МЕРКЕЛОВА ШОКИРАЛА НАЈАВОМ: Време је за Савет безбедности Европске уније

MERKELOVA ŠOKIRALA NAJAVOM: Vreme je za Savet bezbednosti Evropske unije

1 oktobra 2018

Kancelarka Nemačke Angela Merkel založila se za formiranje Saveta bezbednosti Evropske unije na rotacionoj osnovi sa ciljem da se poveća sposobnost i stvaranje novog načina vođenja spoljne politike.Nemačka kancelarka je saopštila u svom govoru u bavarskom Otobojrenu da spoljna politika koja zasnovana na konsenzusu ne može biti razumno rešenje u budućnosti.

Između ostalog, ona je ukazala na poteškoće prilikom donošenja odluke o uvođenju sankcija Rusiji.

Pre toga se za napuštanje principa jedinstvene pozicije prilikom donošenja odluka založio i šef Evropske komisije Žan Klod Junker.

Ideja o formiranju Saveta bezbednosti EU prvi put je pomenuta u okviru nemačko-francuskih međuvladinih konsultacija u junu 2018. godine.

Kako se navodi, u ovom organu ne može biti predstavljeno svih 27 država-članica EU istovremeno. Rotaciona osnova znači ili stalno prisustvo u organima glavnih država EU (na primer Nemačke ili Francuske, dok će druge države morati da sačekaju svoj red) ili ograničenja u određivanju spoljne politike EU za njene glavne članice.

KOMENTARI5 komentara

 1. rajko says:

  A kako će manje uticajne članice reagovati na ovu izmenu? Dok ste imali interesa da pljačkate po Evropi vabili da se ih da se uključe upravo tim konsenzusom i obećanjem da nikad neće biti preglasane, a sad ih razjurujete ovim većinskim odlučivanjem. Nije naročito inteligentno, ali je efikasno.

 2. Miraš says:

  Malo reči, a otvara puno ozbiljnih pitanja. Gore od goreg. Konsenzus je jednoglasno donošenje odluka. Zavisi gde će sve ugraditi Merkelicin predlog “bez konsenzusa”, a papirologija EU je ogromna. Kad od tog principa odustanu u EU onda da li će lakše moći da kazne neposlušne članice, npr. Madjarsku, itd. ?! Za nas je to opasnost jer ovako dosad kad se gleda EU nije priznala tkzv. Kosovo zbog 5 država-članica, ali bez konsenzusa i na bazi većine koju već ima EU će sa lakoćom priznati Kosovo. Takodje Vučkova tvrdnja da Srbija neće nikad izreći sankcije Rusiji pada u vodu. Čim nam otvore po(D)glavlje 31 o spoljnoj politici pojačaće pritiske na Srbiju i dramoser znamo već da će da čučne. ... Poglavlje 31 obuhvata ne samo spoljnu politiku, nego i bezbednosnu i odbrambenu politiku. Šta će se dešavati na polju odbrambene politike EU? Bez konsenzusa se može doneti odluka da sve članice, pogotovu nove članice, moraju biti u NATO-u, a to znači da i dosadašnja priča o čuvanju vojne neutralnosti Srbije pada u vodu. Dosad smo se kao čuvali a sklopili su sa NATO tri sporazuma i dali su NATO-u jedan sprat u našem Generalštabu, itd. Šta tek sledi? Sve što je Vučko dosad čuvao (na rečima) do kraja bi neodbrenjeno.

  • Miraš says:

   ... neodbranjeno.

 3. milorad says:

  konsenzus je razlog propasti EU i napravljen je tako zbog namere anglosaxonaca da time kontorlišui parališu tu organizaciju.EU kakva JOŠ postoji na papiru je MRTVA, stvoriće se neki novi evropski konglomerat ZAINERESOVANIH najkrupnijih članica.T u za nas NEMA MESTA i mislim da je krajnje vreme da pogledamo kako ćemo dalje. Postoji ozbiljna mogućnost da beograd na naeki način bude slobodan medjunarodna trgovinska zona, pod uslovom da rešimo šiptare efikasno,ako to ne bude ISTOK nam je jedina šansa jer u tom slučaju ko NIJE deo nekog bloka je u evropi NADRLJAO.Bilo bi najbolje da uletimo na koovo vojno sledeće god. pocepamo šiptarsku mafiju i izbacimo strane naseljenike, i TADA možemo da se nadamo NEKOM ozbiljnom NAPREDKU. AKO TO NE URADIMO UIMESTO DA BUDEMO SLOBODNA TRHGOVINSKA ZONA EVROPE BIĆEMO VOJNAGRANICA ILI ISTOKA ILI ZAPADA.

 4. trikornjanin says:

  Njeno ponasanje samo potvrdjuje da je Hitler za zivota napisao testament sa idejom o stvaranju IV Rajha. Sledeci je korak verovatno stvaranje izolovanih prostora u Evropi koji bi nalicili konc-logorima iz WW2. Mi da ne zaboravimo Drugi veliki rat ni ucesce nemacke vojske u NATO agresiji, pa ni njihovo ucesce u otimanju Kosova... i da se malo manje ljubimo sa njima kada se ponovo sretnemo. Ako ne pocnemo stvari da postavljamo na prava mesta onda nasa deca nemaju od koga da nauce kako da zive, zato je vreme da se probudimo iz hipnoze u koju smo postepeno uvodjeni od 1999-te godine i da pokazemo svojoj deci da ih volimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *