MI5: Sirijski teroristi će nam se obiti o glavu

MI5: Sirijski teroristi će nam se obiti o glavu

9 oktobra 2013

mi6frontEndrju Parker, novi generalni direktor britanske kontraobaveštajne i bezbednosne agencije MI5 izjavio je da je program njegove agencije za borbu protiv terorizma pod pretnjom zbog otkrivenih informacija o elektronskoj špijunaži kojom se bave obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, prenosi „Glas Rusije“.

Pre nekoliko meseci, zahvaljujući bivšem saradniku CIA Edvardu Snoudenu, saznalo se o tim protivpravnim radnjama. Sam Parker u svojoj jučerašnjoj izjavi u Kraljevskom institutu oružanih snaga nije spomenuo konkretno Snoudena.

Šef MI5 je rekao da takođe strahuje da povećani broj njegovih sunarodnika koji ratuju u Siriji može u narednim godinama dovesti do porasta terorizma u Velikoj Britaniji.

„Od 2000. imamo jedan ili dva pokušaja godišnje da se organizuju velike terorističke akcije. Čini mi se da se u doglednoj budućnosti situacija neće promeniti. Sve više ekstremista koje pratimo je povezano sa Sirijom. To su pre svega ljudi koji su otišli u Siriju da ratuju“, – rekao je Parker.

On je pojasnio da će se mnogi Britanci vratiti iz Sirije kao okoreli islamski fundamentalisti. Prema podacima istraživačkog centra koji se bavi problemima terorizma (IHS), od januara 2012. sirijskom oružanom sukobu se priključilo od 5 do 10 hiljada stranaca. Tu spada i 750 do hiljadu državana Evropske unije.

„Al Nusra i druge ekstremističke sunitske grupacije u Siriji zajedno sa Al Kaidom planiraju terorističke napade u zapadnim zemljama“, – dodao je šef MI5.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *