МЕРКЕЛОВА СЕ СВЕТИ ТРАМПУ: Све због КОСОВА!

MERKELOVA SE SVETI TRAMPU: Sve zbog KOSOVA!

6 jula 2020

Nije tajna da relacija između Donalda Trampa i EU ne funkcioniše od dolaska aktuelnog američkog predsednika na to mesto. Međutim, on mnogo ne mari za odluke ekonomske zajednice starog kontinenta jednako kao što i čelnici Unije kad god mogu ignorišu poruke iz Bele kuće.

Tramp nije samo u sukobu sa EU, već se sporadično širom sveta javljaju neprijatelji sadašnje administracije SAD, sa kojima on razgovara oštro i često nepromišljeno.

Istiskivanje uticaja

Poslednji primer potpune propasti važeće američke spoljne politike vidi se u pokušaju Ričarda Grenela, specijalnog Trampovog izaslanika za Kosovo, kome je u međuvremenu istekla privremena funkcija šefa američkih obaveštajnih službi, da organizuje sastanak srpske i kosovske strane u Beloj kući.

Da mu Tramp bezuslovno veruje govori i činjenica što ga je oslobodio potonje funkcije, pa mu posao fokusirao na kosovski problem. Međutim, ovaj ga je izneverio.

Sastanak je bio zakazan za 27. jun, ali je Grenel morao da pomeri taj datum pošto ga je premijer Kosova Avdulah Hoti obavestio da ne može da prisustvuje susretu u Beloj kući.

Odmah posle otkazivanja sastanka, Evropska unija je saopštila da i dalje planira nastavak ovog dijaloga u julu.

Konkretizovanje plana da se EU aktivno uključi u kosovske pregovore stiglo je već danas kada je najavljeno da će nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron biti domaćini video samita Srbija-Kosovo zakazanog za petak 10. jul.

Najava da je ovaj samit u planu objavljena je još krajem marta, uz naznaku da će do njega doći kada se steknu uslovi za nastavak dijaloga i smiri se epidemiološka situacija u vezu sa koronavirusom.

Tada su u zajedničkom saopštenju Makron i Merkelova najavili da je plan da se samit održi u Parizu, uz učešće lidera obe strane i šefa diplomatije Žozepa Borelja.

Kontra Grenelu

Odluka da se samit održi usred kovid krize u formi video konferencije još uvek nije obrazložena, ali može se reći da su zvaničnici EU ubrzali ovaj proces posle neuspeha Grenela i kako bi Trampu stavili do znanja da je rešenje kosovskog problema ipak evropsko pitanje.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kaže da je u spoljnopolitičkim okvirima veoma važno vlasništvo u procesima poput rešavanja Kosova.„Za Berlin je veoma bitno da se da jača evropska dimenzija čitavom prosecu. Vlasništvo nad procesom je jako važno. Uniji je važno da se sukobi u Evropi vide kao prevashodno evropski proces. Međutim, to nije situacija ‘ili-ili’. Teško je isključiti jednu stranu. Evropljani ne mogu tek tako da isključe Amerikance i obrnuto“, smatra Savković.

On dodaje da je Zapad ranije nastupao zajedno u inicijativama rešavanja sporova, a da to sa predsednikom Trampom nije slučaj.

„Postaje problem to što je stvoren utisak da je reč o dva odvojena procesa koji nemaju mnogo veze jedan s drugim. To nije dobro, jer kada je Zapadu polazilo za rukom da reši određena pitanja na Balkanu, on je nastupao zajedno i jedinstveno. Veliko je pitanje koliko Tramp uopše razume pitanje Kosova“, objašnjava sagovornik.

KOMENTARI22 komentara

 1. Svetovid says:

  Fašisti insistiraju na v l a s n i š t v u nad procesom, Srbi insistiraju samo na vlasništvu nad Kosovo i Metohijom.i to po Zakonu i zemljišnim knjigama, a ne po topuzu "milosrdnog Angela"

 2. Kosovac says:

  Kada pišu o politici svetskih satrapa o Kosovu, novinari obavezno pitaju za mišljenje nekog srpskog analitičara ljigavca iz neke od mnogobrojnih sorošoidnih NVO organizacija u Srbiji. I ovog puta isto, kao da je nama mulcima veoma važno šta misli neki plaćenik Sonje Liht, stručnjak iz agenture „Belgrade Fund for Political Excellence“. Danas je ta čast pripala nekoj „školovanoj“ individui koja se odaziva na ime Marko Savković. Peta kolona se uopšte ne ustručava da se šećka kroz srpsku javnost i soli pamet korisnim idiotima željnim znanja.

 3. padre says:

  Ne mogu da isključe ni Rusiju!

  • Zaliv says:

   Na zalost Rusija nije ni ukljucena na nacin kako su to SAD i EU, Srbija bi trebala da ukljuci Kinu i Rusiju u razgovore i garancije dogovorenog. Shipci hoce celo Kosovo a Srbija ne sme i ne moze da smogne snage da izadje sa konkretnim predliogom zbog zaludjenog naroda koji misli da mozemo imati celo Kosovo a zapravo shipcima bas to odgovara jer znaju da celo ponovo nikad nase nece biti a plase se gubitka severnog dela jer je ono zapravo najbogatije. Srbija gubi zamrznutim konfliktom a shipci gube bar nesto ako se razgovori nastave. U ovoj situaciji SAD su bolji za Srbiju jer bar daju mogucnost o kompromisu dok Nemacka ne da nista. Nemacka je dokazani neprijatelj Srbije a sa Amerima Srbi imaju jednu losu epizodu zbog koje se sad i ameri sve vise kaju

   • Slobodanka says:

    Celo celcato Kosovo i Mwtohija pripada Republici Srbiji! Baš to je ono što ne odgovara ni Šiptarima ni Amerikancima. Zaludjen si ti kvarna botino vučićevska i prozapadna. Srbija ne gubi zamrznitim konfliktom! Nego tvoj drugar i šef Alek ima problem kako da definitivno preda naše KIM ako de fakto na terenu je zamrznuti konflikt. Odmrzavanje konflikta potrebno je vama obadvojici da bi ste izvršili tešku izdaju suprotno Ustavu Srbije i suprotno Rezoluciji 1244. Marš lažovu i petljaro.

 4. Rista says:

  Pod jedan - amerika je osvojila KiM i Srbi su morali da se povuku sa svojom vojskom. Pod 2 - Amerika je razoružala Srbiju, odvojila je od Rusije, zavela kvislinšku vlast, uvatila za gušu i davi. Pod 3 - Nemačka i EU nemaju nikakve šanse da donesu neke svoje odluke ili izvrše pritisak na Srbiju bez dozvole Amerike. Ni pod razno. Amerika može za jedan minut da anulira sve što Nemačka odluči. Nemačka je u nekom drugom smislu ipak okupirana od Amera kao i Srbija, prema tome, nosu vredni spomena osim ako idu niz dlaku Americi. Nemačka će brzo shvatiti da dalje uništavanje Srbije i Srba na čemu radi već ceo jedan vek, može nastaviti samo uz saradnju sa Amerikom, koja i sama radi na uništenju Srpske države i naroda. Dakle, duplo golo za Srbiju. Pod 4 - Trenutna situacija je nešto najnepovoljnije što može biti za Srbiju. Nije vreme da Srbija donosi odluke, osim ako je prisiljavaju i ucenjuju, što Amerika i Nemačka ipak rade u duetu, bez obzira na njihove lične sukobe. Srbija ili mora potpisati ili proglasiti okupaciju bez obzira na posledice. Da čeka bolja vremena, nema šanse. Nešto mora uraditi. Proglašenje okupacije od okupatora SAD i vazala Albanaca bi bio presedan u američkoj politici koji bi je izuzetno zaboleo i urušio ionako uzdrmani ugled u svetu. Ameri su sigurno preduzeli mnogo žestokih mera da se ovako nešto ne dogodi ali i njima vreme ističe jer je Srbija sve više pritisnuta i nema gde. Srniji to ne bi bio vetar u leđa ni najmanje, ali svejedno smo uzvetar i to veoma jak. Lično ne verujem da će neko proglasiti okupaciju KiM, a pogotovo ne Vučić, jer bi narod vrlo glupavo reagovao na sankcije i ko zna kakve sve muke bi nastale. Ali, ni ovako ne živimo bezbrižno niti sigurno. Na jednoj strani Vučić i ne razmišlja o proglašenju okupacije od dvostrukog straha, narod nema pojma da mu svejedno neće biti bolje i zato se ne buni i ne ztraži jedinu ispravnu stvar.A ni ja ne shvatam potpuno šta bi se dogodilo u takvom slučaju, iako sam za proglašenje okupacije i to smatram TRENUTNO jedinim načinom da i Srbi kažu šta misle i da malo poruše planove Amera i Nemaca. Svaki drugi put vodi ka polupriznanju ili potpunom priznanju države Kosovo. Ko ne zna šta znači proglašenje okupacije i zašto je Amerika uz ogroman trud ukinula proglašenja okupacije gde god je intervenisala, neka pronađe šta znači reč okupacija i kuda vodi.

  • Nikanor says:

   Risto, uz dužno poštovanje, podsećam te da u Krivičnom zakoniku Republike Srbije postoji nešto što se zove Glava dvadeset osma: KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE To što ti predlažeš naziva se krivičnim delom priznanje kapitulacije ili okupacije za koje je članom 306 za građanina Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela zaprećena kazna zatvora najmanje 10 godina.

   • Nikanor says:

    Da ne bih ja bilo kome objašnjavao šta znači okupacija države ili nekog dela njene teritorije, što ne sasvim slučajno ponavljaju petooktobarski "oslobodioci" Srbije, predvođeni mnogobrojnim NVO, da je Srbija okupirana potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, što nemanikakve veze sa okupacijom, preporučujem dobronamernim čitaocima, kojima Soroševi plaćenici ne mogu ispirati mozak, da pročitaju članak pukovnika Gorana Jevtovića "O okupaciji i kapitulaciji", obvaljenom na portalu Koreni 28. oktobra 2015.

    • Svetozar says:

     Penzioner, nastavljam sa besplatnom edukacijom tebe i sličnih glupaka, koji vide samo šta rade izdajnici Vučić i Milošević, a kao ne zanima te šta su radili izdajnici DOSovci. Milošević je svojom glupom politikom dozvolio fizičku okupaciju KOSMETA, posle njega Svilanović potpisuje i dozvoljava okupaciju ostatka Srbije od strane NATO vojnika, a Vučić na kraju daje legitimitet šiptarskim teroristima. Imaš Đilasa koji je među prvima sa Željkom Mitrovićem počeo na moralnom i kulturnom uništenju Srbije, pa Dinkića i Đelića koji su dovedeni da se Srbi finansijski porobe...itd. Naravno, ti ne smeš ni da pomeneš Đilasa!

     • Nikanor says:

      Izgleda da je tebi mesto u klinici Laza Lazarević, ako ti i tamo mogu pomoći, jer oni ne vrše osnovno vapitanje. To su ti propustili roditelji i tome više nema pomoći. Ostaćeš tupan, kakav i jesi dok si živ. Kako sam bilo kad pomislio da dam glas Miloševiću, za koga nikad nisam čuo dok se budaletina nije pojavio na političkoj sceni Srbije, isto toliko sam glasao za bilo koga koga si naveo. Zašto si toliko opterećen Đilasom kad je on Kurta koga je zamenio Murta, možda samo ti znaš. Koliko sam pročitao išli su zajedno u srednju školu, ali bar Đilasa nisam gledao kao onog koga je Olivera Jovićević u drugom intervjuu izbacila iz takta pa je pokazao u kokvu je psihičku fazu došao. Drugi daju komentare o tome na Jutjubu, a mene on niked nije zanimao, niti me danas zanima, kao i svi koje si naveo. Da imaš i malo soli u toj tintari prestao bi lupetati, kad sam ti već nekoliko puta skrenuo pažnju da ne reaguješ na komentar onog ko te nikad nije pomenuo. Idi čuvaj ovce, samo sam siguran da bi i od dve nacrtane jednu izgubio. Da imaš i malo soli u glavi ne bi se kačio za onog čije obrazovanje možeš samo da sanjaš. I da si pročitao članak koji sam u prednjem komentaru naveo s takvim pilećim mozgom ništa ne bi zapamtio.

     • Nikanor says:

      Da te možda ovo ne svrbi, pa se zbog toga češeš po toj prostačkoj tintari: Nakon četvrti put usvojene privremene mere veće Višeg suda je potvrdilo privremenu meru protiv Informera tako da je sada pravosnažno zabranjeno Informeru da naziva Dragana Đilasa lopovom. Sudstvo je ipak odbilo da bude pomoćni organ u tabloidnoj mašineriji naprednjačkog ludila što je ohrabrujuće i pokazatelj da postoje časne i hrabre sudije. U tom grmu leži zec. Samo se češi, ali lako ti je plaćati kazne iz džepova građana, koji finansiraju taj stranački informator iz budžeta lokalnih zajednica u kojima jašete Srbiju.

  • Slobodanka says:

   Proglašenje okupacije na osnovu nezakonite i nedozvoljene agresije NATO-a iz 1999 godine jeste moguće, ali takvo proglašenje automatski znači i nepriznavanje Rezolucije 1244 koja je medjunarodno priznata. Dalje to znači da bi mi morali imati efikasnu vojnu silu koja bi veoma brzo izbacila okupatore: Amerikance i ostale NATO snage i Šiptare sa KIM, a to nemamo. Ovako Amerikanci nešto imaju, ali nemaju to do kraja, sad im jako nedostaje da Srbija prizna njihov protektorat Kosovo* za pravu državu. U medjuvremenu značajno slabi Amerika, a slabi i ceo Zapad. Najvažnije je da imaju puno pitanja po kojima se medjusobno ne slažu. Najverovatnije Amerikanci će morati povući svoje snage sa našeg KIM zbog svojih problema kod kuće i širom sveta. Tek tada dobijamo šansu da preuzmemo naše KIM.

   • Rista says:

    Proglašenje okupacije uopšte NE znači "da bi mi morali imati efikasnu vojnu silu koja bi veoma brzo izbacila okupatore: Amerikance i ostale NATO snage i Šiptare sa KIM" draga Slobodanka. Znači samo proglašenje statusa. To ne odgovara Americi ni pod razno. A ni Nikanoru i zato ste dobro primetili da je "proglašenje okupacije ipak moguće", samo ne znam zašto ste to odmah anulirali??? Ko vam je rekao da znači ono što ste napisali? Znači samo da bi Zapad iskočio iz kože od besa, Srbi bili pritisnuti uza zid, ali već jesu. Ništa neće promeniti još pritisaka na Srbiju, ali proglašenje okupacije hoće promeniti zvanični demokratski status koji ima amerika. To je ono što bi bolelo jako i imalo trajne posledice. Amerika nije nikada i nikome dozvolila proglašenje okupacije, jer to je prihvatanje stava da su oni obični okupatori ma koliko bili jaki. A Srbija bi imala iza čega da se zakloni, bez obzira na šamare koje bi dobijala. I ovako nas šamaraju. Ujedno, sa proglašenjem okupacije KiM Srbija bi podigla veliki oblak oko svih akcija osvajanja Amerike i Zapada i "bezobrazno" anulirala sve pregovore sa KiM koji i ne treba da se vode. Oni su takođe prisilni. Srbija bi dobila više nego bilo kojimk ratom za koji i nije sposobna trenutno. Onda se tek može računati sa vremenom. To Amerika ne sme dozvoliti a Srbija ipak mora uraditi. Tako radi ozbiljan narod kada se nađe posred udara jedne okupatorske velesile i prvo protiv čega se Amerika bori je da ne dozvoli proglašenje okupacije na teritoriji koju osvaja. Lakše je sa Ustavnim Pokrajinama i Rezolucijama koje Srbiju uspavljuju i koje Srbiji zabranjuju šire delovanje, jer po titovom Ustavu koji je Milošević ukinuo, Pokrajine već imaju prava široke samostalnosti koja se uz pomoć Amerike dopunjava državnošću, američkim bazama i trajnom okupacijom koja se ne sme spominjati. Srbi nemaju vojnu silu i tu ste u pravu, ali imaju silu prava da baš zato proglase okupaciju. Jer događaji na KiM i jesu okupacija.

    • Slobodanka says:

     Kad Zapad iskoči iz kože od besa kao što ste napisali šta tada mogu da preduzmu prema nama? Zar nam nije otac Tadej ostavio poruku da će nas Zapad ponovo goniti - tojest napasti? Ne možeš ni običnog pacova da vučeš za rep, a da nemaš spremnu kakvu batinu s kojom ćeš ga udariti!

 5. Slobodanka says:

  Na poznatoj slici "Kosovka devojka" Uroš Predić je prikazao mladu, vitku i tamnokosu devojku sa Kosova. Kad danas debelo, matoro i nemački bledo plavo bure Angela postade kosovka djevojka broj 1. Vučiću budaletino, u šta si se zagledao, gde su ti oči?

  • Rista says:

   U šta se zagledo? Pa samo ženska osoba može tako nešto pitati. Aj da vam odgovorim duboko poštujući vaše ocene klimavog bureta. Slobodanka, kada muškarcu padne mrak na oči, on ne gleda sunca nit mjeseca, niti njegov doro Drine vode ladne. Vučić je u jednom takvom momentu bio na terasi nemačkog dvorca obrasloj divnim puzavicama. Kad je došao sebi, pored njega stajalo zaljubljeno bure. Ili nešto tako pošto ne znam baš detalje. A ovo o Vučiću znam jer ni ja nemam bolje iskustvo u mraku. Ima nas koji nismo dorasli Kosovkama Devojkama. Ja imam kopiju Kosovke Devojke u savršenom izdanju i ima počasno mesto. Gledao sam je još kao dečkić i nisam mogao da odvojim pogled od nje. Kao mlađan momak ja, zamišljao sam da ću jednog dana sresti Kosovka Devojku. I taman kad...i tako dalje. Shvatanje ko smo i šta smo je ponekad vrlo mučno. Meni, a izgleda i Vučiću.

 6. Rista says:

  Koji si ti tvor Nikanor. Proglašenje okupacije danas znači savim nešto drugo. A ti sa svojim balavljenjem obriši dupe. I nemo budeš bezobrazan ko ker i da optužuješ mene za ono što ti radiš. Jel Ustav priznaje otcepljenje teritorije? Ne, ali priznaje 2 AUTONOMIJE i zato ni Amerika ne da da se ustav menja tek tako. Odgovaraju im titovsa poglavlja. Okupacija ne pretstavlja otcepljenje teritorije niti ikakvo priznanje i promenićemo Titov Ustav opet ako je to prepreka, jer on nam ne da da proglasimo NEPRAVILNO OTIMANJE ZEMLJE. Ustav Srbije nije Ustav Srbije i nemo da sereš. Kada je Milošević ukinuo pokrajine ubili ga, iako je promenio Titov Ustav a ti sereš o nekoj izdaji Miloševića. Ti si jedan balavi sorošoid koji tvrdi da nemamo šanse da zadržimo KiM a balaviš na druge. Slobodanka, rezolucija 1244 je Američka rezolucija i možete se sa njom slikati. Isto tako možete se oslanjati na nju, ali amerika je tu rezoluciju i napravila kao štaku invalidima dok ne odapnu. Da sigurnije provode svoje invalidsko vreme i zanose se nekim oporavkom. Rusija se drži rezolucije jer je i ona dobila malo časti i masti da je sastavlja uz dirigentsku palicu amera, ali ne i da je sprovede. Šta je iz Rezolucije ikad sprovedeno? Samo zamračuje prozore uz POMOĆ Rusije i Amerike. Neće da je menjaju jer je efikasna i većina Srba se počela oslanjati na nju. Nema povratka Srpskih teritorija bez rata. Kakva Rezolucija; ona je tu samo da nas uspavljuje dok nas ne nameste na penal i šutnu nebu pod oblake. Ali jednom proglašenje okupacije KiM je nepromenljivo sve dok se na vrati u srpske ruke, pa makar i nestali sa ovog sveta. Ameri su dovolili i sami napravili vrlo "korisnu" rezoluciju za Srbe, ali niko ne sme da proglasi da su Ameri tamo okupatori. Menjajte Ustav, ionako nije nizašta niti se bilo šta radi po Ustavu. Nema slobode bez ginjenja a teoretisanje mućkaroša sa Ustavima i NE pravima Srba po srpskom ustavu je samo bacanje titove antisrpske prašine u oči. Sorošev plaćenik Nikanor se našao oma prozvan da brani NEPROMENLJIVOST okupacije KiM i to je nepromenljivo po Ustavu Srbije baš po titovom ustavu. Taj član podrazumeva da se narod mora boriti a ne proglasiti okupaciju pa sačekati bolja vremena za novi rat, jer druge nema, ali kao što su Miloševića ubili razni pametni Nikanori zbog ukidanja Pokrajine KiM, tako bi i sve one koji predlažu okupaciju i ne žele da se svira po Američkim rezolucija notama. Ako je zakon i Ustav tako snažan pa se ne sme, zašto se onda ne sprovede ta snažna, američka Rezolucija 1244 o kojoj većina izgubljenih Srba mašta kao o lepom invalidskom štapu. Normalno da Rusi "traže" primenu te rezolucije, jer su i oni potpisali njen nastanak. Neće da priznaju da su imali za to interesa, jer su bili na belom lebu tada sa Amerikom i Rezolucija Rusiji služi takođe kao neki invalidski štap. Invalidski štap NIJE lek pa tako nije ni Rezolucija. Srbija još uvek nema svoj Ustav. Još od 1920 pa onda još gori Ustav 1945 a pogotovo posle 1974. Prema tome, Ustav Srbije je još uvek izmanipulisani zapadnjački antisrpski Ustav. Današnji Ustav Srbije opet priznaje 2 AP. Sorošoidima kao Nikanor odgovara a takođe im odgovara i nemogućnost proglašenja okupacije. Ustav Srbije danas je titov obnovljeni, antisrpski Ustav sa 2 AP na njenoj teritoriji i to je kao neki "srpski" ustav. Nije. Srbi, jel KiM okupirala Amerika? Jeste! A zašto se to ne sme proglasiti zvaničnom okupacijom? Pa zbog Titovog Ustava, ali to je samo žvaka Nikanora i Amera. Proglašenje okupacije KiM ni pod razno ne odgovara Americi jer bi reklo svetu ko su i šta su. Zato rade uporno na tome da Srbija po titovim poglavljima zaglavljenim u sve srpske ustave prizna veću samostalnost Kosova države pod maskom AUTONOMIJE. To nije još uvek srpski ustav, prema tome...ne serte dragi Nikanore.

  • Nikanor says:

   Risto, to što je narod usvojio na referendumu 2008. godine, proglašavajući Kosovo i Metohiju Autonomnom pokrajinom Republike Srbije još uvek je Ustav Republike Srbije. A ja u svom komentaru ne pomenuh Ustav, već odredbe Krivičnog zakonika Republike Srbije koje se odnose na KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE. I ovaj Zakonik još uvek je na snazi, a ti ga tumači kako god hoćeš. Ja ga tumačim onako kako su me na pravnom fakultetu učili. Neko je položio zakletvu na važeći ustav, pa te podsećam kako ona glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti". Kako će se ko ponašati to nije moja briga, jer nisam na vlasti, kao što nikad nisam ni bio, ali sam penziju dočekao obavljajući isključivo pravne poslove. Kako god narod bude odlučio i promenom važećeg ustava, a menja se po istom postupku po kome je i donet, obavezivaće i mene i tebe. Uzgred, nisam se tebi obratio na uvredljiv način, na kakav se ti meni obraćaš, te bi bilo poželjno da se na sličan način i ti meni obraćaš. Onaj deo komentara gde upućujem one koji pišu o okupaciji Srbije da pročitaju članak pukovnika Gorana Jevtovića "O okupaciji i kapitulaciji" nisam uopšte uputio tebi. Ti ga pročitaj ako hoćeš, a ako nećeš tumači sve kako ti je volja. Inače, na pravosudnom ispitu Ustavno pravo sam polagao kod Zorana Ivoševića, bivšeg sudije Vrhovnog Suda, a njegov komentar u vezi Briselskog sporazuma, a i komentar akademika Koste Čavoškog možeš pogledati na internetu, ako te zanima. Kosta Čavoški je i nedavno dao intervju na tu temu. Ako oni nisu vrhunski pravni stručnjaci ne znam ko jeste. Pozdrav i da si mi živ i zdrav!

 7. Nikanor says:

  Retko čuven rečnik upotrebljavate gospodine Risto. Koliko mi se čini ja se Vama takvim rečnikom nisam obratio. Poslao sam Vam odgovor na komentar pa moderatoru ostavljam na volju da li će ga objaviti. Znam da je mnogo zauzet objavljujući svačiji komentar, ali bi bar morao pripaziti da niko u komentarima ne upotrebljava uvrede, posebno onaj kome se neko nije obratio, kao što je gospodin koji se predstavlja kao Svetozar. Nije mu prvi put, pa koliko god se ja trudio da budem pristojan, ne mogu sebi dozvoliti da mi se neko ko nema osnovno kućno vaspitanje obraća prostačkim rečnikom.

 8. Rista says:

  Biti fini a la amerika demokratija kao Nikanor i sirov kao Rista daje iste rezultate i eho. Samo ja nisam demokrata. A taj ustav što je narod na refrendumu "izglasao" 2008 je ustav SAD. Onda je USA već vladala Srbijom i nikakav referendum pod takvim uslovima nije pravosnažan na duže staze. I ako niste shvatili, nameštaljka oko referenduma je ta da Srbi nemaju prava da upravljaju svojom državom, da je pocepana u 3 dela i da se sada radi na otcepljenju jednog dela. Za to shvatanje vam ne treba nikakva finoća ni gruboća. Da je okupacija proglašena odmah nakon ulaska amerike u Srbiju, ne bi ni bilo referenduma, ali to Koštunica nije smeo da uradi a kada se dosetio jadu bio je šutnut i ispljuvan čak i od Srba. I od mene takođe. To što kažu Srpski zakoni samo je varka jer srpski zakoni su prepisani američko-holandski rodnoravnopravni zakoni i nisu srpski. Ni taj krivični zakon nije srpski. Nemam nameru da se dalje raspravljam oko budalastih neshvatanja Nikanora koji se izgleda lepo zaslađuje nekim tamo pravima koji Srbima ne daju pravo na svoju državu, jer će krivično odgovarati ako se usprotive makar teoretski. Jedina trenutna šansa Srbije je proglašenje OKUPACIJE KiM. Zakasnili smo da nešto više proglasimo akupiranim ali ne bi trebalo da zakasnimo i sa KiM. Jer KiM je bukvalno i radikalno okupirano od strane SAD. Ostalo su bajke ispranih rodnoravnopravnih mozgova.

 9. Rista says:

  Tek sada sam video odakle finoća Gospon Nikanora. Vi ste diplomirani advokat, jel tako? E da vam kažem nešto. Da Čavoški i ostali primeri koje ste naveli zajedno sa vama, imaju imalo ljudskog osećaja o onome šta se radi Srbiji i srpskom narodu, ne bi pričali visoko intelektualne bajke za uspavljivanje. Ništa ni taj Čavoški niti ostali nisu i neće uraditi za Srbiju. Osim ponekog polu populističkog nastupa koji će mu kasnije dići cenu kad zatreba Američkim planovima pa ga prozovu. Svi ti intelektualci Srbije su se vrmenom lepo prilagodili usmrenom i razorenom životu svoga naroda i sve i jedan čekaju svoju šansu da dobiju ponude. Pa će onda malo da koriste svoja pravna znanja i objasne nam prava. Srbija danas nema na javnoj sceni ni jednog jedinog intelektualca, jer da ga ima, već bi bio proteran. Zato su tu razni Čavoški, Nikanori, Mitrovići sa Pinkovima i ostali školovani ljudi sve finiji i sve bliži nekom globalnom priznanju na nivou izmrcvarene Srbije. Eto vam sada objašnjenja. Ja uopšte ne obožavam javne prodavače magle kao što je Čavoški ili bilo ko drugi koji danas umiljato i pristopjno objašnjava situaciju propasti nemoćnim Srbima. Uskoro će nas ubediti da smo krivi zato što nas Džon tuko. Živ ti meni bio Nikanore. Ne prija meni ovaka rasprava, ali nemo se zanosiš da ja nisam video tvoje nepristojne aluzije zavijene u savremene američke sjajne folije. Tek za tebe, ja sam tu školu već diplomiro i već je se okano. Tu za Srpski narod nema ničega. Samo vi budite fini i "edukujte" ali ja sam Srbin i ne prihvatam ničiju "edukaciju". Imam i ja svoje obrazovanje, ali ne sa Čavoškim. Kakvo je takvo je, ali ipak nije malo. Treba li sada i ja vas da obasjam sa mojim diplomama? Pa neće vas moje diplome ništa ubediti kaljo ni vaše što nisu mene ubedile.

  • Rista says:

   Obzirom da sam tek kasnije pročitao sve što ste napisali, shvatio sam da ste u penziji. Smatram da sam bio preoštar, ali manje više vaši uvodni stavovi i osuda mene kao soroševca je pomalo navukla tamu na moje oči. Ipak, imam predlog koji bi bilo daleko korisnije prihvatiti. I to nekoliko predloga. Ako ćete nastupati kao pravnik, onda vaš tekst treba da je iznad komentara a na nama ostalima je da komentarišemo. Ako ćete zadržazi status komentatora, izbegnite titule i zvanja. Znam iz dvadesetogodišnjeg iskustva da te stvari, aj da kažem "bodu oči" u komentaru i izazivaju pomalo kontraefekat za razliku ako objavite članak. Moj lični stav je da nikada ne koristim ničija imena niti govore kao potvrdu svojih stavova. I na kraju, ako ostanete na kopmentarima, a ja sam i ranije čitao poneki vaš redak komentar i da sam imao nešto protiv, setio bih se, dobrodošli. Znači, bili ste regularni, da tako kažem. Nadalje, nemojte osuđivati nekog ko se zakači na vaš komentar nepozvan, a upravo ste vi to isto uradili ispod mog kopmentara. Niste upotrebili "jake" reči kao ja, ali pitanje je šta više ubode. Moja grubost ili vaša finoća? I na kraju, a već sam vam spomenuo gde ste me jače dirnuli, nisam nikada oštro odgovorio nikome ko me kritikuje ili savetuje ako nije tu uvlačio i ponešto uvredljivo. Vi ste pravnik, mozak vam je precizan i sigurno znate da ste bili oštri na svoj fini način, a to je ono što je mene navelo da budem oštar na svoj buran način. Dakle, čuvajte se vaše finoće jer ona uvek puca u sudaru sa gruboćom. Više bih cenio da sam video i pročitao vaš komentar bez kačenja za mene. Razumeo bih ja i to, samo ne bih prihvatio skrivene uvrede. Pogledajte, jedna dama koja je ovde vrlo, vrlo cenjena, često će zakačiti svoj komentar ispod mog, objasniti svoje stavove i tačka. Nikada me nije vređala i uvek sam pažljivo i bez opterećenja čitao njene komentare. Imaju efekat. Zna šta radi i svesna je da će ostaviti utisak. Nadam se da ćemo čitati više vaših komentara, penzionisani prijatelju. Ja sam možda i stariji ali eto, još uvek i ne mislim na penziju. Takva mi konstrukcija. Sva gruba i direktna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *