MERKELOVA UPOZORILA KAMERONA: Ne okrećite leđa EU

MERKELOVA UPOZORILA KAMERONA: Ne okrećite leđa EU

2 novembra 2014

kameron-merkel 833Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je britanskog premijera Dejvida Kamerona da se Britanija približava „tački bez povratka“ sa EU zbog njegovih predloga u pogledu imigracije, izvestio je danas nemački nedeljnik „Špigel“.

Kako piše nemački list, Merkelova je poručila Kameronu, na marginama samita EU prošlog meseca, da njegovi koraci na ograničavanju priliva imigranata iz zemalja članica, podrivaju osnovne principe evropskog bloka i da se Nemačka, ukoliko se sa takvom politikom nastavi, neće više boriti da zadrži Britaniju u Uniji.

„Po prvi put, Kameron gura svoju državu prema ‘tački bez povratka’ u smislu članstva u EU, smatraju kancelarka i ministarstvo spoljnih poslova“, navodi „Špigel“, pozivajući se na neimenovane izvore iz nemačke vlade.

Ukoliko Kameron uvede kvotu na građane EU koji odlaze u Britaniju, „to će onda biti to“, prenosi nedeljnik, izjavu izvora iz nemačke vlade.

Prema pisanju „Špigla“, u privatnom razgovoru Merkelove sa Kameronom skoro da nije dotaknuto sporno pitanje, zahteva Unije Britaniji da do 1. decembra u budžet EU uplati 2,1 milijardu evra, što je ta država odbila, preneo je AFP.

Kameron je u obraćanju parlamentu prošle sedmice rekao da su suma koja se zahteva, kao i kratak rok, za Britaniju neprihvatljivi.

Konzervativna stranka britanskog premijera teži da suzbije imigraciju u zemlji, suočena sa povećanim pritiskom britanske Stranke za nezavisnost (UKIP), orjentisane protiv EU, pred izbore.

Prema pravilima EU, građani većine država članica imaju pravo da žive i rade u bilo kojoj drugoj državi članici.

Merkelova je u intervjuu prošlog meseca upozorila da bilo kakve pokušaje „narušavanja fundamentalnih principa slobode kretanja u EU“, evropski partneri Britanije neće tolerisati.

Kameron je pristao da održi referendum o članstvu Britanije u EU 2017. ukoliko pobedi na opštim izborima u maju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *