Mesić i Patria? Očigledno da nešto postoji

Mesić i Patria? Očigledno da nešto postoji

4 oktobra 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Ako je ijedan posao u Hrvatskoj obavljen transparentno, onda je to kupnja oklopnih vozila Patria – mirno je jučer hrvatskim novinarima rekao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Međutim, Mesićeva situacija momentalno je krajnje neugodna iako se to ne bi dalo zaključiti iz njegovih opuštenih komentara u kojima tvrdi kako ga obavještajno podzemlje zapravo pokušava kompromitirati. Krajnje neugodna situacija i za njega, a i za Hrvatsku.

Jer ono što se o Mesiću već duže vrijeme govorka u zagrebačkim kuloarima ne samo da je strašno, nego je sada i iz ozbiljnih izvora potvrđeno da za te priče doista ima osnova.

Ti su izvori, ni manje ni više, nego finski državni tužitelj i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage, s kojima je ovih dana razgovarao Globus.

Oni su novinarima hrvatskog tjednika izjavili »on the record« kako imaju opravdane sumnje da je finska tvrtka isplatila određene svote novca Mesiću i bivšem direktoru »Đure Đakovića« Bartolu Jerkoviću za određene »zasluge« u vezi s ishodom natječaja za nabavu vojnih vozila Patria u Hrvatskoj 2007. godine.

Dakle, prema dosadašnjim indicijama iz finske istrage, koje, doduše, još nisu prošle ključnu provjeru na sudu, ali hoće vrlo skoro, moglo bi ispasti da je Mesić primio mito. I to dok je bio na funkciji šefa hrvatske države i glavnog zapovjednika Oružanih snaga.

Svatko tko malo bolje pamti sjetit će se u ovom kontekstu storije koja je okupirala medije krajem 2010. godine, kada se odnekud saznalo da je Mesićeva supruga kupila u zelenom dijelu Zagreba dva stana. Ukupno 160 kvadrata, za skoro dva milijuna kuna, bez kredita. Mesić je tada kazao kako mu je novac posudio neki prijatelj i ništa drugo o tome više nikad nije razjašnjeno.

Iako je bivši predsjednik špekulaciju da je uzeo novac od Patrije jučer pokušao pripisati podmetanjima neimenovanih političkih protivnika, ona, kako vidimo, ipak ima težinu dok Mesićeva objašnjenja, za sada, zvuče kao izmotavanje.

Naime, dvojica visokih pravosudnih dužnosnika iz Finske sigurno se ne mogu svrstati u kategoriju Mesićevih »političkih protivnika«, a nije baš vjerojatno da bi oni protiv bilo koga, a pogotovo protiv jednog bivšeg šefa države, napamet iznosili ovako teške optužbe.

Uostalom, iz finske istrage protiv korupcionaškog načina poslovanja u njihovoj kompaniji Patria već je proizašlo i suđenje Janezu Janši za primanje mita i Janša je u Sloveniji već nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Za podmićivanja u Hrvatskoj Finci će, pak, najkasnije do kraja godine, posjesti na optuženičku klupu trojicu visokopozicioniranih ljudi iz Patrije, protiv kojih su već podigli optužnice.

Jer mito je, nedvojbeno isplaćeno, samo još treba vidjeti tko točno, i kome.

Dokle ćemo, dakle, čekati da se i u Hrvatskoj otvori novi kanal procesa Patria, u kojem će se odmotati i role koje su u ovoj aferi odigrali hrvatski državljani?

Iako je Bajić s Fincima odavno dogovorio suradnju, a nekakvo komešanje oko ovog slučaja lani je bilo započelo u Uskoku, o tome više nema ni glasa. Možda se na tome i dalje radi, samo mi ne znamo.

No, potrebno je doista hitno razjasniti tko je ovdje uzeo novac od Patrije. Je li moguće da s tim stvarno ima veze Stjepan Mesić. I, ako nije on, tko je onda? To je važno za ovu državu, čiji bivši premijer je već iza rešetaka, a i za Mesića koji tvrdi da je nevin.

Jer, ako jest, ovo sumnjičenje je nešto najgore što mu se moglo dogoditi.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *