МИ-5: Великој Британији прете терористички напади Исламске државе!

MI-5: Velikoj Britaniji prete teroristički napadi Islamske države!

29 oktobra 2015

london1Teroristička opasnost za Veliku Britaniju nalazi se zbog Islamske države na nezabeleženom nivou tokom proteklih decenija – upozorio je Endrju Parker.

Šef britanske kontraobaveštajne službe MI-5 svoj signal za uzbunu obtazložio je ovako:

„Uprkos svim našim naporima, ovo sa čime se sada suočavamo možda još nije naviši nivo opasnosti. Mi ne možemo da budemo apsolutno sigurni da smo to isključili. Smatramo da postoji zavera protiv Ujedinjenog Kraljevstva koji teroristi spremaju u Siriji“.

Parker je istupio i sa tvrdnjom: „Bojovnici Islamske države nastoje da pomoću sofisticiranih tehnologija uspostave kontakte sa svojim verovatnim pristalicama u Velikoj Britaniji. Konkretno, koriste mogućnosti savremenih komunikacija da šire svoja saopštenj prepuna mržnje da kod nas nadahnjuju ekstremiste među kojima ima i maloletnika“.

Svoju osnovnu tezu o nezapamćenom nivou opasnosti, direktor MI-5 dodatno je izoštrio, rekavši:

„Sve ovo znači da se suočavamo sa pretnjom takvih razmera kakve nisam video u celoj svojoj karijeri. A još za Veliku Britaniju nije prestala ni opasnost od Al Kaide“.

Britanski mediji pišu da se teritoriji njihove zemlje nalaze tri hiljade domaćih islamista koji „u bilo kom momentu mogu izvesti teroristički akt u nekom od gradova“.

Ukazuju da ih više od polovine živi u Londonu, a nemalo i u Mančesteru. Istovremeno tvrde da je ekstremista koji se sumnjiče za veze sa teroristima sada 50 odsto više nego što ih je bilo 2007-me godine

Tokom prošle godine u Britaniji uhapšeno 299 ljudi zbog povezanosti sa teroristima.

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Apis says:

    Britaniji da prete teroristi? U prevodu, Zlo se vratilo kući.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *