МЕРКЕЛОВА СЕ СВЕТИ ТРАМПУ: Све због КОСОВА!

МЕРКЕЛОВА СЕ СВЕТИ ТРАМПУ: Све због КОСОВА!

6 јула 2020

Није тајна да релација између Доналда Трампа и ЕУ не функционише од доласка актуелног америчког председника на то место. Међутим, он много не мари за одлуке економске заједнице старог континента једнако као што и челници Уније кад год могу игноришу поруке из Беле куће.

Трамп није само у сукобу са ЕУ, већ се спорадично широм света јављају непријатељи садашње администрације САД, са којима он разговара оштро и често непромишљено.

Истискивање утицаја

Последњи пример потпуне пропасти важеће америчке спољне политике види се у покушају Ричарда Гренела, специјалног Трамповог изасланика за Косово, коме је у међувремену истекла привремена функција шефа америчких обавештајних служби, да организује састанак српске и косовске стране у Белој кући.

Да му Трамп безусловно верује говори и чињеница што га је ослободио потоње функције, па му посао фокусирао на косовски проблем. Међутим, овај га је изневерио.

Састанак је био заказан за 27. јун, али је Гренел морао да помери тај датум пошто га је премијер Косова Авдулах Хоти обавестио да не може да присуствује сусрету у Белој кући.

Одмах после отказивања састанка, Европска унија је саопштила да и даље планира наставак овог дијалога у јулу.

Конкретизовање плана да се ЕУ активно укључи у косовске преговоре стигло је већ данас када је најављено да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон бити домаћини видео самита Србија-Косово заказаног за петак 10. јул.

Најава да је овај самит у плану објављена је још крајем марта, уз назнаку да ће до њега доћи када се стекну услови за наставак дијалога и смири се епидемиолошка ситуација у везу са коронавирусом.

Тада су у заједничком саопштењу Макрон и Меркелова најавили да је план да се самит одржи у Паризу, уз учешц́е лидера обе стране и шефа дипломатије Жозепа Бореља.

Контра Гренелу

Одлука да се самит одржи усред ковид кризе у форми видео конференције још увек није образложена, али може се рећи да су званичници ЕУ убрзали овај процес после неуспеха Гренела и како би Трампу ставили до знања да је решење косовског проблема ипак европско питање.

Марко Савковић из Београдског фонда за политичку изузетност каже да је у спољнополитичким оквирима веома важно власништво у процесима попут решавања Косова.„За Берлин је веома битно да се да јача европска димензија читавом просецу. Власништво над процесом је јако важно. Унији је важно да се сукоби у Европи виде као превасходно европски процес. Међутим, то није ситуација ‘или-или’. Тешко је искључити једну страну. Европљани не могу тек тако да искључе Американце и обрнуто“, сматра Савковић.

Он додаје да је Запад раније наступао заједно у иницијативама решавања спорова, а да то са председником Трампом није случај.

„Постаје проблем то што је створен утисак да је реч о два одвојена процеса који немају много везе један с другим. То није добро, јер када је Западу полазило за руком да реши одређена питања на Балкану, он је наступао заједно и јединствено. Велико је питање колико Трамп уопше разуме питање Косова“, објашњава саговорник.

KOMENTARI22 коментара

 1. Svetovid says:

  Fašisti insistiraju na v l a s n i š t v u nad procesom, Srbi insistiraju samo na vlasništvu nad Kosovo i Metohijom.i to po Zakonu i zemljišnim knjigama, a ne po topuzu "milosrdnog Angela"

 2. Косовац says:

  Када пишу о политици светских сатрапа о Косову, новинари обавезно питају за мишљење неког српског аналитичара љигавца из неке од многобројних сорошоидних НВО организација у Србији. И овог пута исто, као да је нама мулцима веома важно шта мисли неки плаћеник Соње Лихт, стручњак из агентуре „Belgrade Fund for Political Excellence“. Данас је та част припала некој „школованој“ индивидуи која се одазива на име Марко Савковић. Пета колона се уопште не устручава да се шећка кроз српску јавност и соли памет корисним идиотима жељним знања.

 3. padre says:

  Ne mogu da isključe ni Rusiju!

  • Zaliv says:

   Na zalost Rusija nije ni ukljucena na nacin kako su to SAD i EU, Srbija bi trebala da ukljuci Kinu i Rusiju u razgovore i garancije dogovorenog. Shipci hoce celo Kosovo a Srbija ne sme i ne moze da smogne snage da izadje sa konkretnim predliogom zbog zaludjenog naroda koji misli da mozemo imati celo Kosovo a zapravo shipcima bas to odgovara jer znaju da celo ponovo nikad nase nece biti a plase se gubitka severnog dela jer je ono zapravo najbogatije. Srbija gubi zamrznutim konfliktom a shipci gube bar nesto ako se razgovori nastave. U ovoj situaciji SAD su bolji za Srbiju jer bar daju mogucnost o kompromisu dok Nemacka ne da nista. Nemacka je dokazani neprijatelj Srbije a sa Amerima Srbi imaju jednu losu epizodu zbog koje se sad i ameri sve vise kaju

   • Slobodanka says:

    Celo celcato Kosovo i Mwtohija pripada Republici Srbiji! Baš to je ono što ne odgovara ni Šiptarima ni Amerikancima. Zaludjen si ti kvarna botino vučićevska i prozapadna. Srbija ne gubi zamrznitim konfliktom! Nego tvoj drugar i šef Alek ima problem kako da definitivno preda naše KIM ako de fakto na terenu je zamrznuti konflikt. Odmrzavanje konflikta potrebno je vama obadvojici da bi ste izvršili tešku izdaju suprotno Ustavu Srbije i suprotno Rezoluciji 1244. Marš lažovu i petljaro.

 4. Риста says:

  Под један - америка је освојила КиМ и Срби су морали да се повуку са својом војском. Под 2 - Америка је разоружала Србију, одвојила је од Русије, завела квислиншку власт, уватила за гушу и дави. Под 3 - Немачка и ЕУ немају никакве шансе да донесу неке своје одлуке или изврше притисак на Србију без дозволе Америке. Ни под разно. Америка може за један минут да анулира све што Немачка одлучи. Немачка је у неком другом смислу ипак окупирана од Амера као и Србија, према томе, носу вредни спомена осим ако иду низ длаку Америци. Немачка ће брзо схватити да даље уништавање Србије и Срба на чему ради већ цео један век, може наставити само уз сарадњу са Америком, која и сама ради на уништењу Српске државе и народа. Дакле, дупло голо за Србију. Под 4 - Тренутна ситуација је нешто најнеповољније што може бити за Србију. Није време да Србија доноси одлуке, осим ако је присиљавају и уцењују, што Америка и Немачка ипак раде у дуету, без обзира на њихове личне сукобе. Србија или мора потписати или прогласити окупацију без обзира на последице. Да чека боља времена, нема шансе. Нешто мора урадити. Проглашење окупације од окупатора САД и вазала Албанаца би био преседан у америчкој политици који би је изузетно заболео и урушио ионако уздрмани углед у свету. Амери су сигурно предузели много жестоких мера да се овако нешто не догоди али и њима време истиче јер је Србија све више притиснута и нема где. Срнији то не би био ветар у леђа ни најмање, али свеједно смо узветар и то веома јак. Лично не верујем да ће неко прогласити окупацију КиМ, а поготово не Вучић, јер би народ врло глупаво реаговао на санкције и ко зна какве све муке би настале. Али, ни овако не живимо безбрижно нити сигурно. На једној страни Вучић и не размишља о проглашењу окупације од двоструког страха, народ нема појма да му свеједно неће бити боље и зато се не буни и не зтражи једину исправну ствар.А ни ја не схватам потпуно шта би се догодило у таквом случају, иако сам за проглашење окупације и то сматрам ТРЕНУТНО јединим начином да и Срби кажу шта мисле и да мало поруше планове Амера и Немаца. Сваки други пут води ка полупризнању или потпуном признању државе Косово. Ко не зна шта значи проглашење окупације и зашто је Америка уз огроман труд укинула проглашења окупације где год је интервенисала, нека пронађе шта значи реч окупација и куда води.

  • Никанор says:

   Risto, uz dužno poštovanje, podsećam te da u Krivičnom zakoniku Republike Srbije postoji nešto što se zove Glava dvadeset osma: KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE To što ti predlažeš naziva se krivičnim delom priznanje kapitulacije ili okupacije za koje je članom 306 za građanina Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela zaprećena kazna zatvora najmanje 10 godina.

   • Никанор says:

    Da ne bih ja bilo kome objašnjavao šta znači okupacija države ili nekog dela njene teritorije, što ne sasvim slučajno ponavljaju petooktobarski "oslobodioci" Srbije, predvođeni mnogobrojnim NVO, da je Srbija okupirana potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, što nemanikakve veze sa okupacijom, preporučujem dobronamernim čitaocima, kojima Soroševi plaćenici ne mogu ispirati mozak, da pročitaju članak pukovnika Gorana Jevtovića "O okupaciji i kapitulaciji", obvaljenom na portalu Koreni 28. oktobra 2015.

    • Svetozar says:

     Penzioner, nastavljam sa besplatnom edukacijom tebe i sličnih glupaka, koji vide samo šta rade izdajnici Vučić i Milošević, a kao ne zanima te šta su radili izdajnici DOSovci. Milošević je svojom glupom politikom dozvolio fizičku okupaciju KOSMETA, posle njega Svilanović potpisuje i dozvoljava okupaciju ostatka Srbije od strane NATO vojnika, a Vučić na kraju daje legitimitet šiptarskim teroristima. Imaš Đilasa koji je među prvima sa Željkom Mitrovićem počeo na moralnom i kulturnom uništenju Srbije, pa Dinkića i Đelića koji su dovedeni da se Srbi finansijski porobe...itd. Naravno, ti ne smeš ni da pomeneš Đilasa!

     • Никанор says:

      Izgleda da je tebi mesto u klinici Laza Lazarević, ako ti i tamo mogu pomoći, jer oni ne vrše osnovno vapitanje. To su ti propustili roditelji i tome više nema pomoći. Ostaćeš tupan, kakav i jesi dok si živ. Kako sam bilo kad pomislio da dam glas Miloševiću, za koga nikad nisam čuo dok se budaletina nije pojavio na političkoj sceni Srbije, isto toliko sam glasao za bilo koga koga si naveo. Zašto si toliko opterećen Đilasom kad je on Kurta koga je zamenio Murta, možda samo ti znaš. Koliko sam pročitao išli su zajedno u srednju školu, ali bar Đilasa nisam gledao kao onog koga je Olivera Jovićević u drugom intervjuu izbacila iz takta pa je pokazao u kokvu je psihičku fazu došao. Drugi daju komentare o tome na Jutjubu, a mene on niked nije zanimao, niti me danas zanima, kao i svi koje si naveo. Da imaš i malo soli u toj tintari prestao bi lupetati, kad sam ti već nekoliko puta skrenuo pažnju da ne reaguješ na komentar onog ko te nikad nije pomenuo. Idi čuvaj ovce, samo sam siguran da bi i od dve nacrtane jednu izgubio. Da imaš i malo soli u glavi ne bi se kačio za onog čije obrazovanje možeš samo da sanjaš. I da si pročitao članak koji sam u prednjem komentaru naveo s takvim pilećim mozgom ništa ne bi zapamtio.

     • Никанор says:

      Da te možda ovo ne svrbi, pa se zbog toga češeš po toj prostačkoj tintari: Nakon četvrti put usvojene privremene mere veće Višeg suda je potvrdilo privremenu meru protiv Informera tako da je sada pravosnažno zabranjeno Informeru da naziva Dragana Đilasa lopovom. Sudstvo je ipak odbilo da bude pomoćni organ u tabloidnoj mašineriji naprednjačkog ludila što je ohrabrujuće i pokazatelj da postoje časne i hrabre sudije. U tom grmu leži zec. Samo se češi, ali lako ti je plaćati kazne iz džepova građana, koji finansiraju taj stranački informator iz budžeta lokalnih zajednica u kojima jašete Srbiju.

  • Slobodanka says:

   Proglašenje okupacije na osnovu nezakonite i nedozvoljene agresije NATO-a iz 1999 godine jeste moguće, ali takvo proglašenje automatski znači i nepriznavanje Rezolucije 1244 koja je medjunarodno priznata. Dalje to znači da bi mi morali imati efikasnu vojnu silu koja bi veoma brzo izbacila okupatore: Amerikance i ostale NATO snage i Šiptare sa KIM, a to nemamo. Ovako Amerikanci nešto imaju, ali nemaju to do kraja, sad im jako nedostaje da Srbija prizna njihov protektorat Kosovo* za pravu državu. U medjuvremenu značajno slabi Amerika, a slabi i ceo Zapad. Najvažnije je da imaju puno pitanja po kojima se medjusobno ne slažu. Najverovatnije Amerikanci će morati povući svoje snage sa našeg KIM zbog svojih problema kod kuće i širom sveta. Tek tada dobijamo šansu da preuzmemo naše KIM.

   • Риста says:

    Проглашење окупације уопште НЕ значи "da bi mi morali imati efikasnu vojnu silu koja bi veoma brzo izbacila okupatore: Amerikance i ostale NATO snage i Šiptare sa KIM" драга Слободанка. Значи само проглашење статуса. То не одговара Америци ни под разно. А ни Никанору и зато сте добро приметили да је "проглашење окупације ипак могуће", само не знам зашто сте то одмах анулирали??? Ко вам је рекао да значи оно што сте написали? Значи само да би Запад искочио из коже од беса, Срби били притиснути уза зид, али већ јесу. Ништа неће променити још притисака на Србију, али проглашење окупације хоће променити званични демократски статус који има америка. То је оно што би болело јако и имало трајне последице. Америка није никада и никоме дозволила проглашење окупације, јер то је прихватање става да су они обични окупатори ма колико били јаки. А Србија би имала иза чега да се заклони, без обзира на шамаре које би добијала. И овако нас шамарају. Уједно, са проглашењем окупације КиМ Србија би подигла велики облак око свих акција освајања Америке и Запада и "безобразно" анулирала све преговоре са КиМ који и не треба да се воде. Они су такође присилни. Србија би добила више него било којимк ратом за који и није способна тренутно. Онда се тек може рачунати са временом. То Америка не сме дозволити а Србија ипак мора урадити. Тако ради озбиљан народ када се нађе посред удара једне окупаторске велесиле и прво против чега се Америка бори је да не дозволи проглашење окупације на територији коју осваја. Лакше је са Уставним Покрајинама и Резолуцијама које Србију успављују и које Србији забрањују шире деловање, јер по титовом Уставу који је Милошевић укинуо, Покрајине већ имају права широке самосталности која се уз помоћ Америке допуњава државношћу, америчким базама и трајном окупацијом која се не сме спомињати. Срби немају војну силу и ту сте у праву, али имају силу права да баш зато прогласе окупацију. Јер догађаји на КиМ и јесу окупација.

    • Slobodanka says:

     Kad Zapad iskoči iz kože od besa kao što ste napisali šta tada mogu da preduzmu prema nama? Zar nam nije otac Tadej ostavio poruku da će nas Zapad ponovo goniti - tojest napasti? Ne možeš ni običnog pacova da vučeš za rep, a da nemaš spremnu kakvu batinu s kojom ćeš ga udariti!

 5. Slobodanka says:

  Na poznatoj slici "Kosovka devojka" Uroš Predić je prikazao mladu, vitku i tamnokosu devojku sa Kosova. Kad danas debelo, matoro i nemački bledo plavo bure Angela postade kosovka djevojka broj 1. Vučiću budaletino, u šta si se zagledao, gde su ti oči?

  • Риста says:

   У шта се загледо? Па само женска особа може тако нешто питати. Ај да вам одговорим дубоко поштујући ваше оцене климавог бурета. Слободанка, када мушкарцу падне мрак на очи, он не гледа сунца нит мјесеца, нити његов доро Дрине воде ладне. Вучић је у једном таквом моменту био на тераси немачког дворца обраслој дивним пузавицама. Кад је дошао себи, поред њега стајало заљубљено буре. Или нешто тако пошто не знам баш детаље. А ово о Вучићу знам јер ни ја немам боље искуство у мраку. Има нас који нисмо дорасли Косовкама Девојкама. Ја имам копију Косовке Девојке у савршеном издању и има почасно место. Гледао сам је још као дечкић и нисам могао да одвојим поглед од ње. Као млађан момак ја, замишљао сам да ћу једног дана срести Косовка Девојку. И таман кад...и тако даље. Схватање ко смо и шта смо је понекад врло мучно. Мени, а изгледа и Вучићу.

 6. Риста says:

  Који си ти твор Никанор. Проглашење окупације данас значи савим нешто друго. А ти са својим балављењем обриши дупе. И немо будеш безобразан ко кер и да оптужујеш мене за оно што ти радиш. Јел Устав признаје отцепљење територије? Не, али признаје 2 АУТОНОМИЈЕ и зато ни Америка не да да се устав мења тек тако. Одговарају им титовса поглавља. Окупација не претставља отцепљење територије нити икакво признање и променићемо Титов Устав опет ако је то препрека, јер он нам не да да прогласимо НЕПРАВИЛНО ОТИМАЊЕ ЗЕМЉЕ. Устав Србије није Устав Србије и немо да сереш. Када је Милошевић укинуо покрајине убили га, иако је променио Титов Устав а ти сереш о некој издаји Милошевића. Ти си један балави сорошоид који тврди да немамо шансе да задржимо КиМ а балавиш на друге. Слободанка, резолуција 1244 је Америчка резолуција и можете се са њом сликати. Исто тако можете се ослањати на њу, али америка је ту резолуцију и направила као штаку инвалидима док не одапну. Да сигурније проводе своје инвалидско време и заносе се неким опоравком. Русија се држи резолуције јер је и она добила мало части и масти да је саставља уз диригентску палицу амера, али не и да је спроведе. Шта је из Резолуције икад спроведено? Само замрачује прозоре уз ПОМОЋ Русије и Америке. Неће да је мењају јер је ефикасна и већина Срба се почела ослањати на њу. Нема повратка Српских територија без рата. Каква Резолуција; она је ту само да нас успављује док нас не наместе на пенал и шутну небу под облаке. Али једном проглашење окупације КиМ је непроменљиво све док се на врати у српске руке, па макар и нестали са овог света. Амери су доволили и сами направили врло "корисну" резолуцију за Србе, али нико не сме да прогласи да су Амери тамо окупатори. Мењајте Устав, ионако није низашта нити се било шта ради по Уставу. Нема слободе без гињења а теоретисање мућкароша са Уставима и НЕ правима Срба по српском уставу је само бацање титове антисрпске прашине у очи. Сорошев плаћеник Никанор се нашао ома прозван да брани НЕПРОМЕНЉИВОСТ окупације КиМ и то је непроменљиво по Уставу Србије баш по титовом уставу. Тај члан подразумева да се народ мора борити а не прогласити окупацију па сачекати боља времена за нови рат, јер друге нема, али као што су Милошевића убили разни паметни Никанори због укидања Покрајине КиМ, тако би и све оне који предлажу окупацију и не желе да се свира по Америчким резолуција нотама. Ако је закон и Устав тако снажан па се не сме, зашто се онда не спроведе та снажна, америчка Резолуција 1244 о којој већина изгубљених Срба машта као о лепом инвалидском штапу. Нормално да Руси "траже" примену те резолуције, јер су и они потписали њен настанак. Неће да признају да су имали за то интереса, јер су били на белом лебу тада са Америком и Резолуција Русији служи такође као неки инвалидски штап. Инвалидски штап НИЈЕ лек па тако није ни Резолуција. Србија још увек нема свој Устав. Још од 1920 па онда још гори Устав 1945 а поготово после 1974. Према томе, Устав Србије је још увек изманипулисани западњачки антисрпски Устав. Данашњи Устав Србије опет признаје 2 АП. Сорошоидима као Никанор одговара а такође им одговара и немогућност проглашења окупације. Устав Србије данас је титов обновљени, антисрпски Устав са 2 АП на њеној територији и то је као неки "српски" устав. Није. Срби, јел КиМ окупирала Америка? Јесте! А зашто се то не сме прогласити званичном окупацијом? Па због Титовог Устава, али то је само жвака Никанора и Амера. Проглашење окупације КиМ ни под разно не одговара Америци јер би рекло свету ко су и шта су. Зато раде упорно на томе да Србија по титовим поглављима заглављеним у све српске уставе призна већу самосталност Косова државе под маском АУТОНОМИЈЕ. То није још увек српски устав, према томе...не серте драги Никаноре.

  • Никанор says:

   Risto, to što je narod usvojio na referendumu 2008. godine, proglašavajući Kosovo i Metohiju Autonomnom pokrajinom Republike Srbije još uvek je Ustav Republike Srbije. A ja u svom komentaru ne pomenuh Ustav, već odredbe Krivičnog zakonika Republike Srbije koje se odnose na KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE. I ovaj Zakonik još uvek je na snazi, a ti ga tumači kako god hoćeš. Ja ga tumačim onako kako su me na pravnom fakultetu učili. Neko je položio zakletvu na važeći ustav, pa te podsećam kako ona glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti". Kako će se ko ponašati to nije moja briga, jer nisam na vlasti, kao što nikad nisam ni bio, ali sam penziju dočekao obavljajući isključivo pravne poslove. Kako god narod bude odlučio i promenom važećeg ustava, a menja se po istom postupku po kome je i donet, obavezivaće i mene i tebe. Uzgred, nisam se tebi obratio na uvredljiv način, na kakav se ti meni obraćaš, te bi bilo poželjno da se na sličan način i ti meni obraćaš. Onaj deo komentara gde upućujem one koji pišu o okupaciji Srbije da pročitaju članak pukovnika Gorana Jevtovića "O okupaciji i kapitulaciji" nisam uopšte uputio tebi. Ti ga pročitaj ako hoćeš, a ako nećeš tumači sve kako ti je volja. Inače, na pravosudnom ispitu Ustavno pravo sam polagao kod Zorana Ivoševića, bivšeg sudije Vrhovnog Suda, a njegov komentar u vezi Briselskog sporazuma, a i komentar akademika Koste Čavoškog možeš pogledati na internetu, ako te zanima. Kosta Čavoški je i nedavno dao intervju na tu temu. Ako oni nisu vrhunski pravni stručnjaci ne znam ko jeste. Pozdrav i da si mi živ i zdrav!

 7. Никанор says:

  Retko čuven rečnik upotrebljavate gospodine Risto. Koliko mi se čini ja se Vama takvim rečnikom nisam obratio. Poslao sam Vam odgovor na komentar pa moderatoru ostavljam na volju da li će ga objaviti. Znam da je mnogo zauzet objavljujući svačiji komentar, ali bi bar morao pripaziti da niko u komentarima ne upotrebljava uvrede, posebno onaj kome se neko nije obratio, kao što je gospodin koji se predstavlja kao Svetozar. Nije mu prvi put, pa koliko god se ja trudio da budem pristojan, ne mogu sebi dozvoliti da mi se neko ko nema osnovno kućno vaspitanje obraća prostačkim rečnikom.

 8. Риста says:

  Бити фини а ла америка демократија као Никанор и сиров као Риста даје исте резултате и ехо. Само ја нисам демократа. А тај устав што је народ на рефрендуму "изгласао" 2008 је устав САД. Онда је УСА већ владала Србијом и никакав референдум под таквим условима није правоснажан на дуже стазе. И ако нисте схватили, намештаљка око референдума је та да Срби немају права да управљају својом државом, да је поцепана у 3 дела и да се сада ради на отцепљењу једног дела. За то схватање вам не треба никаква финоћа ни грубоћа. Да је окупација проглашена одмах након уласка америке у Србију, не би ни било референдума, али то Коштуница није смео да уради а када се досетио јаду био је шутнут и испљуван чак и од Срба. И од мене такође. То што кажу Српски закони само је варка јер српски закони су преписани америчко-холандски родноравноправни закони и нису српски. Ни тај кривични закон није српски. Немам намеру да се даље расправљам око будаластих несхватања Никанора који се изгледа лепо заслађује неким тамо правима који Србима не дају право на своју државу, јер ће кривично одговарати ако се успротиве макар теоретски. Једина тренутна шанса Србије је проглашење ОКУПАЦИЈЕ КиМ. Закаснили смо да нешто више прогласимо акупираним али не би требало да закаснимо и са КиМ. Јер КиМ је буквално и радикално окупирано од стране САД. Остало су бајке испраних родноравноправних мозгова.

 9. Риста says:

  Тек сада сам видео одакле финоћа Госпон Никанора. Ви сте дипломирани адвокат, јел тако? Е да вам кажем нешто. Да Чавошки и остали примери које сте навели заједно са вама, имају имало људског осећаја о ономе шта се ради Србији и српском народу, не би причали високо интелектуалне бајке за успављивање. Ништа ни тај Чавошки нити остали нису и неће урадити за Србију. Осим понеког полу популистичког наступа који ће му касније дићи цену кад затреба Америчким плановима па га прозову. Сви ти интелектуалци Србије су се врменом лепо прилагодили усмреном и разореном животу свога народа и све и један чекају своју шансу да добију понуде. Па ће онда мало да користе своја правна знања и објасне нам права. Србија данас нема на јавној сцени ни једног јединог интелектуалца, јер да га има, већ би био протеран. Зато су ту разни Чавошки, Никанори, Митровићи са Пинковима и остали школовани људи све финији и све ближи неком глобалном признању на нивоу измрцварене Србије. Ето вам сада објашњења. Ја уопште не обожавам јавне продаваче магле као што је Чавошки или било ко други који данас умиљато и пристопјно објашњава ситуацију пропасти немоћним Србима. Ускоро ће нас убедити да смо криви зато што нас Џон туко. Жив ти мени био Никаноре. Не прија мени овака расправа, али немо се заносиш да ја нисам видео твоје непристојне алузије завијене у савремене америчке сјајне фолије. Тек за тебе, ја сам ту школу већ дипломиро и већ је се окано. Ту за Српски народ нема ничега. Само ви будите фини и "едукујте" али ја сам Србин и не прихватам ничију "едукацију". Имам и ја своје образовање, али не са Чавошким. Какво је такво је, али ипак није мало. Треба ли сада и ја вас да обасјам са мојим дипломама? Па неће вас моје дипломе ништа убедити каљо ни ваше што нису мене убедиле.

  • Риста says:

   Обзиром да сам тек касније прочитао све што сте написали, схватио сам да сте у пензији. Сматрам да сам био преоштар, али мање више ваши уводни ставови и осуда мене као сорошевца је помало навукла таму на моје очи. Ипак, имам предлог који би било далеко корисније прихватити. И то неколико предлога. Ако ћете наступати као правник, онда ваш текст треба да је изнад коментара а на нама осталима је да коментаришемо. Ако ћете задржази статус коментатора, избегните титуле и звања. Знам из двадесетогодишњег искуства да те ствари, ај да кажем "боду очи" у коментару и изазивају помало контраефекат за разлику ако објавите чланак. Мој лични став је да никада не користим ничија имена нити говоре као потврду својих ставова. И на крају, ако останете на копментарима, а ја сам и раније читао понеки ваш редак коментар и да сам имао нешто против, сетио бих се, добродошли. Значи, били сте регуларни, да тако кажем. Надаље, немојте осуђивати неког ко се закачи на ваш коментар непозван, а управо сте ви то исто урадили испод мог копментара. Нисте употребили "јаке" речи као ја, али питање је шта више убоде. Моја грубост или ваша финоћа? И на крају, а већ сам вам споменуо где сте ме јаче дирнули, нисам никада оштро одговорио никоме ко ме критикује или саветује ако није ту увлачио и понешто увредљиво. Ви сте правник, мозак вам је прецизан и сигурно знате да сте били оштри на свој фини начин, а то је оно што је мене навело да будем оштар на свој буран начин. Дакле, чувајте се ваше финоће јер она увек пуца у судару са грубоћом. Више бих ценио да сам видео и прочитао ваш коментар без качења за мене. Разумео бих ја и то, само не бих прихватио скривене увреде. Погледајте, једна дама која је овде врло, врло цењена, често ће закачити свој коментар испод мог, објаснити своје ставове и тачка. Никада ме није вређала и увек сам пажљиво и без оптерећења читао њене коментаре. Имају ефекат. Зна шта ради и свесна је да ће оставити утисак. Надам се да ћемо читати више ваших коментара, пензионисани пријатељу. Ја сам можда и старији али ето, још увек и не мислим на пензију. Таква ми конструкција. Сва груба и директна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u