METEOROLOG KOJI JE PREDVIDEO POPLAVE: Stiže nam nova opasnost

METEOROLOG KOJI JE PREDVIDEO POPLAVE: Stiže nam nova opasnost

19 maja 2014

poplava-poplave-obrenovac-reka-voda-nasip-foto-mup-srbije-1400419839-499567Metereolog Igor Kovačić, koji je jedini prognozirao da dolaze sneg i poplave, sada tvrdi da dolazi nova opasnost, prenosi portal “Web-tribune.com”.

Kovačić kaže da će s višim temperaturama doći nova opasnost. Dva dana pre katastrofe koja je pogodila Balkan, a najviše Srbiju i Bosnu, upozorio je na dolazeću opasnost, ali, nažalost, nadležne službe to nisu shvatile ozbiljno.

I pored 48 sati prednosti u odnosu na katastrofu, upozorenja nisu pokrenula pripreme za nadolazeću opasnost. Meteorolog sad tvrdi da mesta za opuštanje nema, jer će najavljene više temperature od oko 30 stepeni doneti novu opasnost.

Kad se velika količina snega u Bosni otopi, doneće isti ili gori efekat od ovog koji sad imamo.

– Mene bode u oči ova velika količina snega na planinama Bosne, jer uz otopljenje koje stiže, a moglo bi biti i izraženije sledeće nedelje, sve to će se naglo topiti i aktivirati sezonske planinske potoke i rečice, samo se nadam bez većih posledica – kaže Kovačić, a prenosi Telegraf.rs.

U Srbiji se očekuje da će, u mestima koja su pogođena velikim poplavama, usled povećane temperature doći do nadprosečnih isparenja, što će uticati na pojavu lokalnih pljuskova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *