„Мешу Селимовић“ деле Алек Вукадиновић и Мило Ломпар

„Mešu Selimović“ dele Alek Vukadinović i Milo Lompar

22 februara 2019

Nagrada “ Meša Selimović“, koju dodeljuje kompanija „Večernje novosti“, pripala je za 2018. godinu ravnopravno Aleku Vukadinoviću za zbirku poezije „U vatri se Bog odmara“, u izdanju „Konrasa“, i Milu Lomparu za studiju „Crnjanski – biografija jednog sećanja“, u izdanju „Pravoslavne reči“.

Za nagradu, jednu od najprestižnijih u regionu za literarno delo na srpskom jeziku, glasao je, po 31. put, Veliki žiri „Večenjih novosti“ u kome je bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ove nagrade, u Zadužbini „Vuk Karadžić“ konstatovao da se „još jednom pokazalo da je ovo specifičan i jedinstven izbor pobednika jer se sve obavlja javno“.

U Velikom žiriju su pripadnici svih generacija znalaca srpske književnosti, razlika između najmlađeg i najstarijeg je 55 godina, a dolaze iz različitih sredina i gradova.

Prema rečima Bogutovića, poštovane su propozicije koje su ustanovljene kad i nagrada, a svi članovi Velikog žirija pridržavali su se pravila i rokova. Od 7. februara svakodnevno je u „Večernjim novostima“ objavljivan izbor članova Velikog žirija.

Pobednici su dobijeni zbrajanjem glasova.

Predloženo je 109 knjiga, a dvojica pobednika su dobili po 20 glasova, kazao je Bogutović, i dodao da je peti put kako se nagrada deli na ravne časti, a prvi put je nagrađena jedna esejistička knjiga.

Nagradu „Meša Selimović“ čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja, novčani iznos, i biće uručena sledećeg meseca na posebnoj svečanosti.

KOMENTARI3 komentara

  1. samostalan says:

    Alek Vukadinovic je bio zanimljiv kao pesnik pre 40 godina. Ovo sto sada pise je totalni kic, iznemogla frulica.

  2. petrovgrad says:

    Ja ne želim ikoga da asimilujem, svako ima pravo na svoje ime. Slavni srpski gnjiževnik Selimović nije se zvao Meša, njega su njegova tetke i strine zvale tako. Njegovo ime je Muhamed Selimović. To što se zvao Muhamed, ne čini ga manje Srbinom od bilo koga Dušaana ili Milošs

  3. samostalan says:

    Cuo sam od nekih kriticara da je Vukadinovic licno zvao clanove zirija i molio da glasaju za njega. Jad i beda nase knjizevne scene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *