Мешетари из амбасада

Мешетари из амбасада

29 децембра 2015

vladimir-djukanovic 67Пише: Владимир Ђукановић

Александар Вучић, према свим истраживањима, тренутно има иза себе натполовичну подршку бирача. То је нешто што би најпре њега требало да забрине, јер та константа одавно брине разне мешетаре по овдашњим амбасадама. За сада је Вучић атацима тих мешетара, који се представљају као пријатељи, успешно одолевао, чак је у свакој намештеној или, у најмању руку, преувеличаној афери о његовим најближим сарадницима излазио као победник. Осим губљења времена на одговарање и губљења живаца јер није лако читати гомилу измишљотина која се лансира Вучић није ништа друго изгубио. Напротив, рејтинг је умео и да увећа.

Тиме је показао да је мајстор великих политичких игара. Таман кад су многи помислили да је власт на коленима и да ће медијски моћи да је силују до миле воље, Вучић је маестрално окренуо фокус приче са владе на криминал који је разорио Србију, јер је, уз веома јаке оптужбе, иза браве завршио добар део покрајнске гарнитуре, затим републички функционери са бившим министром Слободаном Милосављевићем на челу, па чак и појединци из актуелне власти. Тешко да би неко могао да му приговори за то што хапси лопове, колико год да се упињали причом о политичком прогону, јер она пада у воду чим се истакне податак да је, захваљујући ухапшенима, испарило својевремено сто милиона евра.

Елем, за поменуте мешетаре, који нам из иностранства долазе и као са стране посматрају шта се у Србији збива, Вучић је, бар за сада, нерешива енигма. То свакако не значи да неће и даље наставити са ударцима испод појаса, као и до сада. Ти ударци бити све јачи и видљивији како се буду приближавали избори. Вучић са натполовичном подршком бирача једноставно није по вољи моћника који би ову земљу волели да виде у статусу потпуне банана-републике.


Све државе у окружењу, изузимајући Мађарску, имају тоталну политичку нестабилност и њима лако може да се управља. Премијери тих Влада су без подршке бирача, а страни фактор их третира као лутке на концима. У Србији је стање другачије. Вучић има подршку народа, и то апсолутну, и са њим је теже играти се уцењивања. Зато је циљ да се до избора Вучићу смањи рејтинг. Циљ је да се он и његова странка спусте до границе подношљиве за Запад, јер у моменту кад дођу до те границе, тада се брише свака одбрана Србије. Тада поново добијамо слабе лидере и марионетске владе, а са тим приде и хрпу уцена, коју нећемо моћи да не прихватимо. У турбулентним временима која су пред нама на геополитичком плану неће ваљати да нам се то догоди. Баш та Вучићева позиција јаког лидера у Србији омогућава му да успешно хода по танкој жици и балансира између тешких западних захтева и сарадње са Руском Федерацијом. Ако се догоди да изгубимо јаког премијера, добићемо неког ко неће моћи да хода по танкој жици, већ по жеравици, и то бос.

Вучићу следи тешка битка да задржи натполовичну већину у бирачком телу. С обзиром на обим кампање који је већ сада испољен против њега – а без дилеме је да ће се додатно појачавати – тешко је рећи да ли ће у томе успети, без обзира што је једини политичар до сада у Србији који је успевао да на ногама издржи тако озбиљне ударце и да на њих успешно узврати. Да ли ће у томе успевати и даље, зависи од потеза које буде вукао, али зависи умногоме и од тога како ће се понашати његови сарадници. Било би добро када би најпре схватили да је битка за јаког Вучића као премијера заправо битка за јаку Србију. Свака њихова глупост, уз кампању која се већ води и која ће се појачавати како се избори буду ближили, Вучићу значајно умањује шансе да освоји апсолутну већину.

Отуда, све су прилике да ће мешетари из амбасада најпре преко медија које контролишу појачати кампању према Вучићевим сарадницима. Што више њих буду сатанизовали, више ће му срозавати рејтинг. Али, како је за успех најпре потребно да онај на кога се удар суштински врши буде спреман на све могуће сценарије, верујем да је Вучић, као добар шахиста, узео у обзир све варијанте удара. У супротном, брзо му следи жестоко урушавање, а плашим се да самим тим и Србија одлази доврага.

(Стандард.рс)

KOMENTARI7 коментара

 1. Batina says:

  Pitam se da li pisac gornjeg teksta ima megatrend diplomu ili je uopste nema? Poserem ti se na tekst, pisce.

 2. miroslav says:

  Sad kad ste sjebali i to malo sto smo imali mozete i 100 odsto da imate.Vladacete penzionerima.Iole pametan mlad covek ili je otisao,ili je na putu,il se vec skrasio daleko od ove zemlje.

 3. Svetislav says:

  U pravu ste Batina i miroslav..Jedino ce u Srbiji ostati megatrendovci i slicni, i penzioneri pa nek se navladaju koliko hoce, do poslednjeg penzionera!

 4. Sremac says:

  ALO moleru! Koliko ima pravnosnažno osuđenih iz svih tih postupaka? Što se sada žališ na mešetare iz ambasada? Zar nisu celu tu bulumentu polusveta i probisveta doveli na vlast upravo ti mešetari! O kakvoj natpolovičnoj podršci birača pričaš? Uđite među narod da vidite kakva je podrška! Ne postoji nikakva PODRŠKA nego "svaki glasač" uzeo PO DRŠKU od metle i to gvozdene.

 5. Nićifor says:

  Samo ti spremaj doktorat posle završenog Union fakulteta. Imaš i ogromno pravničko iskustvo u kladionicama. Verovatno si zbog toga i dogurao do Upravnog odbora Državne lutrije Srbije, gde si zapažen po krečenju prostorija usred noći, ali sa majstorima koji umesto kanti sa polidisperzijom u zgradu lutrije unose, iz iz nje iznose, velike kožne torbe. I pisanija ti je jača strana, vidi se. Naprosto ćeš čitaoce ovog svog briljantnog teksta rastužiti zbog pritiska raznih mešetara na najpopularnijeg premijera u istoriji Srbije, koji se proslavio po reformama zasnovanim na smanjenju plata i penzija i nametima svake vrste, koje su dovele do toga da je danas u Srbiji na ivici bede 40% građana, stopa nezaposlenosti najveća u poslednjih 14 godina, broj mladih koji beže iz Srbije neprestano raste, a država Srbija biva sve manja. Verovatno smo zbog tih uspeha i zvanično svrstani među osam najbednijih država na svetu. Zbilja je lako pronaći nekog ko će ti poverovati na pritiske "mešetara" iz raznih ambasada na tvog velikog vođu, kad na svakoj sednici vlade pored njega sedi jedan od onih sa imenom Majkl. O pritisku medija da ne pričam. Ima li kojeg, pisanog ili elektronskog, koga nije uzjahao Aleksandar Vučić? Još ga samo ne vidimo u najavi vremenske prognoze. Doista ga treba pohvaliti zbog hapšenja onih koji su iz države izneli preko pedeset milijardi dolara od 2000-te do danas, posebno onih koje je neprekidno prozivao iza skupštinske govornice, noseći i zatvorsku košulju sa brojem 1 za jednog od njih. Da li se bar ti sećaš ko je od svih do sada uhapšenih osuđen na zatvorsku kaznu? Na koliko godina je osuđen Stanko Subotić - Cane? Biće dobro ako građani Srbije ne budu plaćali njegovu oslobađajuću presudu. A natpolovičnu većinu glasova na budućim izborima Vučić će imati i bez tvoje kampanje na Kopernikus televiziji i Marka Blagojevića iz CESIDa, ako glasove bude brojao onaj ko ih je brojao i do sada. Samo pazite da vam čestitka na izbornoj pobedi od onih preko bare opet ne stigne tri-četiri sata pre zatvaranja birališta, kao 2012-te.

 6. teletabis says:

  Мутирани радикали су интересантна подврста човека. Лепо си почео са хвалом, па да не претераш мало избојадисао неке мешетаре из страних амбасада и на крају пропали и непостојећи државни удар подвукао жутом бојом спектакла хапшења, еј бре, чак 80 њих. Да, елегантно је прескочен Суботић и рецимо Зорка, тужба за неки хектарић на Златибору, па да се даље не мучим са СНС успесима за кривичну пријаву. Кад се окренем и погледам 2015. а оно само празна црна рупа. Неко је рекао: успешна 2015. ништа нисмо урадили. Оно задужење Србије од пар милијарди еврића да не спомињем и кварим ове предпразничне дане. Па срећна нам 2016. по могућству да буде ненапредна.

 7. miodrag stević says:

  ZAR JE OVO PORTAL DA SVAKI IDIOT POKUŠAVA DA DOKAŽE DA TO NIJE. PA OVAJ LOBOTOMIRANI SNS-OVAC SA LAŽNJAKOM OD OD DIPLOME I SA OVAKVOM FACOM KROMANJONSKOM MOŽE DA SLOĆI NEKAKAV VALIDAN TEKST. AKO MU VI PLAĆATE ZA SVAKU OVAKVU NESUVISLU REČ, SVAKA VAM ČAST NA REPUTACIJI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u