МЕСИЋ БРАНИ ОВК: Они су само штитили народ

MESIĆ BRANI OVK: Oni su samo štitili narod

26 aprila 2023

Ako ste prespavali poslednjih nekoliko decenija na Balkanu i probudili se tačno na vreme da pročitate ekskluzivni intervju bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića za „Albanijan post“, osetili biste potrebu da zaštitite „jadnog“ Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.

Oni su, ako je verovati Mesiću, bili samo „borci“ za odbranu od „zločinačkog režima Slobodana Milošević“, a današnje tvrdnje Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da je Oslobodilačka vojska Kosova kojom su komandovali bila udruženi zločinački poduhvat- nisu ništa više od „besmislice“.„Vođe OVK ne treba nazivati zločincima, jer su štitili samo svoj narod. OVK je odgovorila Miloševićevom režimu i taj režim je počinio zločine na Kosovu. OVK nije bila nikakva zločinačka organizacija, ona je samo štitila svoj narod od strašnih zločina koje je počinio Miloševićev režim“, poručio nam je Mesić.

Umesto da sudi vođama OVK, Specijalni sud, kako kaže bivši predsednik Hrvatske, „treba da se bavi zločinima koje je srpski režim počinio na Kosovu“.

Jer, naravno to što su pripadnici UČK svirepo, tukli žrtve motkama, puškama, bejzbol palicama i drugim predmetima, izlagali ih elektrošokovima, boli, sekli, palili im kožu ili na njih mokrili, ne bi trebalo da se procesuira? Isto tako, utrljavanje soli u rane zatvorenika, čupanje noktiju, prstiju, ili zuba kleštima…bila je samo borba protiv srpskih zulumćara?

„Albanijan post“ navodi da je Mesić, koji je slučajno bio poslednji lider jugoslovenskog Predsedništva i premijer Hrvatske, odlično poznavao bivšeg srpskog lidera Miloševića.

„Ne samo na delu, već je bio i zločinac u idejama. Hteo je da izvrši etničko čišćenje Albanaca koji žive na Kosovu“, požalio se Mesić, dodajući da je OVK samo hteo da se usprotivi „Miloševićevim zločinačkim radnjama“.

Milošević je „potisnuo autonomiju Kosova“, „podigao je srpski nacionalizam“, i „posle njegovih zločinačkih akcija na Kosovu stvorena je OVK“, ustvrdio je Mesić kome se režim samoproglašene i na zločinima stvorene lažne države već „odužio“ za ovakav marketing proglasivši ga počasnim građaninom Prizrena i Prištine.

„U ustavu iz 1974. godine Kosovo i Vojvodina, iako su bile autonomne države, imale su pravo glasa kao i sve druge konstitutivne države Jugoslavije. Miloševićev režim se nije slagao sa ovakvim oblikom vlasti, nije želeo ni postojanje Konfederacije ili Jugoslovenske federacije, cilj mu je bila ‘Velika Srbija’. Zbog toga je vodio rat na Kosovu“, navodi Mesić.

„Albanijan post“ referirajući na bivšeg srpskog predsednika kao na „balkanskog koljača“ prenosi dalje Mesićeve tvrdnje da Milošević nije želeo političko rešenje, da je zato krenuo u etničko čišćenje i to ne samo na Kosovu, već i u Hrvatskoj i BiH.

Reče ovo Mesić, kao da je zaboravio da je, pre svega nekoliko godina tvrdio da je „za etničko čišćenje Bosne i Hercegovine najodgovorniji Vens-Ovenov plan, jer je njime bila predviđena područja za Hrvate, Bošnjake i Srbe, pa je iz tog plana došlo do najžešćeg etničkog čišćenja“.

Za njega je, dodaje, apsurdno da se vojsci koja je nastala kao reakcija naroda za „oslobođenje od torture“, sada dovode u pitanje motivi i ciljevi.

Bivši predsednik Hrvatske, na pitanje o formiranju Zajednice srpskih opština podvlači da treba paziti da se „ne formira Republika Srpska kao u Bosni i Hercegovini“.

„Zajednica opština sa srpskom većinom ima kulturnu autonomiju i nema izvršna ovlašćenja. Morate da vodite računa da opštinama na severu Kosova ne bude dozvoljeno da upravlja bilo koja druga država, već da je prisutna samo vlast kosovskih institucija i da ne dozvolite mogućnost bilo kakvog spoljnog mešanja“, savetuje Mesić svoje prijatelje.

Važno je, kaže, da se u opštinama na severu „Kosova“, osim za srpsku većinsku zajednicu, donese rešenje i za ostale zajednice koje tamo žive.

„Koliko sam video, u sporazumu koji je postignut između Kosova i Srbije nije predviđeno kako će se tretirati ostale zajednice koje žive u tim opštinama Kosova“, napominje Mesić.

Govoreći o konačnom sporazumu „Kosova“ i Srbije, on na politički establišment u Prištini apeluje da podrže premijera Aljbina Kurtija.

„U konačnom dogovoru sa Srbijom koji pokušava da sklopi, bilo bi dobro da Kurti ima podršku svih ostalih partija na Kosovu. Dobro poznajem Aljbina Kurtija. U prostoru i prilikama koje ima, dobro se ponaša“, hvali Mesić takozvanog kosovskog premijera.

Prema Mesićevim rečima, mora da se pronađe formula koja obe zemlje (jednu državu i jednu teritoriju) čini pobednicima procesa i ne obavezuje ni jednu na štetne kompromise za svoje „državljanstvo“.

„Nijedna strana ne bi morala da pristane na kompromise koji bi sebi naškodili. Bilo bi dobro da obe strane budu pobednici“, zaključio je Mesić.

(RT Balkan)

KOMENTARI17 komentara

 1. Milutin says:

  Hrvatska i Slovenija su već od 80-tih godina prošlog veka aktivno radile na separatizmu i secesionizmu Kosova. Oni su izvršavali postavljene zadatke svojih zapadnih gazdi. Cilj je bio da se Kosovo, uz njihovu pomoć, odvoji od Srbije. Da ginu Albanci i Srbi. Da su u tome uspeli onda bi i oni mogli na miru da napuste Jugoslaviju. Pošto nisu uspeli da to ostvare, naterani su da oni ratom (protiv Srba, gde god da su živeli) nasilno rasture Jugoslaviju. Imajući sve to u vidu, Mesić ovakvim pričama hoće da opravda Hrvatsku i Sloveniju, a posebno sebe. Ali njegova rečenica da je on svoj zadatak u rasturanju Jugoslavije, kao njen poslednji predsednik, završio ostaće za istoriju. Nekada se ponosio time. Sada očigledno više nije tako i traži opravdanja i krivce na svim drugim stranama.

  • Pasulj says:

   Veliko je to izdajnistvo bilo zbog nashih izdajnickih foteljasha za vreme SFRJ. Ti Srpskih kadrovi u SFRJ koji su tada imali kljucna mesta nisu imali tu nacionalnu svest u tom periodu. Nisu imali razum verovali su u jaku YU dok su zlovenci i ujaci radili nam iza ledja.

 2. Arkadije says:

  Braneći OVK brani i svoje ZENGE

 3. da da says:

  Džukela lažovska genocidna zvana stipe mesić.

 4. michael pan says:

  Stipe, po.erem ti se na "U" sto imas na bradi.

 5. 1389 says:

  Jadni su i rvati, razselili se po EU, nema ko da jim radi, zato jim je primorje albansko a zagreb singapurski. Doleteće jih sudbina Jugoslavije, kada se bude Hrvatska sa Zlovenijom delila, Srbija neka prva prizna odcepljene pokrajne. Uskoro jim stiže razpad...

 6. Petrovgrad says:

  Stric Stipe Mesića, Marko Mesić je uspeo da dobije punu podršku Staljina i da spasi svoje bojovnike ispred Staljigrada. Nakon što su promenili šahovnicu sa petokrakom ušli su u Srbiju u njen istočni deo i streljali Srbe uz podršku srpskih Komunista. Streljali su po kruševcu i okolnim mestima. To je dobro znao Dobrica Ćosić, jer su i u njegovoj Drenovi streljali. Marko Mesić je to radio uz saglasnost Rankovića, Krcuna, Draže Marković, ... Na kraju za takve ratne zasluge Marko Mesić je imao svoju ulicu u Kruševcu. Sada, kao Stipe Mesić ustaša, a Krcun, Ranković, i dr nisu.

  • Kobrica says:

   I Dobrica Ćosić zakleti srpski komunista je itekako okrvavio ruke pri kraju i posle 2. Sv. rata. Naime prema kazivanju Miloša Kostića, našeg sunarodnika i pukovnika u penziji američke vojske, koji se vratio da ostatak života provede u Srbiji, prilikom gostovanja na ovdašnjim televizijama pre oko 10-ak godina, inače malo mlađeg od Ćosića, koji je 1945. emigrirao u SAD i tamo postao analitičar SOA - buduće CIA-e, Dobrica Ćosić je kao politički komesar za Toplički region sa izvesnim Rašom Lepencem pravio spiskove za streljanje tamošnjih komunistima nepodobnih Srba. Tada je streljano bez suda i ročišta preko 1000 lica iz Topličkog kraja. U višetomnoj knjizi "Crveni teror u Srbiji 1944-1953., između srpnja i čekića" kako je naziv ove više tomne knjige od dr Srđana Cvetkovića i Bojana Dimitrijevića, čelnika komisije Vlade Srbije za istraživanje zločina komunista u periodi od 1944-1953.g. opisana su ova strašna dešavanja. Opisana je saradnja dojučerašnjih ustaša Marka Mesića i sl. - od Broza preobučenih u komuniste i nesretnih srpskih komunista Ćosića, Lepenca i sl. izroda. Nikada ovde nije ni pokušana preko potrebna dekomunizacija - tako da i dandans Srbijom vladaju potomci ili sledbenici J.B. Tita, satrapa našeg naroda! Sud ovdašnjih istoričara, pravnika i dr. bi morao osuditi čak i verbalno, većina nije živa - nažalost da im se sudi, sva lica koja su učestvovala u navedenom Crvenom teroru da bi mlađe generacije znale za nauk da se ubuduće nešto ovako strašno više ne bi ponovilo!

  • Veliki brat says:

   @Petrovgrad Ponavljanje jedno te iste laži, neće ju učiniti istinom. Marko Mesić nije bio stric Stipe Mesića.

 7. Čitalac says:

  Mada izbegavam koristiti loše reči na bilo čiji račun nisam mogao preći preko ovakvih drskih laži koje u ovom imtervjuu iznese S. Mesić - zadnji predsednik Predsedništva SFRJ. Tu je i došao da zabije "poslednji ekser u mrtvački sanduk" kako je on bez imalo srama govorio za državu na čijem se čelu kao hrvatski član i predsednik, na godinu dana, Predsedištva, kolektivnog rukovodnog tela države, našao po nacionalnom ključu. Ozbiljan i pošten čovek ne bi se ni prihvatio takve odgovorne i zahtevne funkcije da bi radio protiv nje - države! Ali, ima lica bez stida i morala koji su spremni na svakakva nepočinstva čak i da rasture njihovu državu! S. Milošević, predsednik SR Srbije je na legalan način izabran na svoju funkciju. Kasnije je, 1989-90.g. srbijansko rukovodstvo na zakonit način uz saglasnost novoizabranih legitimnih skupština AP Vojvodine, KiM i Srbije izvršilo neophodne izmene Ustava Srbije u delu gde su ingerencije autonomn. pokrajina dovodene u pravne okvire po međunarodnim standardima. Do tada su, po navedenom oktroisanom, nametnutom Ustavu SFRJ iz 1974.g., AP mogle odlučivati čak i na štetu matične im Srbije o mnogim stvarima - da bi sputavale Srbiju ne samo u unutrašnjim, nego u međurepubličkim i na višim odnosima! Ovaj je dekadentni Ustav nametnut u sklopu one komunističke maksime "oslabi Srbe i Srbiju" da bi se kadtad razbila i Jugoslavija, a ne da bi se sa njom vavjek vladalo - kako to neki pogrešno govore. Nikakvu veliku Srbiju nije želeo S. Milošević i tadašnje srpsko državno rukovodstvo! Lično im zameram što nisu uslišili sasvim ispravnu referendumsku volju Srba iz RSK (tadašnje SR Hrvatske ), RS (SR BiH) 1990-91.g. da se njihovi prostori pripajaju SR Srbiji, odnosno da sa njom ostaju u ostatku zajedničke države - Jugoslavije. Ovo pre svega što su u međuvremenu Slovenci, Hrvati, kasnije i Bošnjaci nasiljem nad konstitutivnim pravom tamošnjih Srba počeli otvoreno da rade na njihovu državotvornu i političku štetu. Da nasilnim otcepljenjem od zajedničke države, bez pristanka tamošnjih konstitutivnih Srba, ruše SFRJ. Za prijem ondašnjih prostora RSK, RS u preostalu jugoslovensku državu, kroz zajednicu sa Srbijom i onda su postojali opravdani međunarodno pravni razlozi, pogotovo uz prezentovanje dokumenata o stvaranju Kraljevine SHS 1918.g.. Socijal-komunisti se pravdaju da tada nisu postojali povoljni međunarodni uslovi - što smatram neutemeljenim, jer su zajedničku državu kršeći Ustav SFRJ, Povelju UN rušili slovenačko-hrvatski-bošnjački secesionisti a ne Srbi! Oni su ti, a ne Srbi počeli da ruše SFRJ - Srbi su samo adekvatno odgovorili na njihovu antidržavnu, protivpravnu akciju! Na prostore KiM, uz saglasnost i odobrenje prvog čoveka socijalističke Jugoslavije J.B.Tita, Albanci su se masovno doseljavali iz Albanije od 1945.g. i vremenom proterivali tamo preostale Srbe nakon njihovog progona od strane italijansko-albanskih fašista u 2. Svet. ratu. Proteranim Srbima u užu Srbiju je Brozovim dekretom iz 1946. zabranjen povratak na njihova vekovna ognjišta. Na KiM nikada od 1951.g. nije, smišljeno od državnog vođstva obavljen celovit popis albanskog stanovništva da bi se imao uvid koliko ih je autotohnih a koliko kao ilegalni imigranti! I čovek se nakon svega pita da li su H. Tači, R. Haradinaj, A. Kurti, V. Osmani i brojni tamošnji političari, teroristi i sl. autotohni Kosovari ili su poreklom u nekom kolenu iz Albanije!? Ovo Mesić prećutkuje - iako dobro zna kako je tamo došlo do demografaske nesrazmerne neravnoteže u korist Albanaca. Čak neće da kaže koliko je sa KiM Srba proterano u toku i posle NATO agresije na SRJ 1999.g! Oko upola manje, a i to je velika brojka, od broja proteranih Srba iz njegove Hrvatske. Po potrebi istinu zaobilazi i laže sve protiv Srba - njegov je dobro znani narativ! Nizašta se nisi imao roditi S. Mesići!

  • Veliki brat says:

   Živite u fantaziji! Još prije raspada Jugoslavije, postojao je propis međunarodnog prava uti possidetis, kojim se prilikom odvajanja kolonija od matičnog carstva ili dijelova neke fedralne države zabranjuje bilo kakva preinaka postojećih unutrašnjih granica, kako bi se na taj način spriječili bilo kakvi nasilni i krvavi pokušaji mijenjanja granica. Iz toga razloga, SFR Jugoslavija se mogla raspasti isključivo na svoje sastavne dijelove, a to su republike u svojim zadanim granicama i nikako drugačije. Srbi su ratovali bez uzalud, jer promjene granica između republika bivše Jugoslavije nisu bile moguće.

 8. Miroslav says:

  Pa i mi Srbi u Krajini smo se isto branili ali ne vidim da taj ustaša to kaže isto kao i za Albance sa Kosmeta.

  • Veliki brat says:

   Razlika je u tome što Bilo kakva "Krajina" nije postojala de iure, a Kosovo postoji kao autonomna pokrajina još od vremena Druge Jugoslavije. Mogu i ja sad izmisliti da je Šar planina moje kraljevstvo, ali moje mišljenje ne obavezuje međunarodno pravo da ga prihvati.

   • RASPUCHIN says:

    De jure je 'rvaCka bila federacija dva , konstitutivna , naroda (poslije je to pravno iskustvo upotrijebljeno za formiranje muslimansko-'rvaCke federacije u BiH) i kao takva je ušla u federaciju sa ostalim soc.republikama. Da to nije bilo tako ne bi Franji Tuđmanu bila potrebna ustavna gimnastika kako bi "božićnim ustavom" oduzeo (naravno na nelegalan način) konstitutivnost Srbima. Ta gimnastika je bila toliko zamršena da bi se nekako pokušala izbjeći ustaška prošlost 'rvaCke i povezati je sa anti-fašizmom ali to je bilo nemoguće bez pominjanja ZAVNOH-a koji je , upravo , i stvorio "federalnu 'rvaCku" u vlasništvu dva konstitutivna naroda. Drga je stvar što su SRPski pravnici i političari vaginice pa se ne upuštaju u raspravu. I kada pominjete nekakvo "Kosova*" i autonomiju , trebali bi se sjetiti davnašnje autonomije Vojne Krajine i svih prava koje us Srbi imali u istoj i to u vrijeme dok su 'rvati bili kmetovi. Dakle , problem je malo složeniji nego ga Vi pokušavate prikazati a "de iure" je RSK postojala u dokumentima "UN"-a i bila pod zaštitom istoga (bar je morala biti). Kažem , da SRPski političari i pravnici nisu vaginice moglo bi biti prilično komplikovano 'ravtima u vezi RSK. Ali ko zna šta nosi budućnost?

    • Veliki brat says:

     Hrvatska nije imala federativno uređenje. Bila je definirana kao nacionalna država hrvatskog naroda i nije imala bilo kakve autonomne pokrajine. Srbi su bili, prema hrvatskom ustavu, ravnopravni u okviru SR Hrvatske i danas. Naravno, Srbi koji nisu priznavali hrvatski ustav i državu, taj isti ustav nije štitio, jer su ga se bili odrekli, a time su se bili odrekli i svojih prava. Vojna krajina nije bila srpska, niti je bila većinski naseljena Srbima. Statistike iz 19. stoljeća govore da je na teritoriju Vojne krajine živjelo 60% i 40% Srba. Također, Vojna krajina je 1882. godine bila ukinuta i sjedinjena s Hrvatskom, tako da je ona otada OPET dio Hrvatske. Hrvati su imali mnoštvo plemstva i viskog i običnog i za razliku od Srba iz Srbije (svaka čast Srbima u A-U) imali su mnoštvo obrazovanih ugledanika i ljudi svih profesija. Tzv. RSK kao pitanje ne postoji.

 9. Dijana says:

  smrad ustaški, zar još nije crko...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *