МЕРКЕЛОВА ПРИЗНАЛА: Кина 2001. била слабија од Немачке, а данас је 4 пута јача

MERKELOVA PRIZNALA: Kina 2001. bila slabija od Nemačke, a danas je 4 puta jača

25 oktobra 2021

ODLAZEĆA nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je još 2001. godine, tokom njegovog govoru u Bundestagu, shvatila da ima ozbiljna neslaganja sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.U intervjuu listu Süddeutsche Zeitung, za primer je navela da je za Putina raspad Sovjetskog Saveza bio tužan događaj, a da je to za nju i ostale u Nemačkoj, naprotiv, bio razlog za radost zbog završetka Hladnog rata i vetra u leđa nemačkom i evropskom.

Merkel je u istom intervjuu priznala da uloga Nemačke u svetu slabi uprkos tome što je bogata zemlja.

Ocenila je da je to uslovljeno „potpunom promenom odnosa snaga u svetu“ i navela:

„Kada sam postala kancelar, kineski BDP iznosio je 2,3 biliona dolara i bio je nešto niži od našeg. Jer, BDP Nemačke tada je bio 2,8 biliona dolara. Međutim, kineski BDP danas je 14,7 biliona, a naš je porastao na 3,8 biliona“.

U tom kontekstu je rekla da „treba učiniti sve što je potrebno da se ujedini Evropa”.

Putin se Bundestagu obratio 25. septembra 2001. godine i tom prilikom podsetio na dugogodišnje tradicije rusko-nemačkih odnosa i na doprinos koji su Nemci dali razvoju ruske privrede i kulture.

Govorio je i o globalnoj bezbednosti.

Glavni deo tog Putinovog govora bio je na nemačkom jeziku.

Merkelova je u julu ove godine svom nasledniku na položaju kancelara posavetovala da „ostane u dijalogu sa Moskvom“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Cetnik says:

    Oteto prokleto! Hteli ste sve bivse zemlje SSSR-a u uniji i da im otmete resurse, trziste, i jeftine radnike. Srbiju ste i unistili zbog istog. Sada je red da cvokocete zato sto ste sve potrosili, a ne da se nadate da cete i dalje otimati na isti nacin Rusiji i Kini koji su mocniji od vas.

  2. Rista says:

    Ja to oma skonto ovako. Zapad je išao sa razvojem sala i love poviše koristeći svet oko sebe. Zato je dostigao brzinu od jednog maha, dok su ostali išli brzinom 0,0199 maha. E, pošto ostalima to dosadilo, krenu lepo da ubrzavaju i Kina se prezaleti i dostigne brzinu 4 maha i ostavi Germaniju i Zapad onako u kompletu, na 1,1 maha. Ma ne znam koliko je tačna ova gramatika ili geometrija, šta god je da je, ali eto - Kina je četiri puta razvijenija od germanije. Da čudo bude veće, nije to Kina ni tražila ni htela. Jeli lepo rižu, množili se i lovili sve živo što gnjura, leti i buši zemlju i kad su ih Ameri počeli napadati da uzmu američku tehnologiju i naprave neke stvari za Amere nako usput, jer to Kini ne pretstavlja veliki napor, Kinezi mrzovoljno prihvate da se pokrenu iz svoje lepe, divne i tihe učmalosti i onako radni i složni po Mao modeliranju, naprave i Americi i Evropi i Australiji i onda...(Nikson i Regan lično bili u Kini da ih moljakaju i onda Regan reko Maou da treba malo da proširi ljudske slobode a ,mao mu reko - Dobro. Evo,će ljubazno otvorim granice za 300 miliona Kineza da odu u Ameriku pa ih tamo ispraksajte sa tim slobodama a kad se vrate, učiće ostale zaostale Kineze! I Regan više nikad nije spomenu ljudske slobode u Kini. I tako, zaletelo se milijardu ljudi i...odeeee. Mislim ali i ne mislim, nego svi znamo da se Zapad zaprepastio i svim silama pokušava da makar zaustavi Kinu. Ne može brate mili. Prirodna nepogoda i niko nema snage da je zaustavi. (Kupio sam kineski zapaljač zipo i radi ko san. A znam i kako su Kinezi dobili nacrt tehnologije i svega. Američki Zipo koji prodaje samo ekstra malo ekstra upaljača, žrtvovao svoju marku i prodao Kini patent. Ali ne piše Zipo na njemu, nego made in china i 6 puta je jeftiniji od originalnog Zipa. Ti upaljači preplavili svet pušača pa i ne pušača. Nepušači pale jeftino roštilj sa tim kineskim upaljačom. Čista šteta, ali nema veze. Kina će toga napraviti za svakog 10 komada za sto dinara. Dok nije došla Kina, nisam ni znao šta je Zipo. Imo sam uvozni, austrijski škljoacavac. Nekad košto po žute banke, ali većina vas i ne zna za taj ondašnji novac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *