МЕРКЕЛОВА ПРЕСЕКЛА – ВАШИНГТОН ШОКИРАН: Време је да престанемо да хранимо америчке војнике!

MERKELOVA PRESEKLA – VAŠINGTON ŠOKIRAN: Vreme je da prestanemo da hranimo američke vojnike!

14 septembra 2019

ANGELA Merkel je – komentarišući odnose između SAD i Nemačke u okvirima NATO – rekla da je vreme da njena zemlja prestane da hrani američke vojnike i da se usredsredi na svoje.

Nemačka kancelarka je ovako istupila u Bundestagu, a to će dodatno zabrinuti Vašington. Pogotovo što je dodala da više ne funkcioniše sistem uspostavljen u vreme Hladng rata kada su se sve evropske zemlje uzdale da će ih Amerika zaštititi od svih spoljnih pretnji.U nastavku je rekla da su SAD sebe oslobodile uloge zaštitnika Evrope i da imaju samo jedan cilj – da navedu partnere da povećaju vojne rashode i da taj novac dođe do njih.

Nemački mediji ukazuju da je Evropa neprimetno pretrpela najveći poraz u svojoj novijoj istoriji kad je dozvolila SAD da stupi na teritoriju budžeta njenih država. Tako je svaka članica NATO priznala gubitak vlastitog suvereniteta trampeći ga za tobožnju zaštitu.

Na sličan način je proteklih meseci nastupao i francuski predsednik Emanuel Makron.

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Objektivno SAD više nije zaštitnik Nemačke, a ni Evrope, od 02.08.2019 kad su zvanično napustili Sporazum INF o raketama srednjeg i malog dometa. Zatim isto tokom avgusta već su isprobali i uverili se da njihove nove tomahavk rakete mogu da budu lansirane sa rampi MK-41 koje su dosad služile samo za gadjanje raketama-presretačima u sklopu američke PRO. Takve rampe postoje u Rumuniji i biće ubrzo instalirane u Poljskoj. Odsad SAD je opasnost za Evropu bez obzira što američka saveznička vojska prijateljski sedi u bazama po Nemačkoj i zapošljava mnogobrojno domaće civilno osoblje. Ali Merkelova to uopšte ne pominje nego pogadja je samo visina izdvajanja za NATO, što je takodje opravdano imajući u vidu veličinu ukupnog BDP-a Nemačke. Najverovatnije Tramp će ubrzo da tvitne kako podiže dažbine na nemački izvoz u SAD. Manje je verovatno da će Nemačka uskoro prestati da puni NATO kasicu-prasicu istovremeno praveći sopstveno samo nemačko naoružanje i jačajući svoju vojsku. Ali ako Nemačka ipak krene da pravi sopstveno naoružanje i da hrani samo svoju vojsku, onda će Srbi na radu u Nemačkoj da prave nemačku opremu, možda i naoružanje. U toj varijanti, Srbi srećno zaposleni u Nemačkoj doprineće da kad Nemačka ponovo krene na Srbiju da ne dodje praznih ruku, nego da ima sa čim opet da izvede rata-tata-ta po narodu u Srbiji.

  • ralence says:

   Tramp će da napiše “to je Fake news “ i da opali packu Nemici i Francuzu pošto su nevaljali. Znaju dobro Evropljani i EU birokratija ko je gazda i ko vuče konopce pajacima.I ako UK izađe iz EU , Evropljani znaju da moraju da ostanu zajedno pod jednom kapom.Njima je NATO garancija protiv Nemačkog revanšizma i mnogo agresivnih malih nacionalizma,malih država Evrope.

 2. Pera says:

  Trla baba merkelova lan. Bice kako kazu vlasnici amerike i evrope na celu sa londonskim gradjaninom rotsildom !

  • persida says:

   Ne razumeju to Srbi, oni misle da su Vucic i Dacic najjaci.

 3. teoretičar says:

  Nemačka već ima jednu od najrazvijenijih vojnih industrija sveta. Rusija je uvozila poneke vojne stvari iz Nemačke, ali sa sankcijama Nemačka joj je uskratila taj deo uvoza. Na primer, odustali su od izvoza poligona za vežbu specijalaca u Rusiju. Rusija nije odustala od izvoza nafte i gasa u Nemačku a Nemačka nije odustala, bar ne odmah, za danas ne znam, od izvoza mercedesa bogatim Rusima. Srbi u nemačkoj odavno prave nemačko naoružanje i već je bilo ratatata po Srbiji sa tim proizvodima na kojima rade i Srbi. Srbi amerike isto to rade u Americi sa istim posledicama po Srbiju.

 4. teoretičar says:

  Mislim da Amerika ima nameru opet da iskoristi iskonsku želju Nemaca da osvoje Rusiju i da će im dozvoliti da samostalno razviju svoju vojnu industriju a usput će im hraniti mržnju prema Rusiji. I jedno i drugo je već startovano. Ne verujem da je deo plana da se Amerika povuče, a ako do toga i dođe, Poljska je već uređena kao zamena ali i kao prepreka Nemačkoj. Manje više, Ameri mogu iz Poljske da usmeravaju i kontrolišu Nemačku i kada dođe vreme da je napuste na Rusiju, pridružiće joj i Poljsku. Poljska je u sredini i ne gine joj razređivanje u slučaju ovakvog razvoja događaja. Poljaci ne volu ni Ruse ni Nemce a ni ovi ne volu Poljake. Lepa kombinacija. Mislim da je Britanija povučena iz ovog plana.

 5. Mica opajdara says:

  Sekice skapirala si da je amerika okupirala evropu.kada se evropa oslobodi amerikičkog kolonijalzma,evropa će moći da razmušlja svojom glavom i donosi svoje odluke

 6. Beli Orao says:

  A nordini i poljaci se raduju ami zaštiti.........hahahahaaaaaaaaaaaaa, ! Budimo iskreni koga su ameri spasili od neke agresije i rata , NIKOG samo su ga gurnule dalje u blati kad je bilo stani pani!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *