MESIĆ ZLOČINAC IMA REŠENJE – Razbio SFRJ, ali zna kako sa BiH

MESIĆ ZLOČINAC IMA REŠENJE – Razbio SFRJ, ali zna kako sa BiH

1 marta 2014

stipe-mesicMesić veruje da BiH može da izađe iz krize i začarnog kruga u kojem se sada nalazi, ukoliko dođe do prekomponovanja države.

„Smatram da je moguće prekomponovati BiH tako da svaka ta jedinica (entitet), regija, kako se zvala, ne bude nacionalno obojena. Ne bih je hteo samo nacionalno obojiti. Predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da je svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen. Dakle, da pripadnost jednoj regiji ne znači da su drugi sa manjim pravima“, rekao je Mesić za sarajevski portal Klix.ba.

Nakon talasa februarskih protesta u BiH koji su, nažalost, kulminirali i nasiljem, još jače se u regionu i Evropskoj uniji (EU) nametnulo pitanje budućnosti BiH. Mesić smatra da se BiH, kakva je danas, ne može pridružiti EU.

„Dejton je imao jedinu korist, a to je da je zaustavio rat. Međutim, arhitekte Dejtonskog sporazuma nisu stvorili funkcionalnu državu BiH, nego hibrid koji ne može da funkcioniše. Ovakva BiH se ne može uključiti u evropski krug zemalja jer nije funkcionalno uređena. Da bi se to postiglo potreban je novi Dejton”, rekao je Mesić koji smatra da nije slučajno das u se građani digli i napali vlast I sistem koji je proizveo više stotina funkconera, više nivoa vlasti, a uništio proizvodnju.
“Treba prekomponovati Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Mesić.

I potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić najavila je da će Hvatskoj EU predložiti rešenje za izlazak BiH iz trenutne krize.

Hrvatski politički predstavnici u BiH smatraju da Hrvatski narod nije jednakopravan sa preostala dva konstitutivna naroda – Bošnjacima i Srbima i insistiranju na promeni takvog stanja.

Za Bošnjake je, međuitm, neprihvatljivo bilo koje rešenje koje bi značilo dalju podelu BiH, odnosno formiranje trećeg, hrvatskog entiteta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *