МЕРКЕЛОВА ШОКИРАЛА ЦЕО СВЕТ: „Замислите свет без лидерства Америке“

MERKELOVA ŠOKIRALA CEO SVET: „Zamislite svet bez liderstva Amerike“

27 juna 2020

Evropske države treba ozbiljno da se zamisle o novoj realnosti u kojoj SAD neće pokazivati želju da budu lider u svetu, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu jednom broju evropskih medija, među kojima je bio i „Gardijan“.

„Mi smo odrasli, znajući da SAD žele da budu svetska sila. Ako SAD sada žele da prestanu da vrše tu ulogu po sopstvenoj volji, trebali bismo ozbiljno da se razmislimo o tome“, rekla je Merkelova.Ona je izjavila da američke snage u Nemačkoj pomažu da se zaštite ne samo evropske države NATO-a, već i interesi Vašingtona i obećala da će nastaviti da unapređuje vojni potencijal Nemačke.

Kancelarka je dodala da postoje ozbiljni razlozi da ostane posvećenost NATO-u i „zajedničkom nuklearnom kišobranu“.

„Međutim, Evropa treba da ponese veće breme (rashoda), nego u vreme hladnog rata“, mišljenja je Merkelova.

I ranije je nemačka kancelarka kritikovala SAD. Između ostalog, u septembru prošle godine ona je izjavila da Evropa treba sama da misli o svojoj bezbednosti, jer je SAD neće po automatizmu štititi, kako je to bilo za vreme hladnog rata.

KOMENTARI5 komentara

 1. Beli Orao says:

  Koja igra ,dala bi nebi dala ?!?! Kuraža samo napola želje za 100% nema niko na zapadu muda!!!

 2. Goran Swe says:

  Baba bi da država ipak još plati da nastave biti sluge jenkijima a gazde drugima makar bili nuk.meta. Od poraženog su postali upravnik koji šiba i uzima a odrađuje gazdi šta mu se kaže. Mogu da se oslobode ali niti imaju m.da niti znaju šta je oslobodilački rat. Tu dolazimo do gena i navika...

 3. M says:

  Pa,Merkelova je to dobro rekla;Jer,kad sjaše Kurta,uzjaše Murta!Pri čemu ta tranzicija također i ona prisjedne!

  • Jovan says:

   I sta ima da zamisljamo svet bez USA i Nato pljackaske horde, pa ni jednoj bandi nije uspevalo da ubija pljacka svet vecito, i njima dogoreva sveca.A to sto Shvabe zele da budu nove vodje sveta bice "malo morgen". (Doduse takoo je rekao i Sloba pre 30g.ali je on kukuriknu prerano, pa su ga ubili u Hagu kao borca protiv tog fasistickog poretka.). Hitler je krenuo sa Novim poretkom, pa to preuzeli USA, i sad bi da opet Nemci vode Novi (stari) poredak. Taj poredak je neodrziv jer svet ne zeli vise da ih terorise Nato i Zapad. Pljacka sveta 500 god je pri kraju. Dolazi Era Vastoka, koji nece trpeti teror Zapada, pa i Shvaba naravski.

 4. Zaliv says:

  Prostitutke kad im podvodac okrene ledja, sta ce no da placu za njim hahahaha. Hvala Bogu Srbija nije deo tog NATO kupleraja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *