МЕРКЕЛОВА СА ПУТИНОМ НАПРАВИЛА ПАКТ: Свет се окреће наглавачке

MERKELOVA SA PUTINOM NAPRAVILA PAKT: Svet se okreće naglavačke

19 maja 2018

Nemačka kancelarka danas u Sočiju, u drugoj poseti Rusiji od početka meseca. Sa ruskim liderom će dogovoriti strategiju za zajedničko suprotstavljanje agresivnoj politici Donalda Trampa, kažu stručnjaci

Nemačka kancelarka Angela Merkel sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pravi pakt protiv SAD. Ona danas stiže u Soči, u drugu posetu Rusiji od početka meseca, a veruje se da će sa Putinom dogovoriti strategiju kako da se zajednički suprotstave agresivnoj politici američkog predsednika Donalda Trampa prema celom svetu.Ugrožen ceo svet

Merkelova, koja je početkom maja posetila Rusiju, prvi put od 2014, hitno je zakazala novi susret s Putinom nakon što je Tramp objavio da će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma. Profesor Peter Šulce, ekspert za međunarodne odnose na Univerzitetu u Getingenu, smatra da je upravo to i bio povod nove posete nemačke kancelarke Rusiji.

– Budućnost iranskog nuklearnog sporazuma biće tema broj

Sam je kriv

Novi pristup Nemačke Rusiji mogao bi da ima nezgodne posledice po Trampa, ali je on za to sam kriv jedan u razgovoru između dvoje državnika. I Rusija i Nemačka se zalažu za očuvanje tog sporazuma, iako su se SAD povukle. Evropa želi veze sa Iranom, kao i Rusija, i neće se povući zbog Trampovih pretnji sankcijama – kaže Šulce.

On, međutim, dodaje da je to samo jedan u nizu problema koje će pročešljati Putin i Merkelova.

– Sasvim sigurno će pričati i o Siriji, koju je Nemačka odbila da bombarduje u aprilu kad su to uradile SAD, Britanija i Francuska. Takođe, biće reči i o Ukrajini, kao i o izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, koji je već dogovoren. Sve su to oblasti u kojima se SAD protive saradnji Evrope i Rusije – navodi nemački stručnjak.

Prema njegovim rečima, Merkelova je svesna da Evropa više ne može da sarađuje sa Amerikom.

– Na osnovu njenih poslednjih izjava da Amerika više nije partner Evrope, može se zaključiti da se ona okreće Rusiji, koja je prirodni saveznik EU. Verujem da će Merkelova i Putin napraviti nekakav plan kako da se Brisel i Moskva zajedno suprotstave Trampu, koji od početka svog mandata želi silom da nametne svoje interese i na taj način ugrožava celu međunarodnu zajednicu – objašnjava Šulc.

Njegovo mišljenje dele i uticajni nemački mediji. Radio „Dojče vele“ navodi da bi novi pristup Nemačke Rusiji mogao da ima nezgodne posledice po Trampa, kao i da je sam američki predsednik za to kriv. Ostali mediji u Nemačkoj takođe podržavaju sastanak Merkelove i Putina i tvrde da „siledžiju Trampa“ treba postaviti na svoje mesto.

Da je poseta Merkelove Putinu prilika da se Evropa i Rusija ponovo zbliže, smatra i Volfgang Bukele, predsedavajući nemačkog Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose.

– Njihov sastanak dešava se u veoma važnom trenutku. S obzirom na izuzetno tešku situaciju u celom svetu, ovo je šansa da se Evropa i Rusija ponovo zbliže na osnovu zajedničkih političkih i ekonomskih interesa – kaže Bukele.

Ukidanje sankcija

Kako je istakao, sastanak u Sočiju bi mogao da bude prilika i za ukidanje sankcija koje je EU uvela Moskvi zbog krize u Ukrajini.

– Nadamo se da će Rusija znati da ceni nemačke napore i da će sastanak u Sočiju doprineti rešenju konflikta u Ukrajini. To je od najveće važnosti za ukidanje sankcija – rekao je Bukele.

Inače, Tramp je od početka svog mandata u januaru 2017. dosad zaratio skoro sa celim svetom. Ono što je Evropljanima najviše zasmetalo jeste njegovo povlačenje iz pariskog klimatskog sporazuma i iranskog nuklearnog sporazuma, kao i njegove pretnje sankcijama svima onima koji se suprotstave njegovim odlukama. Kap koja je prelila čašu dogodila se prošle nedelje kad je, nakon povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma, zapretio sankcijama svim evropskim firmama koje budu nastavile da posluju sa Iranom.

Vašington preti sankcijama Nemačkoj

Vašington je juče zapretio sankcijama Nemačkoj zbog ulaženja u zajednički projekat sa Rusijom i izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

– Projekat izgradnje gasovoda između Rusije i Nemačke može dovesti do uvođenja američkih sankcija. Taj gasovod preusmerio bi gas od Ukrajine, koja zavisi od tranzitnih taksi, a mogao bi i da omogući Rusiji instaliranje opreme za nadzor u Baltičkom moru. Protivimo se gasovodu „Severni tok 2“ jer bi to moglo da poveća maligni uticaj Rusije u Evropi – navela je visoka zvaničnica Stejt departmenta Sandra Oudkirk.

(Informer)

KOMENTARI19 komentara

 1. Zaharije qSerak says:

  Naravno kada je Trump ucijenjen i sve sto radi,radi za dobrobit Rusije.Ja se iskreno nadam ne još dugo,iako je donio ogromnu štetu već svojoj Državi.Zbog Ruskih saznanja o Trumpu se desavaju neprirodne stvari.Rusija nikada ne moze biti prijatelj Amerike,a ni Amerika Rusiji.Odlaskom Trumpa /krug se zatvara/ stvarčice se vratiti na svoje mjesto.

  • goran says:

   Koje je to mesto, majke ti?

  • Duca says:

   A ti, kao pravi amerikanac, sve što želiš je moićna amerika koja "rastura" ceo svet? Kako li se samo nađe ovde?

 2. slobo says:

  Ma gdje si Zaharije nije te dugo bilo .Mora da te stvarnost ubija zglave.HAHAha

 3. slobo says:

  Amerika uvodeci sankcije citavom svijetu samo sebe stavljaju pod sankcije sto je cista logika .Ako uvedes te neke sankcije (za koje svijet vise I ne haje) znaci uveo si sebi samom jer neces da suradjujes ni s kim .Trebali bi naci neko novo ime .Cuj SANKCIJE previse otrcano I monotono .Ja mislim da oni ne mogu vise nikom uvesti nikakve sankcije samo blebecu .

 4. doktrina soka says:

  E jesu budale " a mogao bi i da omogući Rusiji instaliranje opreme za nadzor u Baltičkom moru",pa to mogu postaviti na onom prvom gasovodu 1.Oce oni da ide kroz Ukrajinu,pa da njihov pulen Porosenko,a zapravo ameri zabiju kolac Evropi, Nemackoj i Rusiji.Hehehe,kao da se ovi kopcaju na ledima.Ici ce za Ukrajinu,kaze Merkelova,ali preko Nemacke,a ventil je u Rusiji,a ne da ameri stave sapu i ucjenjuju.

 5. goran says:

  Jevrejski duo Šalomovič Putin i Gospođa Merkel (rođena Kasner) udaraju na Jevrejina Trampa i njegovog zeta, Jevrejina Kušnera. Gde smo mi u svemu tome, to su njihove jevrejske igre za njihovu, jevrejsku publiku. Dajte nešto o siromaštvu u Srbiji, nezaposlenosti, bedi na svim nivoima. Živela Srbija i srpski narod. Drugi me uopšte ne zanimaju.

  • Miraš says:

   Vajni srpski čuvar Kosova i Metohije "Kasno Marko..." iz Kancelarije-kućice za KIM po baki, a time i po majci je Jevrejin. A čuvanje KIM i položaj srpskog naroda na KIM odvija se strmoglavo nadole. "Đurić je nekoliko godina živeo i školovao se u Izraelu, tečno govori hebrejski, a baka po majci mu je Jevrejka."... "Jevrejski planovi za ovladavanje Rusijom i svetom - 6. AVGUSTA 2012. Tačka 4. "Brojnu populaciju Slovena mi ćemo lišiti nacionalne elite koja i određuje razvoj događaja i napredak zemlje i naravno sav tok istorije. Zato ćemo u narednih 5 godina zatvoriti pola njihovih fakulteta, a u drugoj polovini ćemo mi učiti. Pustićemo tamo Jermene, Čečene, Cigane i njima slične. Težićemo ka tome da u vladama slovenskih zemalja bude što je moguće manje predstavnika glavnih (suverenih) naroda, njih ćemo zameniti našom jevrejskom elitom."

 6. vindfaker says:

  Amerika uvodeci sankcije, sebe vodi u izolaciju, medjutim oni i nemaju drugog izbora, osim jos jedne opcije a to je rat... e tu ce tek dobiti po tintari jer oni nemaju kapacitet za velike sukobe ni u ljudstvu ni u iskustvu.

 7. Dr says:

  Rusija mora dabude otvorena za razgovore,saradnju kakvu takvu,mora da ima politickekontakte,ali...Merkelova je prvo pojacalasankcije Rusiji pa otisla u "prijateljsku"posetu,nema tu niceg prijateljskog,svaba samo pokazuje misice...AkoRusija prihvati prenos gasa preko Ukrajine,to je uzmicanje i "leganje" na rudu,valjda je svesna da time finansira pokret protiv same sebe...Te price da ce Nemci ujediniti sa Rusijom,price u koje ni mala deca nemogu da veruju,bajke i sarene laze.Niti bi to bilo iskreno niti prirodno...

  • Velika Metla says:

   Dr,a šta je to u ovom svetu iskreno i prirodno? Apsolutno ništa! Bilo bi sasvim prirodno da se sada kada imaju zajedničkog neprijatelja,naci-ameriku,Moskva,Berlin,Rim,Paris udruže! A pomenuti znaju da se SAMO udruženi mogu izboriti protiv osovine zla Vašington-London! E sad,da li će uspeti.............,to je drugo pitanje! Ja znam da "ostrvo zla" "mala bretanja"neće mirno posmatrati da je švabe potiskuju i prelaze ekonomski,vojno....,itd! Oni su dva puta glupe švabe uvukli u rat,Prvi i Dreugi svetski rat,ali izgleda da više to ne mogu,pa su zato i naterali švabe da prime one milione migranata(vojnika spavača)u Nemačku,s ciljem da na svaki mogući način zaustave Nemačku u bilo kakvom razvoju koji nije pod kontrolom Londona! U svakom slučaju mira biti neće! Nije ljudski rod evo 6000 godina uspeo da uspostavi mir na planeti,pa neće ni sada,a ni u buduće!

  • goran says:

   Dobro kazes, u te price veruju samo maloumni Srbi i niko vise.

 8. padre says:

  Da mi je samo znati, gde se ogleda taj "maligni uticaj"!Osim bapskog naklapanja, ni jedan primer nisu naveli!

 9. M says:

  Nijemci igraju dvostruku igru.U prvoj igri sudjeluju u izbijanju NATO-a na ruske granice i nanošenju prvog udara-pobjede protiv Rusije!U drugoj rezervnoj igri,daju Rusima mrkve za slučaj ako se Rusi otrezne i preventivno(što ih zapravo jedino spašava)prvi udare na zapad,da se onda zaustave prije Njemačke i ne izrokaju je!A neki pametni u Europi su svjesni da je i ta druga varijanta(tj.da Rusi napadnu prvi)moguća,zapravo sve vjerovatnija,jer je i poluidiotu jasno da je to jedini način da Rusija izdrži,budući da ne bi preživjela kad bi nju Zapad prvi napao,i to s njenih granica i s novim hiperbrzim i naprednim oružjima!

 10. Flufi says:

  Ovo su prave teme oko njih se vrti ono sto dovodi do ratova. To je za komentarisanje sve ostale su posledice ovakih dogadjaja. Naime nebi se nicega ni dogodilo da se bilo ko okrece ili zeli saradnju sa rusijom sve od 2011. Ako se secate po prvi put pocinje u istoriji prodavanje gasa i nafte na St. Petersburskoj berzi ne u DOLARIMA $$$. To je pocetak svega ovoga sto se od tada desava. Naime u nemackoj postoje takodje dve struje jedna anglosaksonska koja je za Neoliberilazim, i ona druga realna koja bi da se oslanja na evroaziju. Naime kod nemaca nepostoji ljubav prema nikome. Kod nas je to malo drugacije. Nemci su pragmaticni i realni situacijom da su americka kolonija. Iz tih razloga im interes u trazenju malih prostora za slobodu ali to nije lako za njih. Sto se tice SANKCIJA amerika ima interes da zastupa taj povod jer u proslosti je imala i ima DEFIZIT u spoljnotrgovackom odnosu. Tako da ameri negube. Naime nemci su ti koji traze nova trzista za njihove visokotexnoloske proizvode. Nemci izvoze svake godine u USA 100mlr. Eura. To se nesme zaboraviti. Tko da ce oni polako traziti tokom vremena da to zamene sa aziom koja joj je daleko laksi partner.

 11. Flufi says:

  NASTAVAK--- tek posle tragicnog pada $ kao devize za zla vremena su ovaki dogadjaji moguci. Trenutno uzasno puno drzava prodaje svoje dolarske rezerve skoro panicno. Oni koji to nerade nesmu iz razloga protektorata. Zato je trenutno FED ponovo podigla kamatnu stopu na 10 god drzavne obveznice USA na 3,25%. Da napravi interesantnije inace ode $$$$ putem ko nas dinar za vreme Slobe.

 12. teoretičar says:

  Zadatak Nemačke, pomalo Francuske i čak i Britanije je lagan, ali zajeban. Oni treba da pritisnu Rusiju kako bi Iran po naređenju Trampa ostao na dosadašnjem nivou naoružanja koji Americi ne pretstavlja neki veći problem u slučaju sukoba Saudije i Irana. Zadržati Rusiju na neutralnom terenu, pa makar Merkelova i dozvolila Rusima da izgrade Tok2. Tramp ima pokriće da je to Nemačka dozvolila. Dakle, uloga u koju je stavljena Merkelova je krajnje nezgodna, jer ona zna, da ako Iran ne krene sa naoružavanjem većeg obima, uskoro pada. Kada Iran padne i Amerika postavi svoje mule na vlast u Iranu, Rusija će zatvoriti preko noći ventile i na Toku1 i na Toku2, jer će Amerika pokrenuti iransku naftu i katarski gas, eventualno preko Sirije, odakle Amerikaci nemaju nameru da izađu. Dakle, Iran NE SME da izađe iz sporazuma, ne sme mu se dozvoliti da ponovo pokrene put ka atomskoj bombi, ne sme ojačati. Šta će Rusija uraditi? Izgleda nestvarno, ali ruski niži oficiri su već izjavili da ako Iran nastavi sa atomskim programom i nasekira Ameriku, Rusija će stati na stranu Amerike. Dakle, Iran NE SME da se naoružava a mi smemo da mislimo kako nam volja. Rusija sigurno zna za jadac, ali je zato Obama sankcijama na vreme postavio Rusiju u poziciju da Tramp puca penal i da gol. Rusija će pokušati da oslabi sankcije a trenutni skok cena nafte joj dobro došao i nema puno osnova da se misli o nekom "njet" Rusije. Otuda niži oficiri izjavljuju šta izjavljuju, jer zvanična Moskva nije oduševljena tokom događaja i mora da sprema svoju javnost na neočekivane poteze Putina, koje će narod prvi put u Putinovoj istoriji gledati pomalo podozrivo. Okretanje leđa Iranu. Ni Iran nije nevinašce. Kada je postigao sporazum sa Obamom, Iran je znatno usporio približavanje Rusiji , ali se Trampovom kolaču sigurno nije nadao. Iran je igrao video igrice sa aerodromima koji trebaju Rusiji i čas im davao, čas izjavljivao da im nije dao aerodrome na uslugu i da svaku akciju preko iranskih aerodroma Rusija mora da objasni i tek onda Iran daje dozvolu ili ne. Mislim da je posle Trampovog povlačenja iz nuklearnog sporazuma Iran dao Ruskim vojnim snagama daleko veća ovlašćenja, ali ipak pomalo prekasno.(Ovo je samo jedan od pogleda na trenutnu situaciju i izgleda najverovatniji. Meni, a vi kako vas mozak uči. Ima previše činjenica i zato sam naveo da je ovo jedan od mogućih scenarija iza i ispred nas. Ovaj scenario, ukoliko isspadne da sam pogodio, sprema se već 5 godina a njegovi tvroci su Obama i njegovi ljudi)

  • Miraš says:

   Rusija od 2008. godine zagovara ideju članstva Irana u ŠOS-u, ali je proces bio zakomplikovan sankcijama koje su tada primenjivane protiv Teherana. Nakon 14.07.2015. kada je postignut nuklearni sporazum sa Iranom na osnovu kog su ukinete sankcije Iranu od tada je otvoren i nesmetani put Irana ka ŠOS-u. DA LI TRAMPOV POKUŠAJ DA SE SADA ZBOG ISTUPANJA AMERIKE IZ TOG SPORAZUMA, A OČEKIVALI SU DA ĆE NA OSNOVU TOGA IZDEJSTVOVATI I PONOVNO UVEDJENJE SANKCIJA IRANU, DA LI JE TO ISTOVREMENO I POKUŠAJ DA SE IRAN NE UČLANI U ŠOS? Pritom treba imati u vidu da jedina prava protivteža NATO-u i celokupnom unipolarnom atlantističkom svetu obuhvatajući i njegovu ekonomiju - baš je ta organizacija ŠOS!!! Da bude interesantnije tokom 2016 godine objavljeno je da u rad organizacije ŠOS žele da se uključe i Sirija, Egipat i PPOGODITE KO JOŠ - IZRAEL. Te zemlje su predale zahtev za dobijanje statusa posmatrača... Naime ŠOS je od svog osnivanja bio zamišljen kao regionalna struktura — posle raspada Sovjetskog saveza Rusiji i Kini je bilo važno da se zemlje Centralne Azije ne pretvore u zonu nestabilnosti. Vašington je, međutim, oštro kritikovao taj savez država kvalifikujući ga kao novu „vojnu alijansu“ u Aziji. Bela kuća u to vreme nije uvažavala obrazlaganja osnivača ŠOS-a, posebno Moskve i Pekinga, da je ŠOS stvoren radi borbe protiv „tri zla“ u Centralnoj Aziji — terorizma, separatizma i ekstremizma. Neki eksperti navode i da intervencija SAD u Avganistanu počev od 2001. godine pa do dan danas nema veze ni sa talibanima, ni sa teroristima, već da su Amerikanci u taj region ušli kako bi zauzeli strateško mesto između Rusije i Kine i širili svoj geopolitički uticaj. Koliko godina su već Amerikanci vojno prisutni u Avganistanu, ali gle čuda sada u Avganistanu ima preko 10.000 ISIS terorista koji bi odatle mogli da posluže za destabilizaciju Irana ali i drugih zemalja srednje Azije.

   • Miraš says:

    Amerika je svojevremeno, radi ostanka i većeg uticaja u regionu Azije, zatražila status posmatrača u ŠOS-u, ali je bila odbijena. Uprkos tome SAD su i dalje ostale u regionu koji obuhvataju zemlje-članice ŠOS-a. Ali zato bar američki blizak saveznik Izrael može da postigne ono što nije mogla Amerika - da postane posmatrač u ŠOS-u. Natanjahuovo prisutvo na poslednjoj paradi pobede u Moskvi nije samo zbog interesa Izraela u pogledu Sirije, nego ima veze i sa bitnim dogadjanjima u celoj Aziji. Netanjahu ima potrebu i da blagovremeno balansira, jer politika Izraela od drevnih dana pa do dan danas je da su uvek uticajni u moćnim državama. Naravno smešno je porediti balansiranje Izraela i balansiranje Srbijice, ali bilo koji balansero je samo balanSERO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *