МЕРКЕЛОВА САОПШТИЛА: Америка је наш природни савезник

MERKELOVA SAOPŠTILA: Amerika je naš prirodni saveznik

6 maja 2021

NATO je suočen sa promenom u rasporedu snaga u svetu zbog ekonomskog i političkog jačanja Kine i delimično vrlo agresivnog ponašanja Rusije, ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kao „ostale izazove“ označila je pandemiju koronavirusa i zaštitu klime.Naglasila je da su Sjedinjene Države najvažniji evropski partner i „prirodni i neizbežni saveznik Nemačke“.

Prema njenim rečima, evropske države „nemaju toliko zajedničkih vrednosti i interesa“ni sa jednim drugim regionom sveta“.

„Samo zajedno sa Sjedinjenim Državama možemo efikasno da učestvujemo u globalizaciji. Mnogo smo jači ako delimo zajedničke stavove“, rekla je nemačka kancelarka na konferenciji „Za transatlantsko partnerstvo orijentisano ka budućnosti“, koju je organizovao nemački konzervativni savez CDU/CSU.

Još je dodala: Sa Sjedinjenim Državama veoma smo povezani. I zbog ruke pomirenja posle Drugog svetskog rata i zbog podrške u vreme ponovnog ujedinjenja Nemačke 1989-1990.

U martu je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio Rusiju za „agresivno ponašanje“ i pozvao Moskvu da „obuzda svoje postupke“.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer objasnila je znatno povećane izdatke za naoružanje „ponašanjem Rusije“.

Vladimir Putin je izjavio da Rusija neće napadati nikoga i da sa „ruskom pretnjom“ manipulišu zemlje koje žele da budu u ulozi prethodnice u borbi protiv Rusije i da na tome profitiraju.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivke says:

  Samo da znate. Prirodni i genetski vam je Rusija a sto ta p*derusa prica znaci okupator

 2. Vlad Cepeš says:

  o k u p a t o r

 3. padre says:

  Da mi je samo znati, šta je to "agresivno ponašanje" i kakose to Rusija "agesivno ponaša"?Po mom mišljenju to je upotrebljivo za Rusiju i Kinu, kad nea ništa konkretno!Mnogo si aresivan bato, ja ću tebe u aps!

 4. Kalipso says:

  sto se pokazalo u dva svetska rata..

 5. Duca says:

  "Prirodni saveznik" je onaj na drugom kontinentu, a "prirodni protivnik" je onaj pored tebe. Oduvek sam verovao da je angelina pojam inteligencije, a sada se to dokazuje... Da nešto vredi, bila bi fizičar za šta se školovala (kao i solana uostalom), ali ako si na dnu u struci, imaš kvalifikaciju da danas budeš na vrhu u politici. A kako da okupator njene države bude prirodni saveznik, to znaju samo ona i njoj slični.

  • Geto says:

   Zaboravlja se da obe ove zemlje su pod jakim uticajem Vatikanskih struktura koji usklađuje uvek komplikovane odnose t.z.zapadnih zemalja. Taj aspekt treba uzimati uvek u obzir baš zato što pokušavaju preko kontrolisanih medija da nas zavaraju..

 6. test01 says:

  Lepo je priznala kojem klanu pripada i da ispunjava GLOBALISTICKE ciljeve (kao i Hitler): "Samo zajedno sa Sjedinjenim Državama možemo efikasno da učestvujemo u globalizaciji."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *