МЕРКЕЛОВА ПРИЗНАЛА: Кина 2001. била слабија од Немачке, а данас је 4 пута јача

МЕРКЕЛОВА ПРИЗНАЛА: Кина 2001. била слабија од Немачке, а данас је 4 пута јача

25 октобра 2021

OДЛАЗЕЋА немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је још 2001. године, током његовог говору у Бундестагу, схватила да има озбиљна неслагања са руским лидером Владимиром Путином.У интервјуу листу Süddeutsche Zeitung, за пример је навела да је за Путина распад Совјетског Савеза био тужан догађај, а да је то за њу и остале у Немачкој, напротив, био разлог за радост због завршетка Хладног рата и ветра у леђа немачком и европском.

Меркел је у истом интервјуу признала да улога Немачке у свету слаби упркос томе што је богата земља.

Оценила је да је то условљено „потпуном променом односа снага у свету“ и навела:

„Када сам постала канцелар, кинески БДП износио је 2,3 билиона долара и био је нешто нижи од нашег. Јер, БДП Немачке тада је био 2,8 билиона долара. Међутим, кинески БДП данас је 14,7 билиона, а наш је порастао на 3,8 билиона“.

У том контексту је рекла да „треба учинити све што је потребно да се уједини Европа”.

Путин се Бундестагу обратио 25. септембра 2001. године и том приликом подсетио на дугогодишње традиције руско-немачких односа и на допринос који су Немци дали развоју руске привреде и културе.

Говорио је и о глобалној безбедности.

Главни део тог Путиновог говора био је на немачком језику.

Меркелова је у јулу ове године свом наследнику на положају канцелара посаветовала да „остане у дијалогу са Москвом“.

KOMENTARI2 коментара

  1. Cetnik says:

    Oteto prokleto! Hteli ste sve bivse zemlje SSSR-a u uniji i da im otmete resurse, trziste, i jeftine radnike. Srbiju ste i unistili zbog istog. Sada je red da cvokocete zato sto ste sve potrosili, a ne da se nadate da cete i dalje otimati na isti nacin Rusiji i Kini koji su mocniji od vas.

  2. Риста says:

    Ја то ома сконто овако. Запад је ишао са развојем сала и лове повише користећи свет око себе. Зато је достигао брзину од једног маха, док су остали ишли брзином 0,0199 маха. Е, пошто осталима то досадило, крену лепо да убрзавају и Кина се презалети и достигне брзину 4 маха и остави Германију и Запад онако у комплету, на 1,1 маха. Ма не знам колико је тачна ова граматика или геометрија, шта год је да је, али ето - Кина је четири пута развијенија од германије. Да чудо буде веће, није то Кина ни тражила ни хтела. Јели лепо рижу, множили се и ловили све живо што гњура, лети и буши земљу и кад су их Амери почели нападати да узму америчку технологију и направе неке ствари за Амере нако успут, јер то Кини не претставља велики напор, Кинези мрзовољно прихвате да се покрену из своје лепе, дивне и тихе учмалости и онако радни и сложни по Мао моделирању, направе и Америци и Европи и Аустралији и онда...(Никсон и Реган лично били у Кини да их мољакају и онда Реган реко Маоу да треба мало да прошири људске слободе а ,мао му реко - Добро. Ево,ће љубазно отворим границе за 300 милиона Кинеза да оду у Америку па их тамо испраксајте са тим слободама а кад се врате, учиће остале заостале Кинезе! И Реган више никад није спомену људске слободе у Кини. И тако, залетело се милијарду људи и...одееее. Мислим али и не мислим, него сви знамо да се Запад запрепастио и свим силама покушава да макар заустави Кину. Не може брате мили. Природна непогода и нико нема снаге да је заустави. (Купио сам кинески запаљач зипо и ради ко сан. А знам и како су Кинези добили нацрт технологије и свега. Амерички Зипо који продаје само екстра мало екстра упаљача, жртвовао своју марку и продао Кини патент. Али не пише Зипо на њему, него маде ин цхина и 6 пута је јефтинији од оригиналног Зипа. Ти упаљачи преплавили свет пушача па и не пушача. Непушачи пале јефтино роштиљ са тим кинеским упаљачом. Чиста штета, али нема везе. Кина ће тога направити за сваког 10 комада за сто динара. Док није дошла Кина, нисам ни знао шта је Зипо. Имо сам увозни, аустријски шкљоацавац. Некад кошто по жуте банке, али већина вас и не зна за тај ондашњи новац)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u