zatražiti da odbaci optužbu za piratstvo. Istražni organi su saopštili da će protiv nekih aktivista biti podnete dodatne optužbe, s ozbirom na to da su na njihovom brodu pronađeni droga i neki sumnjivi predmeti.

„Grinpis“ je odbacio tvrdnje da su se na brodu nalazile nelegalne stvari.

Ruska pogranična policija uhapsila je 19. septembra 30 aktivista i članova posade koji su se nalazili na ledolomcu „Artik sanrajz“, jer su pokušali da se približe naftnoj platoformi. Svi uhapšeni optuženi su za krivično delo piratstvo učinjeno od organizovane grupe za koje je maksimalna zaprećena kazna 15 godina zatvora i svima je određen dvomesečni pritvor.

Na Arktiku se nalaze najveće do sada neeksploatisane rezerve nafte za koje je zainteresovano nekoliko država i kompanija. Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine, pak, upozoravaju da bi testiranje i eksploatacija nafte ugrozila živi svet Severenog ledenog okeana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *