Mesić: Bez Miloševića, Jugoslavija bi bila u EU

Mesić: Bez Miloševića, Jugoslavija bi bila u EU

3 jula 2013

Stjepan MesićBivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da kojim slučajem nije bilo Slobodana Miloševića, Jugoslavija bi danas već bila članica Evropske unije. Mesić je, komentarišući izjavu predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, istakao da je jasno da je Jugoslavija mogla da uđe u EU, ali pošto niko nije bio zadovoljan modelom federacije, morala je da se napravi konfederacija, prenosi “Index.hr“. Mesić je obrazložio da je to moglo, ali, kako kaže, Milošević je hteo da napravi veliku Srbiju.

Milošević nije hteo ni federaciju, ni konfederaciju. On je želeo na ruševinama Jugoslavije da stvori veliku Srbiju! Varao je svet da se bori za Jugoslaviju jer je na taj način dobijao međunarodnu podršku, a Srbe je varao time da će svi živeti u jednoj državi. To sve zajedno je za nas bilo tragično. To je sve zajedno završeno katastrofom“, naglasio je Mesić u intervjuu za agenciju “Anadolija“.

Dva dana posle ulaska Hrvatske u EU, Mesić je istakao da je njegova zemlja ispunila uslove i standarde i da je podloga za budućnost sada tu.

„Sada treba ostvarivati novu politiku, nove odnose. Treba se, dakle, sada angažovati na velikom zahtevnom tržištu. To je jedno. Drugo, mehanizmi moraju funkcionisati u skladu sa kriterijumima koji su u EU. Jer, to je, ipak, prvi korak za evropsko ujedinjenje. Za nas to nije rešena priča, posao nije dovršen, dok god jugoistok Evrope ne bude u Evropi. Jer Milošević je hteo veliku Srbiju, ne Evropu. Evropa se mora udružiti, to je naša sudbina. Samo udružena Evropa može biti igrač, faktor u današnjem svetu“, poručio je Mesić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *