Меркелова ставила до знања Трампу да не жели да нове санкције САД против Русије погађају њен бизнис

Merkelova stavila do znanja Trampu da ne želi da nove sankcije SAD protiv Rusije pogađaju njen biznis

28 aprila 2018

ANGELA Merkel imala je u Vašingtonu svoju dosad najtežu „rundu“ sa Donaldom Trampom. Ponajviše zbog Rusije i `pobune` dobrog dela nemačkog biznisa protiv najnovijih američkih antiruskih sankcija.

Šta će se dalje događati tek će se videli, a činjenica je da je nemačka kancelarka na zajedničkoj konferenciji za medije sa domaćinom rekla:

„Niko nije zainteresovan za loše odnose sa Rusijom, ali moramo o raznoglasjima sa njom otvoreno govoriti. Na primer, povodom Ukrajine. Tu stvari treba nazivati njihovim pravim imenima. Zato smo, naravno, razgovarali o Ukajini povodom koje tesno sarađujemo protiv nelegitimnih dejstava Rusije. Razgovarali smo i o politici Rusije u Siriji i njenoj ulozi u toj zemlji. Dakako, i o mogućim posledicama za Nemačku američkih sankcija protiv Rusije“.

U nastavku je dodala i precizirala samo ovoliko:

„Tesno povodom sankcija sarađujemo sa administracijom SAD, narodčito sa ministrom finansija. Želimo da shvatimo kakve će pobočne efekte imati“.

Ubrzo se ponovo vratila na Ukrajinu, nafglasivši: „Izvanredno je važna teritorijalna celovitost zemlje kakva je Ukrajina i ona mora biti poštovana“.

Dodala je da SAD i Nemačka na jednak način gledaju na ulogu Rusije u Siriji i da u Berlinu „glavobolju“ izaziva uloga Irana u Siriji i Libanu i da uticaj Teherana mora biti ograničen.

Tramp je izbegao da odgovori na novinarsko pitanje da li su SAD spremne za vojnu akciju protiv Irana, ali je istakao da Iran „ne sme izvući korist iz pobede Zapada nad Islamskom državom“.

Izrazio je očekivanje da će evropske članice NATO povećati vojne rashode iznad 2 odsto svog nacionalnog BDP.

„Razmotrili smo potrebu jačanja NATO i nadam se da će sve države alijanse trošiti znatno preko tih dva odsto. Naši saveznici iz NATO moraju pošteno plaćati svoj udeo za zajedničku odbranu“ – podvukao je američki lider.

Na kraju je rekao da nije isključeno da će biti prisutan kada u Jerusalimu bude otvarana američka ambasada

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Svako samo brani svoj džep, ova planete je u vlasti materijalizma i demonskih sila, zaista je nebitno kako ćemo i kada svi otići u pakao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *