МЕРКЕЛОВА СПРЕЧИЛА ПОЧЕТАК РАТА

MERKELOVA SPREČILA POČETAK RATA

23 jula 2020

Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo), a telefonski poziv nemačke kancelarke Angele Merkel sprečio je rat bukvalno u poslednjem minutu, piše nemački list „Bild“.

List navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom.



Reč je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva.

Najtiražniji nemački dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Megisti.

„Bild“ navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prvo se telefonom čula sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva, no to je ipak izazvalo olakšanje na obe strane Egejskog mora, naglasio je „Bild“.

Berlinski „Tagesšpigel“, međutim, piše da je malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

List objašnjava da obe strane smatraju da su u pravu i da pritom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava.

Dve države bi morale da uvide da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane i trebalo bi pod hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodnom arbitražnom sudu.

Merkelova, EU i NATO morali bi da ubede u to svoje članove i partnere Tursku i Grčku, u suprotnom preti vojni sukob koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika „Tagesšpigel“.

I „Frankfurter algemajne cajtung“ komentariše sukob između Grčke i Turske u istočnom delu Sredozemnog mora i takođe naglašava da je Angeli Merkel u poslednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojne konfrontacije.

KOMENTARI



6 komentara

 1. M says:

  Ako Turska pobjedu Grčku,eto je ponovo još bliže Balkanu!Jednim udarcem osvaja tri muhe!Treća je što će postati lider muslimana!Ali,velik je to zalogaj i teško će proći,osim ako se uklopi u slagalicu nekih Velikih!?!

  • test01 says:

   NATO ne moze da dozvoli ikakvo komesanje izmedju Grcke i Turske jer im je to vazan geopoliticki polozaj preko koga kontrolisu citav region i Bliski Istok. Ona baza na KiM je sekundarna (drugi pojas).

 2. Tokio says:

  Rusija će prvo sravnati Tursku u Libiji, pa onda u Siriji, pa onda dolazi sravnanje Turske u Turskoj a onda jedna trećina Turaka ubijena, druga trećina prelazi u Pravoslavlje a.treća trećina beži ko muva bez glave. U naredne 3 godine Turska će širiti svoje apetite na sve strane, na kraju će debelo zagužvati sa Grčkom i na kraju još sa Rusijom, zbog čega će morati Rusija da sravna tursku naciju, da ne bi još kome palo na pamet, da pravi red preko Rusa...

  • Tokio says:

   A što se tiče Merklove, onda jedva čeka da neko zarati, ako ne uspe u roku 2 godine da stvori rat u nekoj EU zemlji, stvoriče ga na tlu Nemačke izmedju Nacista i Migranata

   • KOMSIJA says:

    merkel naoruzava siftare na kosovu u sred srbije a ne daje ona mitvorac

    • Istina says:

     To je njihovo ulaganje u ugalj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *