Мешетари из амбасада

Mešetari iz ambasada

29 decembra 2015

vladimir-djukanovic 67Piše: Vladimir Đukanović

Aleksandar Vučić, prema svim istraživanjima, trenutno ima iza sebe natpolovičnu podršku birača. To je nešto što bi najpre njega trebalo da zabrine, jer ta konstanta odavno brine razne mešetare po ovdašnjim ambasadama. Za sada je Vučić atacima tih mešetara, koji se predstavljaju kao prijatelji, uspešno odolevao, čak je u svakoj nameštenoj ili, u najmanju ruku, preuveličanoj aferi o njegovim najbližim saradnicima izlazio kao pobednik. Osim gubljenja vremena na odgovaranje i gubljenja živaca jer nije lako čitati gomilu izmišljotina koja se lansira Vučić nije ništa drugo izgubio. Naprotiv, rejting je umeo i da uveća.

Time je pokazao da je majstor velikih političkih igara. Taman kad su mnogi pomislili da je vlast na kolenima i da će medijski moći da je siluju do mile volje, Vučić je maestralno okrenuo fokus priče sa vlade na kriminal koji je razorio Srbiju, jer je, uz veoma jake optužbe, iza brave završio dobar deo pokrajnske garniture, zatim republički funkcioneri sa bivšim ministrom Slobodanom Milosavljevićem na čelu, pa čak i pojedinci iz aktuelne vlasti. Teško da bi neko mogao da mu prigovori za to što hapsi lopove, koliko god da se upinjali pričom o političkom progonu, jer ona pada u vodu čim se istakne podatak da je, zahvaljujući uhapšenima, isparilo svojevremeno sto miliona evra.

Elem, za pomenute mešetare, koji nam iz inostranstva dolaze i kao sa strane posmatraju šta se u Srbiji zbiva, Vučić je, bar za sada, nerešiva enigma. To svakako ne znači da neće i dalje nastaviti sa udarcima ispod pojasa, kao i do sada. Ti udarci biti sve jači i vidljiviji kako se budu približavali izbori. Vučić sa natpolovičnom podrškom birača jednostavno nije po volji moćnika koji bi ovu zemlju voleli da vide u statusu potpune banana-republike.


Sve države u okruženju, izuzimajući Mađarsku, imaju totalnu političku nestabilnost i njima lako može da se upravlja. Premijeri tih Vlada su bez podrške birača, a strani faktor ih tretira kao lutke na koncima. U Srbiji je stanje drugačije. Vučić ima podršku naroda, i to apsolutnu, i sa njim je teže igrati se ucenjivanja. Zato je cilj da se do izbora Vučiću smanji rejting. Cilj je da se on i njegova stranka spuste do granice podnošljive za Zapad, jer u momentu kad dođu do te granice, tada se briše svaka odbrana Srbije. Tada ponovo dobijamo slabe lidere i marionetske vlade, a sa tim pride i hrpu ucena, koju nećemo moći da ne prihvatimo. U turbulentnim vremenima koja su pred nama na geopolitičkom planu neće valjati da nam se to dogodi. Baš ta Vučićeva pozicija jakog lidera u Srbiji omogućava mu da uspešno hoda po tankoj žici i balansira između teških zapadnih zahteva i saradnje sa Ruskom Federacijom. Ako se dogodi da izgubimo jakog premijera, dobićemo nekog ko neće moći da hoda po tankoj žici, već po žeravici, i to bos.

Vučiću sledi teška bitka da zadrži natpolovičnu većinu u biračkom telu. S obzirom na obim kampanje koji je već sada ispoljen protiv njega – a bez dileme je da će se dodatno pojačavati – teško je reći da li će u tome uspeti, bez obzira što je jedini političar do sada u Srbiji koji je uspevao da na nogama izdrži tako ozbiljne udarce i da na njih uspešno uzvrati. Da li će u tome uspevati i dalje, zavisi od poteza koje bude vukao, ali zavisi umnogome i od toga kako će se ponašati njegovi saradnici. Bilo bi dobro kada bi najpre shvatili da je bitka za jakog Vučića kao premijera zapravo bitka za jaku Srbiju. Svaka njihova glupost, uz kampanju koja se već vodi i koja će se pojačavati kako se izbori budu bližili, Vučiću značajno umanjuje šanse da osvoji apsolutnu većinu.

Otuda, sve su prilike da će mešetari iz ambasada najpre preko medija koje kontrolišu pojačati kampanju prema Vučićevim saradnicima. Što više njih budu satanizovali, više će mu srozavati rejting. Ali, kako je za uspeh najpre potrebno da onaj na koga se udar suštinski vrši bude spreman na sve moguće scenarije, verujem da je Vučić, kao dobar šahista, uzeo u obzir sve varijante udara. U suprotnom, brzo mu sledi žestoko urušavanje, a plašim se da samim tim i Srbija odlazi dovraga.

(Standard.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Batina says:

  Pitam se da li pisac gornjeg teksta ima megatrend diplomu ili je uopste nema? Poserem ti se na tekst, pisce.

 2. miroslav says:

  Sad kad ste sjebali i to malo sto smo imali mozete i 100 odsto da imate.Vladacete penzionerima.Iole pametan mlad covek ili je otisao,ili je na putu,il se vec skrasio daleko od ove zemlje.

 3. Svetislav says:

  U pravu ste Batina i miroslav..Jedino ce u Srbiji ostati megatrendovci i slicni, i penzioneri pa nek se navladaju koliko hoce, do poslednjeg penzionera!

 4. Sremac says:

  ALO moleru! Koliko ima pravnosnažno osuđenih iz svih tih postupaka? Što se sada žališ na mešetare iz ambasada? Zar nisu celu tu bulumentu polusveta i probisveta doveli na vlast upravo ti mešetari! O kakvoj natpolovičnoj podršci birača pričaš? Uđite među narod da vidite kakva je podrška! Ne postoji nikakva PODRŠKA nego "svaki glasač" uzeo PO DRŠKU od metle i to gvozdene.

 5. Nićifor says:

  Samo ti spremaj doktorat posle završenog Union fakulteta. Imaš i ogromno pravničko iskustvo u kladionicama. Verovatno si zbog toga i dogurao do Upravnog odbora Državne lutrije Srbije, gde si zapažen po krečenju prostorija usred noći, ali sa majstorima koji umesto kanti sa polidisperzijom u zgradu lutrije unose, iz iz nje iznose, velike kožne torbe. I pisanija ti je jača strana, vidi se. Naprosto ćeš čitaoce ovog svog briljantnog teksta rastužiti zbog pritiska raznih mešetara na najpopularnijeg premijera u istoriji Srbije, koji se proslavio po reformama zasnovanim na smanjenju plata i penzija i nametima svake vrste, koje su dovele do toga da je danas u Srbiji na ivici bede 40% građana, stopa nezaposlenosti najveća u poslednjih 14 godina, broj mladih koji beže iz Srbije neprestano raste, a država Srbija biva sve manja. Verovatno smo zbog tih uspeha i zvanično svrstani među osam najbednijih država na svetu. Zbilja je lako pronaći nekog ko će ti poverovati na pritiske "mešetara" iz raznih ambasada na tvog velikog vođu, kad na svakoj sednici vlade pored njega sedi jedan od onih sa imenom Majkl. O pritisku medija da ne pričam. Ima li kojeg, pisanog ili elektronskog, koga nije uzjahao Aleksandar Vučić? Još ga samo ne vidimo u najavi vremenske prognoze. Doista ga treba pohvaliti zbog hapšenja onih koji su iz države izneli preko pedeset milijardi dolara od 2000-te do danas, posebno onih koje je neprekidno prozivao iza skupštinske govornice, noseći i zatvorsku košulju sa brojem 1 za jednog od njih. Da li se bar ti sećaš ko je od svih do sada uhapšenih osuđen na zatvorsku kaznu? Na koliko godina je osuđen Stanko Subotić - Cane? Biće dobro ako građani Srbije ne budu plaćali njegovu oslobađajuću presudu. A natpolovičnu većinu glasova na budućim izborima Vučić će imati i bez tvoje kampanje na Kopernikus televiziji i Marka Blagojevića iz CESIDa, ako glasove bude brojao onaj ko ih je brojao i do sada. Samo pazite da vam čestitka na izbornoj pobedi od onih preko bare opet ne stigne tri-četiri sata pre zatvaranja birališta, kao 2012-te.

 6. teletabis says:

  Mutirani radikali su interesantna podvrsta čoveka. Lepo si počeo sa hvalom, pa da ne preteraš malo izbojadisao neke mešetare iz stranih ambasada i na kraju propali i nepostojeći državni udar podvukao žutom bojom spektakla hapšenja, ej bre, čak 80 njih. Da, elegantno je preskočen Subotić i recimo Zorka, tužba za neki hektarić na Zlatiboru, pa da se dalje ne mučim sa SNS uspesima za krivičnu prijavu. Kad se okrenem i pogledam 2015. a ono samo prazna crna rupa. Neko je rekao: uspešna 2015. ništa nismo uradili. Ono zaduženje Srbije od par milijardi evrića da ne spominjem i kvarim ove predpraznične dane. Pa srećna nam 2016. po mogućstvu da bude nenapredna.

 7. miodrag stević says:

  ZAR JE OVO PORTAL DA SVAKI IDIOT POKUŠAVA DA DOKAŽE DA TO NIJE. PA OVAJ LOBOTOMIRANI SNS-OVAC SA LAŽNJAKOM OD OD DIPLOME I SA OVAKVOM FACOM KROMANJONSKOM MOŽE DA SLOĆI NEKAKAV VALIDAN TEKST. AKO MU VI PLAĆATE ZA SVAKU OVAKVU NESUVISLU REČ, SVAKA VAM ČAST NA REPUTACIJI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *