METEORI: Grad kao iz bajke

METEORI: Grad kao iz bajke

16 marta 2014

metGrčki manastirski kompleks Meteori predstavlja jedinstvenu atrakciju i pruža prizor kao iz bajke.

Smešteni na stenama između mesta Kalambaka i Kastraki, Meteori su izgrađeni na stenama visokim i do 550 metara. U slobodnom prevodu sa grčkog jezika naziv Meteori bi značio „okačen na nebo“, što je prva asocijacija pri pogledu na to mesto.

Ovaj grad „u oblacima“ čine manastiri izgrađeni na zidinama i vrhovima stena, a svojom mistikom i jedinstvenim izgledom i danas predstavlja magnet za turiste.

Usmena predanja govore da su prvi manastiri izgrađeni primitivnim metodima gradnje, da su kamen, konopce i druge materijale graditelji nosili penjući se uz užad ka vrhovima stena. Prema legendi, radoznali posetioci uvek su postavljali isto pitanje: „Koliko često menjate konopce?“, a odgovor je uvek glasio: „Kada gospod dozvoli da puknu.

„Ovakva nepristupačnost manastira omogućavala je monasima relativno nesmetan život. Stepenice i putevi sagrađeni su tek početkom 20. veka, tako da danas postoji splet staza i stepenica za pešake, kao i prilazi i parkinzi za automobile.

Stene „između neba i zemlje“ idealno su mesto za surov, asketski život monaha. Monaške naseobine u šupljinama stena i danas se mogu videti, a ostavljaju bez daha pri pomisli kako je moguće da se tu, gde bukvalno nema nikakvih uslova za preživljavanje, život ipak održao.

Meteori su nekad imali čak 24 manastira, a danas je preostalo samo šest, pet muških i jedan ženski. Najveći je Sveti manastir ili Veliki meteoron, a njegov muzej je glavni za turiste. Manastir Svete Varlame je drugi po veličini, a pored njega opstali su manastiri Svetog Rousanoua i Svete Barbare, kao i Svetog Nikole Anapausasa i Svete trojice.

Manastir Svetog Stefana nacisti su bombardovali u Drugom svetskom ratu verujući da se u njemu skriva pokret otpora. Posle toga je napušten, a kasnije ipak obnovljen.

Klima u ovom regionu varira u zavisnosti od godišnjeg doba, leta mogu biti sparna, a zime ekstremno hladne. Kiše su obilne tokom cele godine.

Pri poseti manastirima turisti moraju da poštuju pravila oblačenja. Muškarci mogu da uđu u manastire u pantalonama dugih nogavica, dozvoljene su samo one ispod kolena, i ne bi trebalo da budu u majicama bez rukava. Žene treba da nose haljine ili suknje koje prekrivaju koljena i ne mogu da imaju gola ramena ili dekolte. Zabranjeno je svako udaljavanje izvan zone koja je predviđena za posetu, a nije dozvoljeno približavanje liticama.

Kalambaka

Mesto Kalambaka u podnožju Meteora naziv je dobilo po navodnim uzvicima osmanskih vojnika koji su prolazili tuda i videvši Meteore na stenama ushićeno povikivali „Kaledže bak“ – što znači “Vidi tvrđave”. Meteori su uvršćeni na Uneskovu listu svetskog kulturnog nasleđa, a ovo mesto je 1981. godine bilo domaćin snimanja filma o Džejmsu Bondu, „Samo za tvoje oči“.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *